Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tito je bio pravi drug. U šumi nam je otkrio sve o Brazilu...

None Foto:

Pozdrav iz Rio de Janeira!

Odmah isprika jer nisam pisao dva tjedna, ali ovaj me grad oteo i tek me sada vratio tastaturi. Zabranio mi je da pišem prije nego što bar malo upoznam njegovu dušu, a sada sam konačno dobio dozvolu.

Tito… Moram započeti s Titom. Ma ne, ne brinite se, pun mi je kufer naše društvene stvarnosti u kojima su i dalje aktualne rasprave o ustašama i partizanima tako da ne mislim na tog Tita. Ovaj je bio naš vodič po prašumi Tijuca koja se nalazi usred grada. Samo par kilometara od Ipaneme ulazite u punokrvnu prašumu. A Tito je pravi Brazilac -50 posto bijelac, 50 posto Indijanac i 50 posto crnac. Ne, nije se zeznuo u zbrajanju, tako se doista deklarirao. Ovdje je sve pomiješano. Rase, priroda, atmosfera… Sve u jednom i sve je udaljeno samo jedan korak. Kilometarske pješčane plaže, a odmah iza ugla prašuma. Osjeća se vječna zaigranost, ali odmah iza ugla naletite na bijedu koja vas trenutačno otrijezni. Samo 100 metara od luksuznih hotela imate jednu od nekoliko stotina favela. Sve je pomiješano, a rase pogotovo.

Vjerojatno znate sve o Europljanima koji su oko 1500-e počeli osvajati ovaj kontinent. E pa kako su društva tada bila govnarska, osim što su ukrali Brazil, u sljedećim su stoljećima ukrali i nekoliko milijuna Afrikanaca pa su se nakon 500 godina rase potpuno preklopile. „Zato i svi izgledamo ovako“, kaže Tito pokazujući na svoju kožu.

On je sada turistički vodič koji je dao otkaz kao marketinški stručnjak. „I was getting bored and fat, so I quit.“ Sada ima manje para, ali više zadovoljstva. Sada je svoj čovjek, prije je bio njihov. Povezali smo se i jer nam kćerke imaju oko 10 godina, a kao da je nanjušio moju profesiju, odmah je podijelio i svoju ljubavnu situaciju. Nedavno je prekinuo s djevojkom. Imala je 41-u i žarko je htjela dijete, a on već ima curicu i nije bio spreman za još jedno dijete pa je zaključio da ne može stajati na putu njezina sna. Bio je iskren, ranjiv, ali nimalo patetičan. Bio je životan, jasan, i prilično tužan zbog takvog raspleta… Ali opet svoj. Dijelili su brojna uvjerenja i vrijednosti, ali su se nalazili u sasvim različitim životnim razdobljima i umjesto da se muče, odlučili su priznati stvarnost.

Objasnio nam je i da su upravo izabrali brazilskog Trumpa. „Što je dobro i loše. Jer desničari su obično dobri za ekonomiju, a loši za ljudska prava. No opet bolje od ljevičara koji daju sve i svašta svim društvenim grupama, ali onda presuši blagajna. Desničari će se nakrasti, ali barem nećemo bankrotirati“, kaže on. Desničari previše uzimaju sebi, a ljevičari previše daju svima, što uopće ne opisuje našu stvarnost jer kada su naši desničari išta ukrali…

Uglavnom, Tito je bio pravo otkriće. Svidjelo mu se što poštujemo šumu i što više snimamo nju, nego sebe u njoj. Na živce mu idu klinci koji dođu u prašumu samo da bi snimili selfieje i drugima pokazali da su bili tamo. Umjesto da samo budu tamo. I snime fotke nakon što dožive mjesto, a ne umjesto da ga uopće dožive. I selfijaši ostave više smeća u prirodi, kaže. Ne shvaćaju. Njima je priroda samo dio kadra, a Tito je doživljava kao živo biće. Tako i govori o njoj. „When people started killing the rainforest… Today we must defend it.“ Šumu nisu uništavali, nego ubijali. I ne moramo je zaštititi, već obraniti. Kao da branimo svoj dom, a ne samo okoliš. Jer on shvaća da nam je priroda dom. Komentirao sam da Europljani rijetko korite takve termine kada govore o prirodi, ali nije shvatio zašto…

Tito nam je otkrio pravi Brazil i onaj Rio kojeg ne vidiš na fotkama.

A sve ostalo ionako smo otkrili sami…

Igranje s oceanskim valovima na kilometarskim plažama, letenje zmajom iznad grada, zalazak sunca na Ipanemi, uživanje u pogledima s bezbroj vidikovaca (ako idete, svakako svratite na Sugarloaf mountain), posjet kipu Isusa Iskupitelja, nogomet na svakih 100 metara svake plaže… Sve vam to mogu prenijeti fotke i filmići, ali Tito će vam približiti dušu Rija!

Sutra napuštamo Rio i krećemo u Argentinu i Čile. Stay tuned!

Obrigado!

Komentari (5)
  • Nakon obiteljskih priča ciklus životne škole feminiziranog dečkića Brune!

    27. 12. 2018,   16:35
  • Tko je čitao Bibliju zna za Tita.

    27. 12. 2018,   16:36
  • brazil ima lijepe plaže ali more je puno morskih pasa, i kriminal je velik u tim favelama

    6. 1. 2019,   20:49