Obavijesti

Kolumne

Već je 'brrrr' hladno: Evo kako se pripremiti za trčanje zimi

Već je 'brrrr' hladno: Evo kako se pripremiti za trčanje zimi
1

Počelo je zimsko računanje vremena, a ona prava zima samo što nije pokucala na vrata. No, prije zime, pred nama je lijepa jesen koja je za trčanje možda i najbolje godišnje doba.

VIDEO

Osim što je temperatura dosta puta idealna za trčanje, sve oko tebe se mijenja sa svakim trčanjem, čak i ako stalno trčiš istom stazom. Mene uvijek veseli kad čujem kako pod tenisicama pucketaju suho lišće i grančice.

Ono što svakako treba prilagoditi jeseni i trčanju po nižim temperaturama je oprema u kojoj trčimo. Kako u ljeto svi poželimo ne imati ništa na sebi, tako u jesen ipak želimo imati neki komad opreme više. Kako većina nas trči rano ujutro ili popodne, vrlo lako se dogodi da samo ujutro imamo nešto više komada opreme na sebi nego popodne.

Znam da cure jedva čekaju da mogu obući svoje omiljene tajice, a zadnjih godina niti mi muški ne zaostajemo za time. Osobno, tajice ostavljam tek za zimu kada se temperature približe nuli ili ispod nje. Ako mi je hladno, radije obučem deblje duge čarape koje su u isto vrijeme i kompresijske pa jednim udarcem ubijem dvije muhe. Već sada skoro godinu dana trčim u kompresijskim čarapa i mogu reći da nisu mrtvo slovo na papiru (tj. blogu) nego imaju svoju funkciju.

Komad opreme koji bi svatko tko trči ili je aktivan trebao imati je dobra podmajica (baselayer). Ne možeš vjerovati da nešto tako tanko može biti toliko toplo. Postoje tanje i deblje podmajice, a ove prve su idealne za jesenske dane. Na njih je dovoljno navući samo kratku majicu i možeš biti siguran da ti neće biti hladno. Nakon par kilometara ti se može dogoditi da ti bude i prevruće, ali bolje da je tako nego da se treseš od hladnoće dok trčiš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
 

A post shared by Matt Marenic (@mattmarenic) on

Bilo bi idealno da je jesen suha i sunčana, ali jesen bez kiše nije prava jesen. Iako ne volim šuškavac jer on samo zadržava znoj i na kraju si samo mokar, moram priznati da sam to mišljenje u zadnjih par tjedana promijenilo. Zbog čega? Pa zbog toga što sam konačno našao pravi šuškavac u kojem se ne znoj ne zadržava, nego osigurava normalan protok zraka, a opet štiti od kiše. Eto, dobar šuškavac postoji, samo ga treba pronaći.

No, ono što ipak ne moram pronaći je mobitel, koji je uvijek pokraj mene dok trčim. Iako sam njime prestao mjeriti svoja trčanja, on je i dalje tu za glazbu, sigurnost, te da uhvatim neki zanimljivi trenutak na trčanju ili utrci.

Iako imam puno memorije na mobitelu, zbog puno sam se gigabajta u svojoj tarifi razmazio i ulijenio pa glazbu više uopće ne pohranjujem lokalno, nego je slušam preko streama. Probao sam dosta servisa i programa, ali nekako sam najzadovoljniji s Deezerom koji i najviše koristim.

Glavni razlog je što ima ogromnu bazu pjesama, tako da pri svakom trčanju slušam nešto novo. A volim i opciju “Flow” koja uvijek pogodi moj ukus pjesmama. Čak i kada “odjednom” počne Britney, ne bunim se. Ipak je ona moj “guilty pleasure”.

Najdraže mi je pak mobitelom uhvatiti neki zanimljivi trenutak ili se javiti Facebook liveom sa starta utrke. Uvijek ponavljam da treba ići na utrke bez obzira jesi li početnik ili već iskusan trkač. Atmosfera je nekim utrkama toliko dobra da taj trenutak jednostavno želiš podijeliti s ostalima pa ti za live na Facebooku ili Instagramu osim forme treba i dobra tarifa. Osjećaj da startaš s tisuću ljudi odjednom jako je teško opisati, a video je super način da se pokaže i na kraju takva jedna uspomena sačuva.

Zato se pametno obucite i za vikend zaputite na neku utrku da ne propustite biti dio dobre atmosfere koju obavezno snimite i podijelite s prijateljima!

O autoru: 


Ja sam Matt i veliki sam zaljubljenik u trčanje. Osim trčanja volim popiti craft pivo u dobrom društvu. Dosta slobodnog vremena provodim pišući nove tekstove za svoj blog. No najbitnije od svega je da uživam u društvu svoje kćeri za koju se nadam da će jednog dana trčati sa mnom. Pratiti me možete i na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu