Obavijesti

Kolumne

Top 7 prešutnih pravila za sve vlasnike pasa i njihove šetnje

Top 7 prešutnih pravila za sve vlasnike pasa i njihove šetnje
1

Ok, započeli ste jednu od najljepših životnih avantura – vaša se obitelj povećala za jednu ogromnu dušu na četiri nogice.

VIDEO

Bez obzira je li u vašu kuću ušlo štene ili odrastao pas iz azila kojem su sve galaktičke sile namignule i pružile mu drugu šansu, vaše je uzbuđenje na vrhuncu. Sve ste pripremili, upoznali ste se, izmazili i vaš novi prijatelj je odabrao svoje omiljeno mjesto u stanu ili daovambog kući, ali za potpunu asimilaciju treba vam još jedan veliki korak – šetnja.

Ukoliko živite u gradskoj sredini i novi ste u pasjem svijetu, bitno je imati na umu neka ključna pravila ponašanja u pasjim parkovima, livadama, nasipima, rovovima,platoima, šoderima i zelenim trokutima uz cestu.

Nakon šest godina suživota s velikim psom u Zagrebu, primijetila sam određeni uzorak ponašanja na livadi. Slijedite li ga, vaša će prva šetnja proći glatko kao Francuska u polufinale (prerano?).

Vi slušate njega, a ne on vas

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako smo gena, gena kamenih, srce nam često ipak nije i slomit će se ako svom psu ne omogućite da se igra s nekim psom kojeg je on zapikirao iz samo njemu poznatog razloga. Prepoznat ćete da je pronašao svog favorita jer će se toliko meškoljiti da ćete pomisliti da je crni đin ušao u njegovu čakru ili još gore - Jupiter u treću kuću Venere.

Nekada uzmemo taj rizik da ignoriramo njegova htjenja za druženjem jer je vani -8 i već ste sat vremena u šetnji,ali otkako je globalno zatopljenje glavna zvijezda naške zime – teže se izvući.

Co to maš međ nogami?

Ovisno o naravi vašeg psa poželjno je već s udaljenosti od 15m urlajući tražiti da drugi vlasnik obznani spol svog ljubimca. Nešto kao da radite na carini, ali ovdje svatko ima nešto za prijaviti. Muški pas i kuja nisu termini koji možemo koristiti, o ne, već je poželjno reći “Je li dečko ili cura?”. Možda jednog dana budu “gospođe” i “gospoda”, ali ne dok postoji potreba za Levijatan udruženjem.

Nadalje, ako u svom kućanstvu imate, ni krivi ni dužni, dominantnu mazgu, istospolac vašem ljubimcu suptilno se zaobilazi uz osmijeh i izjavu kao što je “Ma ovaj moj je kreten, idemo mi malo dalje, uživajte!”.

Neće ništa 

Ukoliko se, međutim potrefi traženi spol (ili je vaš pas samo generalno normalna osoba),a naravno i poželjan stav drugog šetača, nastavlja se prilazak čovjeku i psu prema kojem ovaj vaš manično vuče.

“Možda da kupim saonice pa ga upregnem”, pomislit ćete, ali ne, on bi prepoznao da biva društveno koristan i stao bi na mjestu jer je pametan! Budimo realni, zna da ga od sada pa do kraja života čeka samo ljubav, hrana i igra, nije budala, neće pristati na manje.

Još jedan mali savjet, ako imate druželjubivog velikog psa i vidite da gospođa u svojim 60-ima čim vas vidi promptno diže svog minijaturnog terijera u naručje, ne trošite vrijeme na objašnjavanje kako vaš pas “neće ništa” jer je to naravno, notorna laž.

Tajni agent 007 i dozvoljene teme

Jednom kad ste u neposrednoj blizini drugog čovjeka i njegovog pasjeg prijatelja, vi NI POD KOJU CIJENU bez obzira na to što vam svako dosadašnje iskustvo upoznavanja govori drugačije, NE SMIJETE pružiti ruku vlasniku i pitati ga za njegovo ime niti bilo što u vezi njihovom izvan-pasjeg života. Vi ste na zadatku, vaš osobni život je neizrecivo nebitan.

Izjave koje se mogu koristiti su:

  • “Koliko je stara ili star?” (Ako se pitate koji je smisao ovog pitanja, nemojte, gledajte to kao neobjašnjivu datost i naučite živjeti s tim)
  • “Koliko ima kila?” (Pogodite bilo koji broj i dodajte i da je baš u dobroj formi. Imam neki osjećaj da ovo rade i s djecom u parkiću)
  • “O već ima 19 godina, a tako mladoliko izgleda?!”
  • “Ooo ona je već prava dama, a ne ovaj moj klipan ludi!” (Tuđem psu se uvijek dobro malo diviti čak i ako vam se ne da, gets the people going)
  • “Ma vidi se da je još beba, to je sad najluđe doba, naučit će!”
  • “Čime ga hranite? Aha X hranom, da, i mi smo bili na tome,ali je dobio osip.”
  • “Treba ih držati na oku, ovaj moj se zna tu i tamo zaletiti sam do Kutine!”
  • “Fala Bogu da će se malo istrčati, nek se samo fino izmori.” (Vjerojatno najiskrenija rečenica koju ćete čuti od bilo kojeg stranca dok ste živi)
  • “Inače se ne voli igrati s velikim psima, ali vašeg baš voli.” (Opet, njihov pas je čudo Božje.)
  • “Mali psi su često živčani,ali ovaj vaš ruši sve predrasude!” (Ču do Bo žje)

Čak i ako se potkrade koje civilno životno iskustvo izvan profesija pasoimanja, ne bojte se, vaši će vas četveronošci ubrzo distraktirati!

In izlučevino veritas

Bitno je reagirati na njihove distrakcije kako bi interakcija bila dinamična. Ako vidite da nešto kopa i liže blato, potrebno je pitati ga ŠTO JE TO NAŠAO nakon čega treba uslijediti “Pusti to na miru! Opet ćeš izrigat kišu Isusovu!”.

Ako nešto slično napravi i pas vašeg Šetnja Drugara, pojavljuje se nova tema za razgovor – izlučevine – nerijetko na tapeti, a i na tapetu;

• “Moj Bleki bi dušu dao za sirov kesten iako povraća cijeli dan nakon njih.”
• “Naš Ari se voli valjati po dreku,ali ga barem ne jede kao naš Miki.” (čestitajte im)

 

A post shared by Mirna Savic (@savicmirna) on

Zaljubljivanje 

Kad dođe vrijeme rastanka, vaš pas se neće slagati vama po tom pitanju. Iako ne zna na sat, zna da sigurno još nije vrijeme za ići na ono stravično mjesto – doma.

Poželjno je, ako ste bili u društvu psa suprotnog spola reći “Joj eto, zaljubili su se! Ajde ajde, vidjet ćete se sutra”. Nedavno mi je jedna gospođa na tu moju kurtoaziju rekla “Nisu se zaljubili, to su samo hormoni”.

Odmah sam izvadila fanfaru koju za te prilike nosim u torbi i uručila joj počasni doktorat iz svake prirodne znanosti ikad.

Spin doktor

Kako biste vašeg psa nagovorili da ode doma, neprekidno spominjite kako doma ima hrane koju će on jesti. Prodajte mu tu koncepciju kao da prodajete kasko. On želi ići kući, njemu treba odmor, tamo su igračke, tamo su bolje plaće, tamo ga čeka 27 kujica djevica u tjeranju! Možda vam povjeruje, ali neće svaki put jer ponavljam, čini mi se da su pametniji od nekih ljudi.

I napokon dobrodošli doma! Uspješno ste preživjeli svoju prvu šetnju u pasjem parku. Za nekoliko sati vas sve to čeka opet i opet i opet i opet, a do tada se oboje možete odmoriti, recimo, na krevetu jer kad već vi perete plahte, vi odabirete i način na koji će se zaprljati.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Zagrebačka novinarka, voditeljica i satiričarka (25) traži čitatelje bloga (može i pušači i nepušači). Voljna sam pisati i kuhati frku u zamjenu za vaše dobro raspoloženje. Zainteresirana sam za čitatelje svih generacija, nacionalnosti, spolova, rodova i preferencija, dok god su otvorena duha i zaljubljeni u pisanu riječ. Molim javite se na Onaj dobar blog u svrhu postizanja trajnog prijateljstva i pronalaska srodne duše.

Osim na blogu, pratite me na na Facebooku i Instagramu

 

A post shared by Mirna Savic (@savicmirna) on

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang