Obavijesti

Kolumne

Ustanite sa suncem: Evo zašto je to itekako dobro za zdravlje

Ustanite sa suncem: Evo zašto je to itekako dobro za zdravlje
1

Svi znamo kako to ide, odemo kasno spavati i teško nam se ustati ujutro, a ustati se neki ipak moraju, što zbog predavanja na fakultetu, odlaska na posao ili drugih obaveza koje smo si zadali.

VIDEO

Zašto ustati ranije?

Predivno je ustati 'sa suncem', rastegnuti se, otuširati, pripremiti doručak i svježi krenuti u dan. Rano ustajanje ima mnoge prednosti, a glavna je svakako onaj jutarnji mir i staloženost. Kada se probudite prazni od bilo kakve misli nakon dubokog sna i želite što dulje biti u tom stanju, tom predivnom stanju ispunjene praznine (paradoksalno, zar ne?) Iskoristite dan dok se on još uvijek budi.

Koje su prednosti ranog ustajanja?

Logično je da, ustanete li ranije, imate više jutarnjeg vremena na raspolaganju, nećete produžiti dan za tih par sati, ali je činjenica da ste ujutro svježiji, odmorniji (osim ako niste legli u tri ujutro) i započinjete dan zajedno s njim! Glavne prednosti jutarnjeg ustajanja su:

  1. Razgibavanje
  2. Meditacija
  3. Priprema obroka

Ujutro ustajete iz ležećeg položaja u kojem ste bili satima i logično je da vam je potrebno razgibavanje koje će vas razbuditi, osvijestiti svaki dio vašeg tijela i prokrviti sve mišiće. Kako se razgibavati ujutro i koje su najbolje vježbe vidjet ćete u posebnoj epizodi, ali važno je da ne radite nikakve nagle i brze pokrete jer tijelo tek razbuđujete.

Meditacija je potpuno zasebna tema, ali ćemo zasad reći samo da vam može pomoći da pronađete mir i promatrate svoje misli s distance. To se ni izbliza ne čini tako lako kako je, ali za početak pokušajte sjesti u tišini sobe i slušati svoje disanje, a bilo koja misao koja se pojavi u vašoj glavi – pustite ju da prođe.

Ujutro ustajete iz ležećeg položaja u kojem ste bili satima i logično je da vam je potrebno razgibavanje koje će vas razbuditi, osvijestiti svaki dio vašeg tijela i prokrviti sve mišiće.

Priprema obroka ujutro podrazumijeva doručak i, ako niste obavili to prethodni dan, pripremu hrane za tekući dan. Ranije ustajanje daje vam više prostora za cijeli proces, kako bi u miru sve napravili, rasporedili u posudice i pripremili za dan. Ipak, savjetujemo da namirnice koje ćete kuhati pripremite dan ranije, kako bi ujutro izbjegli strku. 

Što smo naučili?

U epizodi smo objasnili zašto je dobro ustati se ranije, a glavne stvari koje smo naučili su:

  • Tijelu treba vremena da se navikne, zato idite postupno
  • Postupno svaki tjedan pomičite budilicu 2 minute unatrag
  • Prvi pomak možete vidjeti već nakon mjesec dana

Educiraj nekoga i pošalji mu ovaj članak!

O blogu:


Eat Different je projekt edukacije o zdravom načinu života kroz pravilnu prehranu, fizičku aktivnost i pozitivan način razmišljanja. Pratiti nas možete na blogu, Facebooku, Instagramu i YouTubeu


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode