Obavijesti

Kolumne

Sedam filmova 2017. bez kojih ne smijete dočekati kraj ljeta

Sedam filmova 2017. bez kojih ne smijete dočekati kraj ljeta
1

Ako nemate vremena ili želje za gledanjem serije problema nema - Goodtalking Vam donosi 7 kino filmova iz 2017. godine koje vrijedi pogledati.

VIDEO

Riječ je o filmovima koji su premijerno prikazani u kinima tijekom ove godine. Vjerojatno postoji još neki kino hit koji treba pogledati , a da nije među odabranima no kao i svaka lista i ova je, ponekad, subjektivna. Odabrani su filmovi različitih žanrova tako da svatko može odabrati nešto za sebe. Sedam veličanstvenih su:

1. WONDER WOMAN

Obzirom da ljepši spol ima prednost red je popis započeti s jednom damom. I to ne bilo kakvom - Wonder Woman iliti Diane Prince idealan je izbor za sve ljubitelje superjunačkih filmova. Film važan iz nekoliko razloga: nakon slabašnog "Batman V Superman" i tek nešto boljeg "Odreda otpisanih", "Wonder Woman" dokazuje da i likovi iz DC superjunačkog svijeta mogu dobiti odličan film. Diana Prince je pravo osvježenje, ženska superjunakinja u muškom superjunačkom svijetu  i mnogi je nazivaju Sarom Connor našeg filmskog vremena. Gal Gadot je izvrsna u glavnoj ulozi, kemija između glavne junakinje i Stevea Trevora (tumači ga Chris Pine) funkcionira, redateljica Patty Jenkins odradila je vrlo dobar posao. Treba spomenuti i sjajan soundtrack film. Nastavak je najavljen, a prije njih "Wonder Woman" je odličan uvod u "Justice League" koji nas očekuje u 11 mjesecu.

RECENZIJU filma možete pročitati OVDJE

2. LOGAN: WOLVERINE

I dok je Diana Prince započela svoj superjunački kino život, Wolverine (barem kada je riječ o Hugh Jackmanu) je došao do zadnjeg poglavlja. Priča o Loganu odnosno X ljudima potpuno je drugačija od dosadašnjih - akademija više ne postoji, profesor Xavier sada je bolesni, većinom nemoćni starac koji ne može kontrolirati i upotrebljavati svojem moći. Većina X ljudi su bivši, Logan se ne osjeća najbolje i posljednji razlog za borbu postaje djevojčica Lara (izvrsna Dafne Keen). "Logan: Wolverine" sumoran je, prašnjav i izuzetno nasilan posljednji film o Wolverineu u kojem nastupa Hugh Jackman. Veliko finale koje vrijedi vidjeti i slušati - soundtrack filma sadrži Johnnya Casha i "Hurt".

Recenziju filma možete pročitati OVDJE

3. SEDAM MINUTA DO PONOĆI

Početkom godine, kada je pažnja velikog broja ljubitelja filma usmjerena prema nagradi Oscar, u domaća se kina ušuljao novi film redatelja J.A. Bayone ("Nemoguće"). "Sedam minuta do ponoći" (u originalu "A Monster Calls") najpodcjenjeniji je film godine, projekt koji zaslužuje da se o njemu više govori i piše. Priča o dječaku Conoru koji izlaz iz sumorne svakodnevice traži u svijetu mašte i priziva čudovište emotivna je i slojevita filmska priča koja spada u vrh ovogodišnje kino ponude. Bayonov film pomalo podsjeća na "Panov labirint" pa ljubiteljima takvih projekata Bayonin film bi mogao donijeti puno zadovoljstva. I suza. Emotivna priča začinjena je izvrsnom glumačkom ekipom koju predvode Felicity Jones, Sigourney Weaver, Lewis MacDougall i autoritativni glas Liama Neesona. U kino dvorani, nakon završetka filma, poslije dugo, dugo vremena vidio sam da nekoliko gledateljica plače.

Recenziju filma možete pročitati OVDJE

4. MANCHESTER BY THE SEA

Teške teme (istina s više humora, često crnog) obrađuje i "Manchester by The Sea". Radnja filma prati Leeja koji nakon bratove smrti odlazi u mjesto na kojem je doživio nesreću (za koju je i sam odgovoran) koja mu je zauvijek promijenila zapravo uništila život. Redatelj i scenarist filma Kenneth Lonergan film je snimio prema vlastitom scenariju i doista je rijetkost pogledati ovako surovo realističnu priču natopljenu emocijama i humorom. Lonergan gledatelju polako otkriva detalje i kako film odmiče tako se gledatelj sve više povezuje s teškim životnim bojama Leeja, ali i ostalih likova. Oscare je film dobio u kategoriji najboljeg scenarija i najbolje muške uloge (izvrsni Cassey Affleck). Potpuno zasluženo.

RECENZIJU filma možete pročitati OVDJE

5. LA LA LAND

Iako je u sudačkoj nadoknadi izgubio u glavnoj kategoriji na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, film redatelja Damiena Chazzela ("Whiplash") osvojio je najviše kipića. Ljubavno-glazbena priča koja se odigrava između Mie i Sebastijana donijela je u kino dvorane dašak starog Hollywooda i pokazala da i mjuzikl može postati financijski isplativ. Radnja govori o vječnoj ljubavi koja je prekinuta životnim odlukama, umjetnicima koji se, ponekad, moraju prilagoditi komercijalnim trendovima kako bi preživjeli. Sve navedeno (i više od toga) prati fantastičan soundtrack. Završetak filma, desetominutni epilog toliko je snažan i uvjerljiv da je publika u dvorani u terminu u kojoj je autor ovih redaka prvi puta pogledao film ostala sjediti nekoliko minuta nakon završetka. Od iznenađenja, šoka i pozitivnih dojmova ili od svega pomalo sasvim je svejedno. Film za budale koje i dalje sanjaju - da, one postoje. Ima ih i dalje. Puno.

RECENZIJU filma možete pročitati OVDJE

6. JOHN WICK 2

Zaboravite Rocka, Stathama i Vin Diesela - glavna akcijska faca je Keanu Reeves. Nastavak "John Wicka" potvrđuje da je Reeves spreman na najveće akcijske izazove. Ponovo sam protiv svih, ponovo ubojito efikasan. Bez obzira o kakvom se oružju radi. Adrenalinska akcija traje od prve do posljednje minute i uvodi nas u treći dio koji ćemo gledati najkasnije 2019 godine. Preporuka prvenstveno ljubiteljima akcije, mada će i gledatelji koji nisu isključivo akcijski nastrojeni uživati.

RECENZIJU filma možete pročitati OVDJE


7. BJEŽI !

Kada se budu radile liste naprofitabilnijih filmova odnosno najvećih iznenađenja 2017 u vrhu (ako ne i na samom vrhu) biti će "Bježi!" (originalni naziv "Get Out") redatelja i scenarista Jordana Peelea. Iako je najavljivan kako horor, "Bježi!" je zapravo psihološki triler s nekoliko izuzetno brutalnih, krvavih scena. Priča filma govori o psihofizičkom asimiliranju koje koristi nekoliko bogatih bijelih obitelji. Žrtve su Afroamerikanci, dakle u podtekstu je naglašeno pitanje rasizma. Redatelj nelagodu i neizvjesnost postiže zvukovima, kamerom i igrom svjetla i sjene. Napeto i originalno, vrijedno gledanja.


RECENZIJU filma možete pročitati OVDJE
 

Izvorni tekst pročitajte ovdje. 

O autoru:


Moje ime je Tihomir Polančec. Rođen u Zagrebu, radio sve i svašta, ali film je uvijek ostao moja najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jednoga dana odlučio sam dugogodišnje filmofilsko i videotekarsko iskustvo prenijeti na blog i tako je nastao Goodtalking. Iz bloga (trenutno se na blogu nalazi više od 500 recenzija i najava) nastale su Facebook stranica i Facebook grupa koje prati tisuće filmofila i serijofila svih generacija. 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode