Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Sve vi budale kojima je previše stalo, nemojte prestati s time

Sve vi budale kojima je previše stalo, nemojte prestati s time
1

Toliko se ponekad sramimo toga što nam je previše stalo da se naposljetku pomišljamo pretvoriti u one kojima smo se do jučer smijali, u one kojima nije stalo ni do čega...

VIDEO

'Draga moja, tvoj je problem u tome što ti je previše stalo.'

Čujem njezine riječi kako se odbijaju o kuteve mog užarenog mobitela, čujem ih kako se uvlače u mokre i nemirne misli, netom nakon kiše koja je razvodnila sva ona kruta stanja, potrebu da budemo čvrsti, da budemo jaki, olovni, da ne propuštamo u sebe ništa što će svijetu oko nas pokazati da nam je stalo. Previše stalo.

Znam da mi želiš dobro… odgovaram joj nedovršenim rečenicama, znam da … ali zar me ne poznaješ? Zar ne poznaješ ovakve poput nas?

Toliko se ponekad sramimo toga što nam je previše stalo da se naposljetku pomišljamo pretvoriti u one kojima smo se do jučer smijali, u one kojima nije stalo ni do čega, a sve zato da bismo poput njih na kraju dana ostali nepovrijeđeni i nedotaknuti onime što ionako izbjeći ne možemo.

Nije slučajno da se bavim ovime čime se bavim, govorim joj. Nije slučajno da pišem kada bi umjesto toga mogla mirno raditi u školi, ne razmišljati previše, ne zamišljati. Ne izlagati se nepotrebno i nepotrebnima, ne tražiti vraga u ovom dubokom bunaru osjećaja, ne tražiti ništa osim onoga što svatko od nas ionako dobije po defaultu.

No ti znaš da gospodin život koristi svoje načine da nas nauči pameti, i ono bitnije, da nas nauči srcu.

Onaj kojemu nije stalo, vjeruj mi, bez sumnje predosjeća da je u svemu sam, onome kome je pak previše stalo unaprijed osjetiti može i one kojih nema, a koje tako silno treba.

Nego, pročitala sam sinoć onaj tvoj tekst o trudu… nastavlja.

Koji tekst? … izgovaram.

Ovaj… i počne izgovarati riječi netom nakon izdahnutog zraka u slušalicu.

Trudim se na toliko mogućih i nemogućih načina. Trudim se svakoga dana sve više i više. Nije mi teško. Trudim se biti bolji čovjek nego jučer. Strpljiviji, mirniji nadasve. Nije uvijek lako, ali se trudim. Trudim se jesti zdravije i vježbati redovitije. Trudim se ne čitati loše stvari o sebi i drugima, čitati dobre knjige, pisati bolje.

Kada mi je loš dan trudim se izbjegavati nervozne ljude, negativne vijesti, zagušena mjesta. Ne znam je li to zbog silnog truda, ali s vremenom stvorih naviku izbjegavati takve ljude, vijesti i mjesta i za vrijeme dobrih dana. Trudim se misliti dobro, i ponekad ne misliti uopće.

U slučaju da me netko ili nešto povrijedi trudim se ne uzeti to osobno i za zlo. U svijetu pomiješanih signala trudim se odašiljati samo dobru energiju, dobre vibre. Kada mi je jako teško povučem se u svoj emotivni brlog pa odbolujem sama i u tišini. Trudim se nikoga ne zamarati svojim ranama, jer svakome su njegove rane i više nego dovoljne.

Trudim se razumjeti ljude kojima sam okružena, nepoznate ljude, ali i bliske i voljene poput čovjeka s kojim živim, čak i onda kada bih pukla od zida nerazumijevanja među nama. Trudim se uvažiti dobronamjerne kritike, i prijeći preko ne tako dobronamjernih kritika čak i onda kada se osjećam omalovaženo i povrijeđeno.

Trudim se birati riječi, ne trčati pred rudo s riječima i okrenuti fokus na vlastita i tuđa djela, iskrena djela. Trudim se voljeti svijet upravo ovakvim kakav jest, bez težnje da u njemu mijenjam bilo što i bilo koga, osim sebe. Trudim se svakoga dana sve više i više. Trudim se. Ne zato što moram, već jednostavno zato što želim i zato što mi je stalo.

Tišina s obje strane slušalice, potom njezine riječi.

Mila moja, tvoj je blagoslov u tome što ti je previše stalo. Zahvaljujući tebi, sada znam da je i moj blagoslov u tome isto.

 

Izvorni tekst pročitajte ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode