Obavijesti

Kolumne

Put do samozaposlenosti je dug i težak, ali isplati se!

Put do samozaposlenosti je dug i težak, ali isplati se!
1

Ukratko, krenulo mi je jer sam počela raditi “ludosti”, rastezati se izvan uobičajenih okvira, jer sam odbila prihvatiti tvrdnje da su određene stvari nemoguće.

VIDEO

I jer sam shvatila da moj uspjeh i sreća ovise prvenstveno o meni samoj, ne o državi, političarima, ekonomskim krizama, mjestu stanovanja, tuđim negativnim razmišljanjima i tuđim odobravanjima.

Ako ste nezaposleni ili tražite trenutno bolji posao, nadam se da će vas ovaj tekst potaknuti na pokoju “ludost” u smjeru onoga što istinski priželjkujete.

Promjena smjera

Da ste me sreli 2015. godine, naišli biste zapravo na potpuno drugačiju osobu. Bila sam tada nezaposlena profesorica hrvatskoga jezika, puna gnjeva spram sustava i blizu prepuštanja besmislenom samosažaljenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, odlučila sam napraviti zaokret. Nije to bilo zaokretanje preko noći, bilo je to nešto duže i bolnije mijenjanje smjera, uz puno škripe kočnica, bez jasnih putokaza i bez previše sigurnosti u kartu koju sam imala u svojoj glavi.

No isplatilo se. Jednom kad sam se uhvatila čistog asfalta (spoznala što želim i što mogu ako ne odustanem) i shvatila da je ta cesta moja cesta i da mogu odlučiti u kojem će me smjeru voditi, sve je bilo nekako lakše.

Od nezaposlenosti do samozaposlenosti – kronološki

Sredinom 2015. se sve počinje mijenjati. Počinjem pisati ovaj blog, obraćati pažnju na ono što doista želim od života i shvaćam da preko interneta mogu naučiti apsolutno SVE što me zanima – besplatno. Odabirem digitalni marketing, nešto o čemu do tada pojma nisam imala, ali me zanimalo – i bacam se na učenje..

Početkom 2016. iz zezancije se javljam na jedan oglas za pisanje e-knjige i dobivam taj posao. Teme kojima se knjiga trebala baviti bile su vezane uz malo poduzetništvo i digitalni marketing. Bolje nije moglo ispasti. Počinju se javljati prve “lude” misli o vlastitoj firmi. Kako su jačali moj optimizam i nastojanja, tako se i put do onoga što sam željela sve više otvarao.

Sredinom 2016. dobivam prvu pravu priliku da sve ono što sam naučila u teoriji o digitalnom marketingu primijenim u praksi, na jednom projektu. Većina mojih bližnjih ne kuži čime se ja to bavim, misle da sam zabrazdila u gluposti i savjetuju da se držim struke. Ja se ne obazirem, nikom ništa ne objašnjavam i tvrdoglavo idem dalje.

Početkom 2017. poželjela sam još radnog iskustva i percepciju o tome kako funkcionira život u marketinškim agencijama. Opet radim “ludost” i šaljem otvorenu zamolbu jednoj poznatoj agenciji, iako sam nekako mislila da nema šanse da prime neiskusnjaru poput mene. No upalilo je od prve. Njima je baš u tim trenutcima trebala osoba koja nema previše radnog iskustva, ali ima veliku želju učiti, kako bi je dalje obučavali za njihov način rada. Dakle, uletjeli smo si k’o naručeni.

Sredinom 2017. se već skupilo i znanja i iskustva i klijenata. Nastavljam suradnju s agencijom, no otvaram svoj obrt Digitalne ideje i od tada gradim jednu novu poslovnu priču u koju se uključuje i moj Silvio sa svojim znanjima vezanima uz web development. Inače, i on je sve što zna o tome području, a zna puno, naučio putem različitih online tečajeva!

Uz dobru volju, disciplinu, internetsku vezu i znanje engleskog sve je moguće.

Zaključak

Odredite smjer, krenite, radite, ne odustajte, vjerujte u sebe, vjerujte u svoje “ludosti” – i čuda će se početi događati.

Dakle, moguće je ni iz čega stvoriti štošta jer zapravo nikada niste ni bez čega, nikada niste bespomoćni, nikada niste bez prostora za potez. Počnite se sami boriti za sebe, budite vrijedni i ne odustajte, onda će se i prilike oko vas početi slagati na drugačiji način.

I samo da znate – blog je u cijeloj ovoj mojoj priči odigrao veliku ulogu. Zato pišite, čime god se bavili, pokrenite svoju stranicu, prezentirajte svoje vještine online.

Također, moram još napomenuti da na opisanom putu nije uvijek sve bilo idealno. Bilo je tu padova i neuspjeha, stresnih i tužnjikavo-zbunjenih dana. No sve su to samo utezi na snazi volje, prilika za jačanje i učenje.

Eto. Htjela sam vam samo reći da se stvarno može. 🙂 Ne dajte nikome da vas uvjeri u suprotno.

Do sljedećeg puta – pozdrav!

Izvorni tekst pročitajte ovdje

 

O autorici:


Zovem se Ivana Gložić i autorica sam bloga Naranča na kojem uglavnom pišem o svakodnevnim nastojanjima i neodustajanjima, ali i o onima koji ovaj svijet nastoje učiniti boljim mjestom za život. Zašto Naranča? Zato što simbolizira radost. Osim na blogu, možete me pratiti i putem Facebooka.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'