Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Svi naši odnosi kombinacija su sebičnosti i opake ovisnosti...

Svi naši odnosi kombinacija su  sebičnosti i opake ovisnosti...
1

Potrebni su ti prijatelji i potrebna ti je romantična ljubav. Prijatelji su najveće blago. Oni su ti koji znaju sve o tebi, ti znaš sve o njima, a i dalje se podnosite.

VIDEO

Znate kako se svi kunemo u neke velike ljubavi? Pa ste tako imali već pet ljubavi života, deset najboljih frendova i to onih kako se popularno zovu BFF-ovi. Sve su to bili odnosi bez imalo kalkulacija i bez imalo prikrivenih misli. Dali ste se sto posto u njih samo kako bi toj drugoj osobi bilo lijepo. Nisu svi odnosi uspjeli, ali vi ste sa svoje strane dali sve od sebe.

I onda nakon niza neuspjelih pokušaja te silne nesebičnosti i ogromne količine dobrote našli ste one prave ljude u životu i to odlučili zadržati. Našli ste pravu ljubav, prave prijatelje i toliko vam je dobro da za te svoje odnose počinjete koristiti onaj najbulšit izraz, a to je bezuvjetna ljubav.

A jeste li ikad razmišljali o tome da su svi ti odnosi zapravo samo kombinacija sebičnosti i ovisnosti.

Naravno da niste jer niste poremećeni kao ja, ali svejedno mi dajte priliku da vas uvedem u svoja psihodelična razmišljanja. Apsolutno se neću bazirati na dio života u kojem smo djeca jer je to period kad smo ( u najpozitivnijem mogućem smislu ) preglupi za bilo kakve kalkulacije i izvrtanja osjećaja i svijeta općenito.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izostavljam taj dio jer brzo prestane i onda odrastemo pa postanemo manje iskreni ljudi. Krenimo od pretpostavke da čovjek nije otok i da mu je potrebno društvo i komunikacija s ljudima da bi psihički kako tako opstao. Isto tako zanemarimo one koje su odgajale vučice u šumama i slične. Dakle, ljudi su ti potrebni. Potrebni su ti prijatelji i potrebna ti je romantična ljubav. Prijatelji su najveće blago. Oni su ti koji znaju sve o tebi, ti znaš sve o njima, a i dalje se podnosite.

Odnos prijateljstva zasnovan je na iskrenosti i uvažavanju. U prijateljstvu činite stvari jedni za druge ne očekujući ništa za uzvrat jer bi vi život dali jedni za druge i slične bombastične izjave. I to su činjenice u koje ste i uvjerili sami sebe.

Ali prema toj pretpostavki niti jedno prijateljstvo nikad ne bi puklo. Jer ako pretpostavimo da se tu radi o toj bulšit bezuvjetnoj ljubavi onda ona nikada ne bi trebala prestati jer jednostavno nema razloga da prestane kad je toliko bezuvjetna i bazirana na davanju i primanju.

A opet prestane jer je naravno druga strana to povjerenje i ljubav izjalovila.

A ako to postavimo iz perspektive sebičnosti isto se sve vrlo lako i jednostavno može objasniti. Dakle, imaš nekoga u svome životu jer je tebi lakše tako kročiti kroz život – sebičnost. Činiš niz stvari za drugu osobu znajući da će je to učiniti sretnom, a kad je ta druga osoba sretna naravno da si sretan i ti – sebičnost. Povjerit ćeš se osobi od povjerenja i istresti sve probleme da ti bude lakše – sebičnost. Poslušat ćeš njihove probleme, pružit ćeš ideju riješenja tih problema, oni će pomoći. Osoba kojoj si dao te mudre savjete bit će sretna, automatski će i u druženju s vama biti bolja atmosfera i bit će bolje i vama – opet sebičnost.

A onda dođe trenutak kad ta neka osoba počne kiksati jer se taj sebičan odnos na kraju svodi da ipak samo vi radite nešto za tog nekog, a taj netko kao da zaboravi da je sebičan ili je našao nekog drugog s kime će to biti. Ali zažmirite na jedno oko na niz kikseva jer to su male sitnice da bi se razdrmalo nešto tako stabilno i što toliko traje da vam je u životu stvorilo opaku naviku prisutnosti te osobe.

Kiksevi se gomilaju, vi ih opraštate jer se navike teško riješiti. Postali ste ovisni. Slično je i sa cigaretama, ne nedostaje često toliko sam nikotin koliko cijeli ritual oko cigareta. Kad ih zapalit, u koje doba, s kime.... Isto je i sa ljudima.

U previše pora života je ta neka osoba infiltrirana da bi je samo zbog par kikseva eliminirali. Niste ovisni o toj osobi nego o konceptu te osobe.

A teško ju je eliminirati jer ruši i niz drugih situacija koje ne želite srušiti sami sebi jer ste sebični. I to se tako zavlači dok sebi ne nađete drugu ´žrtvu´ s kojom ćete biti sebični, pa ovu staru konačno možete eliminirati jer ste ovisnosti koje ste imali s tom osobom ukalupirali u neku drugu osobu.

Slična je stvar i s romantičnim ljubavima. Našli ste u nekome ono što vas čini sretnim. Sve one loše strane zanemarujete jer je puno više dobrih strana koje vas čine sretnim – sebičnjaci jedni. Vrijeme prolazi i postajete ovisni o ritualima koje svakodnevno imate, uspjeli ste ih povezati s ljudima koji su vam bitni i čine vas sretnim pa je nastao cijeli jedan đumbus isprepletenih osjećaja i odnosa ovisnosti i sebičnosti, a da se niste ni okrenuli.

Kažete bezuvjetno ste voljeli nekoga. Niste. Dobili ste zauzvrat jednako koliko ste dali ili više jer vam je to odgovaralo – sebični ste. Dok je sve bilo savršeno sve ste radili skupa i postali ´jedno´ – ovisni ste jedno o drugome.

Onog trena kad je druga strana iz nekog razloga počela kaskat sa svojim ispunjavanjima kriterija sreće koje ste si zadali prebacili ste se na puku ovisnost. Ona traje neko vrijeme dok vam u život ne naleti netko ili nešto što će vam tu rupu koju više partner nije mogao popuniti – popuniti.

I opet ste odabrali nešto maksimalno sebično samo za sebe.

Ne želim da me krivo shvatite. Ja ovu vrstu sebičnosti uopće ne smatram lošom. Smatram da smo jednostavno tako dizajnirani i kad bi apsolutno svi bili tako sebični da tu sebičnost baziramo na davanju iz bilo kojih pobuda svijet bi bio ljepše mjesto. Želja mi je samo razbiti taj balon ´velikih ljubavi´ jer su te ljubavi samo sebičnost zapakirana u ljepši izraz.

Sad se na kraju apsolutno možemo složiti na nisam normalan. I to će vjerovatno biti pretpostavka većine vas, ali ako ste se i u jednom trenu zapitali ima li u svemu što sam sad napisao neke istine uspio sam vam ući u glavu i s*ebati vas. A to me čini sretnim – sebičan sam. A i ovisan o tome da me čitate...

Gadan svijet...

O autoru:


Volim pisanje, fotografiju, pjesmu, 'sve što vole mladi'... Svoje misli često pretočim u tekst i nadam se da će se dio tih misli svidjeti i vama koji ih čitate... 

Pratiti me možete na Facebooku i na Instagramu

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković