Obavijesti

Kolumne

Komentari 17

Top 5: Svi božićno-nebožićni filmovi koje morate pogledati

Top 5: Svi božićno-nebožićni filmovi koje morate pogledati
1

Blagdani samo što nisu, germknedle netragom nestaju, kile se onekud pojavljuju, adventski punktovi su krcati turistima, a ovaj tekst je o nečemu sasvim drugom.

VIDEO

Pričajmo o božićnim filmovima koji to nisu, koji su smješteni otprilike u to doba, ali u kojima poruke o zajedništvu, dobroj volji, obitelji i malom Isusiću baš i nećete naći. Ja sam ih odabrao pet, a vi mi u komentare napišite koji su to vama omiljeni božićno-nebožićni filmovi.

Die Hard

Nakon hrpe akcijskih filmova u 80-ima gdje je glavni junak bio apsolutna mačo nabildana muškarčina ovdje smo dobili… pa Brucea Willica. Bez velikih mišića, proćelav, običan momčić. I tamo je da spasi dan. Die Hard je jedan od najboljih u svom žanru, prekrasno strukturiran, s odličnim Alanom Rickmanom kao glavnim negativcem Hansom Gruberom. Ako ga niste već pogledali barem jednom ove godine, što čekate? Yippi-kay-yay mother-fritule.

Batman Returns

Nastavak Batmana iz 1989. nam je oduzeo neke lijepe stvar, ali i dao lijepe stvari. I poneku ružnu stvar. Što nam je lijepog oduzeo? Pa, Kim Bassinger. Ali dobro, dobili smo Michelle Pfeiffer. S druge strane, dobili smo Dannya de Vita. što nije lijepo. Mislim, super je odglumio, ali brate mili, grd je. Nekima se sviđa više od prethodnika, nekome ne, ali nakon ovog sve do Nolanove trilogije nismo dobili poštene filmove o Tamnom Vitezu. A netko će reći i nakon toga.

Gremlins

Tri su pravila što se gremlina tiče: ne smiju na Sunčevo svjetlo, ne smiju doći u kontakt s vodom i ne smiješ ih hraniti nakon ponoći. Sve ok, ali taj dio iza pomoći mi nije jasan. Tehnički, uvijek je “iza ponoći”. Ako se računa od ponoći do zore kao period iza ponoći, zašto to ne kažu tako? I kako gremlin zna koje je doba dana i noći kad mora stalno biti u mraku? Kako god, ovo je lijepa akcijska komedija s elementima horora, a događa se u božićno vrijeme. Šuška se o rebootu franšize pa je ovo dobra prilika da se podsjetite. I jako me zanima ako će u novoj verziji također koristiti lutke ili će pribjeći računalnoj animaciji.

Lethal Weapon

I za ovu legendarnu franšizu se pročulo da će dobiti svoj nastavak. Svake godine se valja podsjetiti na prvu avanturu Riggsa i Murghtaugha. Gledao sam ga u raznim fazama svog života i svaki put je bio odličan. Po ovome mjerimo sve ostale buddy cop filmove. Radi ovoga smo dobili Tango i Cash i ovo je jedan od rijetkih filmova koji je preveden sa “smrtonosno nešto”, a u engleskom originalu zaista sadrži riječ “smrtonosno”.

Trading Places 

Ovo obožavam gledati, pa, uvijek. Dan Akroyd glumi uspješnog brokera, a Murphy je beskućnik. I onda hirom dokonih bogataša zamijene uloge. Urnebesna komedija, i nema teorije  da se danas snimi nešto tome nalik. Na žalost, zbog političke korektnosti danas mainstream filmovi više nisu duhoviti. Sjetite se malo, kad se zadnji put pogledali dobru komediju? Jelda, upravo to. Ovdje se nikoga ne štedi. Bogate, siromašne, veterane, Jamajčane, Šveđane, gorile… Apsolutna preporuka.

Ukoliko ste uspjeli doći do kraja ovog teksta, želim vam od srca sretne blagdane, Vama i Vašim najmilijima.

'Osvrtnika' svakako zapratite i na YouTubeuFacebooku i Instagramu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu