Obavijesti

Kolumne

Živjele palačinke: Čokoladne, američke, s malinama, ooo da!

Živjele palačinke: Čokoladne, američke, s malinama, ooo da!
1

Iako se moj život može podvući pod jedan naslov, kao one potresne ispovijesti iz časopisa Arena, “Moj život na ugljikohidratima”, nije ovo doručak s kojim inače započinjem dan.

VIDEO

Iskreno, ne bih čak ni da imam sve vrijeme svijeta i čitav njegov entuzijazam za ranojutarnje akcije po kuhinji. Ovo je vikend doručak (ako živite solo može se razvući i na još poneki obrok) ili utješna večera nakon napornog radnog dana. Ništa više, a ni manje.

Palačinke su izmišljene još u davna antička vremena pa možda i prije. Puno prije tave – smjesa se izlijevala na vrući kamen. Iz nepouzdanog izvora saznajem da se spominju čak u neolitiku, što znači da oni koji se hrane kao preci iz paleolitika mogu odmah preskočiti palačinke. Ja ću se držati razvijenijih civilizacija kao što su Rimljani, iako njihove palačinke i naše današnje nemaju baš previše veze.

Ove male debele palačinkice obožavao je i George Washington. Pametan čovjek, koji je izjavio da je bolje biti sam nego u lošem društvu, sigurno bi rekao da bi prije jeo palačinke utopljene u javorovom sirupu nego zobene pahuljice i orašaste plodove (tzv. granolu). Moje mini istraživanje na Facebooku, u kojem su snage odmjerile ove palačinke s porcijom granole i grčkog jogurta, umalo je pokazalo da je čovječanstvo skroz u banani. Palačinke su pobijedile u tijesnoj borbi i potpuno neuvjerljivo. Naravno da nitko normalan neće svatko jutro jesti palačinke, ali da bi itko pri punoj svijesti izabrao granolu pored palačinki i uživao u njoj - odbijam vjerovati!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sapienti sat. Živjele palačinke.

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 40 g kakaa u prahu
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 1 žlica ulja
  • 1 žličica vanilin ekstrakta

Postupak:

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa od bjelanjaka umutite snijeg.
  2. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i izmiksajte. Dodajte mlijeko, ulje i vanilin šećer pa promiješajte.
  3. Dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Pjenjačom umiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. U smjesu na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka te umiješajte laganim kružnim pokretima.
  5. Tavu namastite s maslacem ili uljem. Palačinke pecite na srednje jakoj vatri, svaku stranu cca 1 min. U tavu izlijte smjesu tako da dobijete male kružne palačinke promjera 7-8 cm.
  6. Prelijte s čokoladom, medom ili javorovim sirupom. Kombinirajte sa svježim voćem po želji.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Moje ime je Ana, po danu sam anonimna arhitektica (AA), a po noći čitam o superjunacima. Godina imam dovoljno, ali ljudi i dalje misle kako sam premlada da radim super kolače. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku ili Instagramu

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang