Obavijesti

Kolumne

Taj veličanstveni špek: Frend, ubojica dosade i antidepresiv

Taj veličanstveni špek: Frend, ubojica dosade i antidepresiv
1

Kao kad u Gospodaru prstenova vele “One Ring to rule them all” tak i u mom životu jedna riječ odnosno namirnica ima primat nad svima drugima. ŠPEK.

VIDEO

Slan’na za Slavonce, panceta za Dalmoše. Za mene je to uvijek bio i bit će Špek sa dugozvučnim i velikim š. Otorinolaringološki melem. Antidepresiv. Najbolji frend. Borac protiv dosade. Ide bedro pod bedro s mojim celulitom. A i s tvojim, priznaj.

Znaš one bake koje bi travaricom ili kamilicom liječile sve bolesti i probleme? Od triše, gljivica i hemića pa sve do upale uha ili pluća i svinjske trakavice? E tak bih i ja sve liječila špekom. I ne prevarim se nikad. Jedino još nisam do kraja patentirala obloge sa špekom. Jebiga, po ljeti previše prži na vrućini pa curi posvuda, usereš sve oko sebe, nije neki prizor, a i šteta špeka. Topli oblozi u obliku prženog špeka najčešće ne stignu do oboljelog mjesta i završe u ustima. Oralna primjena je ipak, potvrdili stručnjaci i doktori, najefikasnija. I najfinija.

Možda nisi znao, nisam ni ja do pred koju godinicu, da postoje razne vrste tog čuda. I kao što svaka noga nađe svoju cipelu koja će ju nažuljat ali je ne skida jer je fora tak će i svaka guzica, pa i tvoja, nać’ najbolji špek za sebe. Dobro, slaninu ili pancetu, nemoj me sad.

Zlato

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan od mojih favorita je goder ili obrazina. Nemaš pojma kaj je to? Evo, objasnit ću ti. Znaš kad načneš neki random špek da ga samo malo tutneš u grah kaj ti je poslala neka dalja rodbina, a tvoja ženska polovica napravi izraz lica gađenja ko malo dijete koje sjedi u netom napunjenoj peleni i onda još prozbori: “Fuuuuj, pa to je čista mast.”. Ak si iole pametan i znaš cijenit to bijelo i slano blago (ovo zvuči krivo, ali je tako taaaaako pravo) upravo si se razveo ili bar bolje posvađao. Probaj prenijet znanje i dokazat da je to najbolje kaj je ikad probala (probaj sa bijelo slanim opisom, možda upali). Reci da te nije briga ak dobije koji krater više na bedru i da želiš s njom dijelit apsolutno sve. Pa i špek. Ako pristane ženi to, a ako ne vozi dalje. 
Goder moš dinstat u svim varijantama, pogotovo ako ti fali svinjske masti. Zaboravi izraz lica gađenja jer nemaš pojma, a svinjska mast je jedna od najzdravijih masnoća na Kugli zemaljskoj.

Zato kaj je tak masan i savršen pazi s njim jer stvara ovisnost pa će te ubrzo koštat novih traperica, krema i zahvata. Ali vrijedi toga.

Srebro

Onda imaš i klasičnu Adidas varijantu. To je baš špek špek, slanina slanina, panceta panceta. Nigdje toliko ne patim na prugice i na rozu boju. Sex u ustima. Sve nijanse roze. Kužiš, dobiješ tablu špeka od par kila i nemaš pojma kaj te čeka unutra. I onda gušt otvaranja i skužiš da su unutra prugice u raznim bojama, da nije presuh, da si dovoljno dugo čekao…

Trenutak ponosa i suzdržavanja. Sekunda šutnje za palu svinju. Dovoljno. Navali narode.

Ne možeš fulati s čim ćeš ga jest. Kad se radi o ovakvom savršenstvu odjednom to nisu više jaja sa špekom već je to Špek s jajima, Špek sa sirom i vrhnjem, Špek i luk. Kad je Adidasov maneken u kući carbonara se jede bar dvaput tjedno, a narežeš si ga i za dobro jutro, listić dva samo stisneš na nepce kao hostiju i čekaš da se otopi ono kaj se može otopit. Sad si spreman za sve kaj te čeka taj dan i niko ti niš nemre jer si se dobro obložio iznutra. Štit od špeka, to je to. Budi ponosan jer tvoj dan još ima krmelje, a ti si već dosegao maksimum. Znam, jedva čekaš da se vratiš doma i gurneš glavu u frižider. Palo ti je na pamet uzet si malo na posao? Bravo, odlična ideja! Dobro će ti doć ak te nekaj jako raspizdi, bolje (i zdravije) od bilo koje cigarete, jointa, Persena…

Bronca

Za kraj imaš još i hamburger. Ne ono sranje iz McDonaldsa i sličnih američkih pizdarija. Ovo je bolje od toga iako ne tak dobro kao goder ili Adidas. Hamburger će se kod tebe nać u dva moguća slučaja. Prvi je ako zajebeš i nestrpljiv si pa ideš rezat špek prije vremena i onda je sve preveć roza i nedovoljno suho. Ono, praktički još trči. Jebiga, događalo se i meni  al nakon dva tri zajeba naučiš da je količina gušta proporcionalna vremenu čekanja i oklijevanja. Usavršit ćeš se, bez brige, a hamburger ćeš iskoristit za grah ili neki drugi čušpajz. U drugom slučaju ideš sam po njega u mesnicu i kupiš ga jer želiš baš to. Također ide dobro na jaja al to su onda fakat jaja sa špekom. Hamburger nije ni second best, to je vječito bronca. Ko kad se poveseliš jer je Hrvatska zabila 3 gola repki Kameruna koji nije zabio gol na SP preko dvajst godina. Užitak (pre)kratkog trajanja.
I da, znam da hamburger nije špek špek al nije ni burek sa sirom burek pa ja i dalje na Dolcu jedem burek sa sirom. Štefica Cvek s Dolca kuži samo pitu s jabukama, ovo je njoj burek sa sirom i točka. Nisam na ispitu niti je ovo doktorski rad. 

Slika hamburgera će izostati jer ne posjedujem isti, zlato i srebro su mi dovoljni, nisam Ivica Kostelić da se zadovoljavam broncom.

Sad je vrijeme da se idem napucat novom dozom zlata. Inače, bi li ikad rekao da sam tri godine bila vegetarijanka? Ne bi? Kao što rekoh, nitko nije savršen, vegetarijanstvo je super, ali život u dvoje sa Špekom je još bolji. Ili u troje jer Špeku nije bed bit treća violina ili držat svijeću. 

Otišla sam. Tipkam, čitaš, komentiraš, jedeš Špek… Smiješ, dijeta je od ponedjeljka..

Poljubac,
A.
  

P.S. Za potrebe snimanja i tekstanja nije ponovno stradala ni jedna svinja, to će se dogoditi tek početkom 11.mj.. Sad čekamo da uzgoji dovoljno bijelog i slanog zlata.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Nemam unikatno ime i prezime ali ga ne bih nikad mijenjala, ovisnica sam o smijehu, špeku,vježbanju, Tviteru i promjenama. U Italiji mi srce lupa drugačijim ritmom, a Blogledalo je moj bijeg od težeg puta koji uvijek namjerno izaberem. Klikneš na Instagram ili Fejs pa se pridružiš mom bijegu i sanjanju.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang