Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trčanje ne pita za godine i vodi uporne u nove životne pobjede

None Foto: Thinkstock

Prijateljica mi je pričala da je na nasipu srela jednu stariju gospođu trkačicu, malo su razgovarale i na kraju je ispalo da je gospođa stara kao prijateljičina baka, a razlika u njihovom izgledu je evidentna.

Prijateljica (koja je tada šetala) je bila iznenađena i šokirana. Rekla sam joj: “To su ti zaista dobrobiti rekreacije i trčanja!”.

Trčanje je vječno

Volim trčanje jer je trčanje cjeloživotni sport i hobi. Ne morate se ‘umiroviti’ već s 28 godina i niste stari s 29 jer, realno: niste stari! Nikad mi se nije sviđalo kako neki sportovi mijenjaju percepciju o mladosti i starosti u mislima ljudi: ima onih koji će misliti da su stari već s 45 i da trebaju nastaviti s gledanjem utakmica s kauča. Ne! Više od polovice trkača na maratonu u npr. New Yorku je starije od 40!

U trčanju ste uvijek dobrodošli, uvijek možete započeti s trčanjem: i s 10 godina i s 50 godina, a profesionalni trkači ostvaruju rezultate života u godinama u kojima se neki drugi prestaju profesionalno baviti sportom. Nije kasno ni za bavljenje ostalim rekreativnim sportovima, za svakog postoji nešto; n-i-k-a-d nije kasno, a sve je bolje od neaktivnosti i pasivnosti.

Ljubav na prvi pogled

Trčanju pristupite kao novom hobiju i kao novom izazovu u životu. Primijetit ćete da će vas trčanje ubrzo jako zavoljeti jer je nesebično, prima svakog u svoj zagrljaj i pružit će vam mnogo nagrada, fizičkih i psihičkih.

Neću ni spominjati koliko ćete vi zavoljeti trčanje. Nećete moći bez njega i postat će vaš cijeli svijet. 

Terapija

Trčanje je fantastično utočište u nekom ludom danu, pretrpanom obvezama, poslom, rokovima, peglanjem, pospremanjem, učenjem… Tih pola sata ili sat će biti samo vaši i nitko vam ih neće moći oduzeti. U tom periodu ćete se maknuti od svoje svakodnevice i rutine, imat ćete mir samo za sebe, napunit ćete baterije i krenut ćete hrabro u nove životne pobjede.

Naravno, što ste stariji, to ste iskusniji i pametnije pristupate bavljenju sportom. Znate svoje mogućnosti i potrebe, ne forsirate se nepotrebno i uživate u svojoj terapiji.

Brojke ne lažu

Trčanje ne traži vječnu mladost jer i nešto stariji trkači mogu obarati rekorde u svojim dobnim skupinama. Kanadski atletičar Ed Whitlock je prva osoba na svijetu starija od 70 godina koja je istrčala maraton za manje od tri sata. Trčao je u mladosti pa prestao, a trčanju se ponovno vratio sa 40 godina. Najbolji rezultat je ostvario sa 73 godine kada je maraton istrčao u vremenu 2:54:48. Njegovo vrijeme je ekvivalent dvadesetogodišnjem trkaču s vremenom 2:03:57.

Hal Higdon je sa 52 godine istrčao maraton u vremenu 2:29:27Carlos Lopes je postavio svjetski rekord u maratonu sa 38 godina na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu s vremenom 2:09:21.

Harriette Thompson je 2015. godine postala najstarija žena na svijetu koja je istrčala maraton u vremenu 7:24:36, sa 92 godine.

Jedan od najpoznatijih i najstarijih trkača je Fauja Singh. Nadimak mu je Turbaned Tornado i ima 104 godine te drži svjetske rekorde u svojoj dobnoj skupini. Njegov rekord u maratonu za skupinu 90+ je iz 2003. godine kada je sa 92 godine istrčao maraton u vremenu 5:40.

New York City Marathon 2015. godine je završilo 49 595 ljudi. U ženskoj kategoriji je pobijedila Mary Keitany sa 33 godine i vremenom 2:24:25, a u muškoj Stanley Biwott sa 29 godina i vremenom 2:10:34.

Najviše prijavljenih trkača, koji su pritom uspješno završili, se nalazi u dobnim skupinama od 30 do 49 godina, ukupno 31 163 ljudi. U skupini 30 – 39 godina je 15 446 ljudi završilo maraton, a u skupini 40 – 49 godina završilo je 15 717 ljudi.

Naš najpoznatiji maratonac Drago Paripović nositelj je hrvatskog rekorda u polumaratonu s vremenom 1:03:47 (Lago di Garda, 1993. godine), a koji je ostvario sa 34 godine te hrvatskog rekorda u maratonu s vremenom 2:17:05 (Bologna, 1992. godine) koji je ostvario sa 33 godine. Na Zagrebačkom maratonu 2011. godine postao je prvak Hrvatske s vremenom 2:38:09 u 52 godini života.

Navedene brojke su apsolutna motivacija, a godine su samo broj!

Ovisnost

Nemojte dopustiti da vas okolina obeshrabri u novom hobiju. Budite odlučni. Uskoro ćete pronaći mnogo istomišljenika i prijatelja u velikoj trkačkoj zajednici koji će vam biti najveća potpora i oslonac. Kažu da je trčanje jedina ovisnost od koje ne trebate na odvikavanje i zato se u potpunosti prepustite čarima trčanja!

 

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

 

O autorici:


Zovem se Valentina Đureković i autorica sam bloga 'Val Trči' kojim pričam svoju priču o trčanju. Cilj mi je popularizacija trčanja i zdravog života. Naravno, pišem subjektivno, iz vlastitog iskustva, a bila bih najsretnija kada bi potrčao i protrčao cijeli svijet! Osim na blogu, možete me pratiti na Facebooku te na Instagramu.