Obavijesti

Kolumne

Komentari 16

Slavonka u Münchenu: Ovakve krafne baš nikad niste kušali!

Slavonka u Münchenu: Ovakve krafne baš nikad niste kušali!
1

U djetinjstvu mi je mama pekla krafne i sjećam se toga mirisa i ljepljivih prstića zakopanih u meko tijesto posuto šećerom u prahu dok se domaći pekmez od šljiva ili kajsija lijepio za kutove usana.

VIDEO

Kada sam krenula u školu počele su redovite posjete pekarnicama i tih krafni sjećam se kao malo masnijih i uglavnom s pekmezom, a najbitnije je bilo što prije otkriti u kojoj pekarnici se prodaju krafne s najviše fila.

A onda sam odrasla i još više podjetinjila pa sam, u srednjim godinama, potpuno u nevjerici da postoje krafne s toliko različitih filova tijekom siječnja i veljače u Münchenu, od oduševljenja neko vrijeme samo buljila u izloge slastičarni i pekarnica kao u najsjajniju draguljarnicu! A degustacija tih slasnih, nimalo masnih, debelih dragulja traje već treću godinu… Pa krenimo na put.

Klasičari u pekarnici Ihle

Klasika je vječna, kao i mala crna haljina tako i krafne klasične debljine i obima s rupicom sa strane kroz koju se ubacuje fil. U Ihle su krafne izvrsne, ni masne ni suhe, idealne veličine i dobrog izbora. A kao i svakoj ženi koja uživa isključivo u offline šopingu iliti vidim-probam-kupim, najveća sreća je što svake godine imaju akciju 4+1 (kupiš četiri, jednu dobiješ gratis).

Moja najdraža je Libeskrapfen (ljubavna krafna). Ne, nisam zaljubljena niti me podsjeća na bilo kojeg zaboravljenog lika. Jednostavno tako nježna, rozo-bijela sa srčekom u sredini, poziva te na grijeh.

Pa kad je prerežeš po sredini i iznenadi te prefina krema od vanilije uz dodatak pekmeza od malina… Kao da si zagrizao u oblak. Lagano tijesto, kreme taman koliko treba.

Eierlikör, s likerom od jaja. Znam, ne zvuči baš primamljivo, ali okus je odličan. Ni najmanje ne podsjeća na jaja na oko, kajganu ili omlet.

Nježni okus likera i lagana krema. Glazirano na gornjem dijelu kako bi se pojačao okus. Drugo mjesto.

Bienenstichkrapfen ili u prijevodu košnica, pčelinjak. Jednostavna s laganom kremom i pomalo neutralna okusa. Na gornjem dijelu komadići badema pomiješani s pekmezom… Ma za prste polizati!

Mandeltraumkrapfen, krafne s kremom od badema i šlaga s par cijelih badema na mašnici od šlaga. Blago gorkasti okus koji ublažava slatkoću krafne. Gusta šećerna glazura nije nimalo preslatka i više podsjeća na tanki sloj fine kreme.

I klasik svih klasika... Krafna s pekmezom... Pekmezom od miješanog bobičastog voća. Ništa za dodati, ništa za oduzeti.

Tip & Trik – Najbitnije za 100% užitak kod ovih klasičara je da ih nožem prepolovite počevši od rupice gdje se pune krafne, bočno. Tako se dobiva idealna količina kreme u svakoj polovici i nema živciranja i gubljenja vremena na raspoređivanje kreme po cijelome tijestu.

Slastičarnica Rischart

Oči su mi bile veće od krafni... Jednostavno sam buljila u njih i skoro počela mucati od uzbuđenja dok sam naručivala. Htjela sam kupiti dvije, ali prodavačica mi je ljubazno sugerirala da ako kupim četiri, dobijem ih lijepo zapakirane u kutiji. A ja volim lijepo. I kupim četiri. Iako jedna košta 2,60 eur, nisam ni trepnula, kao da sam na lotu dobila. Ja. Ne ona ljubazna prodavačica. Nosila sam kutiju na rukama kao da nosim jaja ili svadbenu tortu (svoju, jel'). Došla doma pa otvorim, gledam, mjerkam ih, s kojom početi? Sa svima, odjednom. Kako i zašto? Pa poslušajte…

Dakle to su XXL krafne. Zašto? E pa lijepo ih prerežu, poput peciva za hamburger i onda oooobilato namažu filom. Prefinim filovima od kojih mi sline cure samo na pogled, a tek na okus….Toliko su elegantne u tom svom XXL obimu da ih je nemoguće zagristi i jesti poput običnih krafni. Ove jednostavno žude za nožem, da ih nježno nareže poput najelegantnije torte.

Kad smo već kod hamburgera krenimo s njihovom inačicom:

Predobra krafna Himburger (Malina burger) ima okus svježeg voća. Malina. Netom ubranih iz vrta. Ali zaista.

Ja sam se oduševila i bile bi idealne u proljeće, kada krećemo sa zimskog načina prehrane na proljetni. I da prijelaz ne bude bolan, nikako naglo sa sarmi na voće. Balans postići krafnama, ali pažljivo, ovaj balans ima 317 kcl, a ne da mi poslije pišete s *?&%$#“#$%!

Još jedna balans krafna iz kolekcije Fašnik kod Rischarta – Schwarzwälder krafna. Jednostavna kombinacija slatkih i sočnih višanja, lagane kreme i belgijske čokolade na gornjem dijelu krafne.

Schwarzwälder torta u malom, ne mogu reći u jednom zalogaju, ali svakako prava mini torta.

Germknödel krafna, moj favorit! Mousse od plavih šljiva u zagrljaju s laganom kremom aromatiziranom vanilijom i makom krasi unutrašnjost krafne. A na gornjem dijelu slasno i raskošno premazana je kombinacijom maka i šećera u prahu. Hm…skoro pa da pomisliš da jedeš rezance s makom.

Schoko-Bananen-Krapfen (Čoko banane krafna) punjena je vanilija kremom obogaćenom banana okusom te pojačana šlagom od čokolade i komadima banane…prva pomisao banana split! Odličnog okusa, a jedna krafna je zasitna poput jednog komada torte.

Ne manje bitno za napomenuti – vrlo je zdrava zbog banana i magnezija koji je tako potreban nama sportašima. Na dnevnoj bazi! 298 kcl. Prava sitnica.

Nisam odoljela ni njihovoj bogatoj Eierlikör krafni, tom mekanom i prozračnom tijestu čije su polovice sljubljene laganom kremom okusa vanilije i likera od jaja. Prstiće slobodno čvrsto zalijepite na glazuru od šećera s grubo narezanom bijelom čokoladom. 361 kcl prozračnosti. Neprocjenjivo!

Caffe Richter

U mome susjedstvu u Münchenu nalazi se jedan mali slatki Caffe Richter u kojemu slatka iznenađenja stvara majstor konditor Christian Asemann i o njegovim mini slatkim kreacijama stiže posebna priča. Danas ipak idemo dalje s krafnama koje kod Richtera odišu jednostavnošću i vječnom klasikom.

Za specijalne prilike preporučila bih Marc de Champagne krafnu. Bogato napunjena odličnom kremom od vanilije aromatiziranom pristojnom količinom Marc de Champagne. Tijesto je mekano, sočno, nimalo masno niti suho.

Jedući ovu krafnu ipak sam proživjela lagani šok i nevjericu! Naime, kako zaista nisu debele niti prevelike, odlučila sam ih jesti pravo domaći, griz po griz. I tako tražim onu rupicu sa strane gdje se puni fil da procijenim gdje zagristi i nema je. Ok, ja zagrizem i šok… Nema fila!!! Okrećem krafnu, gledam, već se spremam reklamirati je kad ono gle ideje… Rupica je s donje strane.

I tu se puni krafna filom. Što znači da je nožem prerežeš u bilo kojem smjeru i uvijek dobiješ dvije polovice jednako napunjene filom. Pa zar to nije sjajno!!!

Nezaobilazna Čokoladna krafna u njihovoj izvedbi je pravi doživljaj. Mislim da je unutra samo najbolja čokolada obogaćena prefinim nougatom jer je okus toliko čokoladno bogat da jednostavno ne možeš prestati jesti! Grickala sam i tipkala, grickala i tipkala pokušavajući opisati što je to tako neodoljivo u njezinom okusu, ali na kraju sam polizala prstiće i odlučila u ponedjeljak kupiti još jednu kako bi nastavila istraživački projekt!

Da budem iskrena, ova krafna (Čvor s vanilija kremom) me posebno privukla svojim neobičnim izgledom, a punjena je laganom i prozračnom vanilija kremom. Ok, da budem brutalno iskrena, privukla me svojom veličinom he, he. Na količini kreme nisu štedjeli, na moju radost, a šećer na kraju je lagani šećerni sloj na površini krafne, a mogla bih se zakleti da je bilo i cimeta u tom čarobnom sloju koji se tako sjajno uklopio u ovu jednostavnu klasičnu kombinaciju krafne.

O krafnama se može pisati i pisati...

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Moje ime je Inga. Moje drugo Ja rođeno je 31.1.2017. i zove se Feeding-art. Slavonka sam na privremenom radu gdje me miris hrane ponese, trenutno u Münchenu. Magistra ekonomije, kuharica, fotograf i hedonista. Obožavam kuhati i prodavati, isprobavati nove okuse. Pored hrane ide i malo (ne)tipičnih ženskih razmišljanja i poneko sportsko iskustvo. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu