Obavijesti

Kolumne

Komentari 20

R. Quaresma: Majstor koji je svijet očarao svojom 'trivelom'

R. Quaresma: Majstor koji je svijet očarao svojom 'trivelom'
1

Na samom kraju prvog poluvremena utakmice Portugal – Iran junak ovog teksta Ricardo Quaresma zabio je jedan od najljepših, ako ne i najljepši gol dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva u Rusiji.

VIDEO

Nedugo nakon što je odigrao savršen dupli pas sa Adrienom Silvom, Quaresma se s desne strane zabio prema sredini, svi su znali što tada slijedi – kao i mnogo puta u svojoj karijeri Quaresma izvodi svoj trademark šut, udara loptu vanjskim dijelom kopačke, a golman Irana samo dodatno uljepšava pogodak svojom paradom. U Portugalu bi rekli da je izveo trivelu.

Bio je to prvi start Quaresme na nekom Svjetskom prvenstvu, prvi šut i prvi gol, jednostavno je bilo suđeno da to bude trivela. Ricardo Quaresma je svoj prvi gol za Portugal na Mundijalu zabio u svojoj 34. godinu života, iako su mu mnogi predviđali da će to ostvariti puno ranije, da će se njegova karijera moći usporediti s karijerom legendarnog Eusebija, Luisa Fige ili Rui Coste. Ali, kao što pretpostavljate nije baš bilo tako. Ime Cristiana Ronalda je izostavljeno s namjerom, njihove su karijere imale sličan, gotovo identičan početak, no sudbina je odlučila da na kraju njihova nogometna ostavština bude potpuna suprotnost. Obojica su izdanak nogometne akademije Sportinga iz Lisabona, obojica su igrali sličnu poziciju, jedan je zabijao više golova, češće asistirao i činilo se da ima više prostora za napredak, a drugi se zvao Cristiano Ronaldo.

World Cup - Group B - Iran vs Portugal

Usprkos tome, skauti Manchester Uniteda i veliki Ser Alex Ferguson su se ipak odlučili za tada „slabijeg“ Ronalda, bila je to odluka koja je promijenila modernu povijest nogometa, ovoj prelijepoj igri podarila jednog od najboljih igrača u povijesti i sportaša s neviđenom radnom etikom. Quaresma je Sporting napustio istog ljeta kad i Ronaldo, Barcelona je platila 6 milijuna eura za usluge mladog ultra talentiranog Portugalca. Trener Barcelone u to vrijeme je bio Frank Rijkaard, već na samom početku Quaresma se nije slagao s trenerom i njegovim planom za njega, misleći da zna najbolje, nije se osvrtao na njegove savjete i nogometne postulate koje je u katalonski klub postavio Johan Cruyff. „U Sportingu sam uvijek imao slobodnu rolu na terenu i u Barcu sam doveden sa garancijom da ću igrati pod tim uvjetima.“ Nakon mnogih sličnih izjava kao što je ova, Quaresma se posvađa sa Rijkaardom i odlučio da više neće nastupati za Barcelonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njegovo ponašanje u Barceloni postalo je trend u nastavku karijere, u koji god klub bi došao obavezno bi napravio neki skandal, na terenu ili van njega, dok su neslaganja s trenerima postala svakodnevica. Između brojnih klubova za koje je nastupao, našli su se i oni Josea Mourinha. Slično kao i u Barceloni, Quaresma se nije pronašao u Mourinhovoj ideologiji, njegov sistem koji zahtjeva da i ofenzivni igrači poput njega imaju obrambene zadatke posebno je bio stran za mladog Quaresmu. Pretprošle sezone je u Besiktasu na poluvremenu utakmice u Europa ligi trenera Carvahala gađao bocom vode nakon što je ovaj kritizirao njegovu igru. Kroz karijeru je stoga promijenio mnoštvo klubova, bio je u Interu, Chelsiju, čak se okušao i u Al-Alhiu, dok se više puta vraća u Portugalsku ligu, igrajući za Porto, a trenutno je u Besiktasu. Njegova karijera bila je puna uspona i padova, hvatanja prave forme i praznog hoda. Bljeskova u kojima se ponekad činilo da igrajući po Turskoj, Portugalu ili Saudijskoj Arabiji Quaresma pokazuje svjetsku klasu, da bi sljedeći napad u izljevu bijesa dobio čist crveni karton ili bi tjednima glumio ozljedu samo kako bi odmarao.

U istoj sezoni kada je Ronaldo osvoji svoj prvi "Ballon d'Or", Quaresma je grijući klupu u Interu dobio nagradu za najgoreg igrača Serie A -  „Bidone d’oro“. No, u Quaresminoj karijeri bilo je i svijetlih točaka, na EURU 2016 imao je svoju ulogu u ekipi Portugala koja je otišla do kraja, to smo najbolje na koži osjetili mi Hrvati kada nam je u osmini finala zabio gol u 117. minuti i poslao nas kući. Nogometnoj javnosti poznat je kao ekscentrik, čovjek koji ispisuje naslovnice tabloida, u Portugalu su mu dali nadimak „O Cigano“, zbog njegovih Romskih korijena. Quaresma se svojih korijena ne stidi, već se time ponosi, ističe tetovažama, blještavim nakitom, piercingom, svojom ljubavi prema muzici, ženama i noćnom životu.

Osim činjenice da nije ni u blizu ispunio svoj puni potencijal, nogometni svijet će Ricarda Quaresmu pamtiti po umijeću korištenja vanjskog dijela kopačke u svojoj igri. Portugalci su taj potez u kojem se igrač prilikom dodavanja ili šuta koristi „vanjskom“ nazvali trivela. U povijesti nogometa nema igrača koji je toliko puta postigao gol na taj način kao Quaresma. 

FOTKA

Trivela se kao potez ne može pronaći u nogometnim udžbenicima i teoriji, svaki trener će mladog igrača učiti da u takvim situacijama mora koristiti svoju slabiju nogu jer tada šut izgleda tehnički pravilno i prirodno. Trivelu koriste igrači koji posjeduje razvijene tehničke sposobnosti, ne mora značiti da time „sakrivaju“ mogućnosti svoje slabije noge, nego s njom majstori nogometne igre pokazuju i svoje umijeće. Naš reprezentativac Luka Modrić često koristi Trivelu u svojoj igri, svjedočili smo tome u njegovo važnoj organizacijskoj ulozi u Real Madridu i reprezentaciji.

Za svog vremena u Interu,  Quaresma je zabio Trivelu ubacujući loptu u šesnaesterac uz veliku dozu sreće. Posebno treba obratiti pozornost na reakciju Mourinha nakon gola, više se činilo kao da je Inter primio još jedan gol, a ne da je izjednačio: 

Nedugo nakon toga Mourinho je od novinara dobio pitanje vezano za Ricarda Quaresmu, na što je odgovorio: „Ricardo Quaresma? On samo voli udarati loptu vanjskim dijelom kopačke, ali ako me pitaš opet nešto u vezi njega za mjesec dana, o Quaresmi ćemo vjerojatno govoriti u drugom smislu.“ Baš za par mjeseci su se razišli Quaresma i Mourinho, mnogi danas najviše krive Mourinha za Quaresminu karijeru, baš kao što ga danas upozoravaju da bi sličnu stvar mogao napraviti Anthonyu Martialu. 

Većinu svoje karijere Quaresma je proveo igrajući na desnoj strani, često se zabada prema  sredini, svoj nedostatak slabije noge gotovo je pretvorio u svoju prednost. Quaresma je toliko istrenirao Trivelu da je postao stručnjak, možda nekada to radi previše, kada nije potrebno, ali Quaresma je takav tip igrača koji teži potezu i atraktivnosti.

„Nikada neću propustiti priliku da koristim Trivelu na utakmici. U životu rizik igra posebnu ulogu te kako se s njim suočavate, u nogometu je isto. Kada pokušam neki potez koji se čini kao pretjeravanje i on zamalo uđe u gol, reakcija publike me ohrabruje da pokušam opet i da sljedeći pokušaj uđe.“

Iz Rusije s ljubavlju: Pregled prvog kola grupne faze SP-a
Iz Rusije s ljubavlju: Pregled prvog kola grupne faze SP-a

Trivela je vještina koja je kombinacija Quaresminog nesvakidašnjeg talenta, usavršavanja treningom i njegovog osebujnog stava. Samo likovi poput Quaresme od takvog udarca mogu napraviti efektan segment svoje igre, samo oni koji nogomet doživljavaju kao umjetnost. Veliki Pele je izjavio da je nogomet prelijepa igra, „the beautiful game“, a Trivela je potez koji baš donosi tu ljepotu, radost, čuđenje i divljenje navijača. Quaresma je bio i ostao igrač koji donosi atraktivnost i radost, no nije bio taktički discipliniran, bilo ga je teško ukrotiti, a koliko je god njegov talent obećavao, toliko ga je na neki način i ugušio. Ali,  uvijek sam bio slab na igrače poput Ricarda Quaresme, igrače koji „igraju za raju“.

Stih jedne stare pjesme Zabranjenog pušenja sa albuma „Das ist Walter“ možda i najbolje opisuje Quaresminu karijeru:

„Sine, veli, ko igra za raju i zanemaruje taktiku,
Završit će karijeru u nižerazrednom "Vratniku".“

Na njegovu sreću Quaresma nije završio u FK Vratniku, ali kada nas kao sinoć nekim potezom podsjeti koliki je zapravo bio njegov talent zapitamo se je li mogao više? Zapitamo se također ima li on uopće lijevu nogu? Nikada nećemo znati, jer Quaresma ima Trivelu.

O autoru:


Moje ime je Filip Bilić. Rođen u Mostaru, odrastao u Ljubuškom, u srcu Kalifornije. Student u pokušaju. Inspiraciju pronalazim u svemu što nije dosadno, kada pišem o sportu to nekima izgleda pametno.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.