Obavijesti

Kolumne

Život je borba, posebno kad moraš drekom pognojiti vrt

Život je borba, posebno kad moraš drekom pognojiti vrt
1

Znam da vraga nije dobro potezati za rep. Razljuti se, a to ne da nije dobro, nego je jako loše. Pitate se zašto to onda činim? Pa to je tako zabavno kad ga gledam kako pizdi...

VIDEO

Da, pritom i sebe uvaljam u govno pa nema da mi je dosadno. Dakle da bude jasno, zločest sam kao sam vrag i kao takvom u prirodi mi je raditi sranja. No, ponekad, moram priznati i pretjeram. Na moje inzistiranje prijavili smo se na natječaj koji je mogao donijeti samo dobro. Nadobudno, ali uspješno i dobili urbani vrt u blizini stana. Omaleni, samo 10x5 metara, no s nečim se mora početi. Bit će kopanja, a to meni treba.

Sav sam oduševljen od pomisli na tjelesnu aktivnost, k tome na svježem zraku, dok me oznojenog miluju sunčane zrake i šibaju sjeverni vjetrovi. U meni se bude veliki planovi i praiskonski porivi. Živ, kako nisam bio već dugo vremena. Okolina je zadivljena mojim entuzijazmom. Smješkaju se i odobravaju, što je vrlo znakovito. Sve sluti na dobro i ja se bacam u vihor, kao pas pušten sa lanca. Veselo mašući repom krećem u avanturu. Uzimam sestrin auto s čime se ona ne slaže, ali tko nju što pita. Sav sam u groznici, a kad sam takav, nezaustavljiv sam.

Bez oklijevanja odlazim u vrtni centar. Na ulazu su vrtni patuljci, ali odlučujem da ću njih pokupiti na kraju, jer kakav je to vrt bez čuvara. Grabim grablje, motiku i neki sitan alat. Sve je lijepo posloženo, pa uzimam redom. Prolazim u žurbi pored malog moto kultivatora i zastajkujem. Ipak, razum prevlada pa produžujem do vreća koje leže u gomilama. Sav u pokretu gledam nemoćno. Koje? Spas dolazi u liku mlade prodavačice: "Ovo vam je zemlja, ono gnoj, ovo je za ovo, a ono za ono ", vergla kao navijena. Odi ti vrit, mislim si ja, pa nisam došao studirati agronomiju.

Došao sam brati plodove i to po mogućnosti odmah. Ja sam praktičar i ne gubim vrijeme na praznu priču. Kad začujem pisak i vadim SMS: "Odi po drek! " Ludnica. To meni treba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Frend javlja da odem u konjušnicu na kraju parka i da uzmem koliko hoću. Pa to je da podivljaš od sreće. Tolika dreka, a kažu da je konjski najbolji. Uredno otpilim trgovkinju i dam se u juriš na govna. Nisam daleko odmakao, kad opet pisak. Sve se zahuktava, baš po mom ukusu. Vadim SMS: "Smeće jedno bezobrazno. Vrati auto i to odmah. Utovari jednu vreću i zapamtit ćeš me za cijeli život", vrište slova. Ona je takva. Samo misli na sebe, ali ne i na sreću najbližih.

Znam da sa njom nema zezanja i ne gubim dragocjeno vrijeme i energiju na raspravu. Zovem konjušara. Kaže mi da je traktor u kvaru, ali da ima tačke pa neka vozim. Računam. Od gnojnice do vrta imam oko kilometar. Puno je to i za luđaka kao što sam ja, no kako je početak ljeta, a vremena nemam, donosim odluku u hipu. Moje ludilo su potaknuli teorijom kako još stignem zasaditi čudo toga, pa što da se čeka. Dogovaram, da dolazim sutra.

Jutro. Bodar. Pun adrenalina, ali i promišljen kakav i jesam. Razmišljam kako ću u gnojnicu i sjetim se starih cipela u podrumu. Doduše malo su me tiskale, ali bilo ih je šteta baciti. Čekao sam priliku da ih iznosim i konačno bacim. Ako ovo nije ta prilika, a da koja je. Sve logički kako i treba, pa ih donesoh. Obučem, kad ono... Hodam danima u japankama, noga se razgazila... No, kako sve ima svoju mjeru ima valjda i logika. Zov je jači i odlučujem. Obući ću ih, obaviti zamišljeno, a onda ih sad već unaprijed osvetnički raspoložen, baciti u kontejner. Kao i obično bio sam u pravu. Stižem odmoran i željan. Nemoguće je opisati taj zanos.

Tovarim, vozim orno na ponos svih seljaka ovog svijeta. Bez srama, zagledan u svoj ideal, tačkam cestom i zabavljam sudionike u prometu. Mnogima sam naglo popravio jutarnje raspoloženje. Vidim, valjaju se po sjedištima, ali iskreno da vam kažem boli me kurac. Runde se nižu. I tako, sunce sad već tuče svisoka. Podne je odavno prošlo. Znoj se cijedi, pomalo šepam i šljapkam, a snaga odlazi tko zna otkud.

A onda i opet ispravno odlučujem. Idem još jedanput. Kao ono u posljednji juriš. Nepodnošljiva je pomisao da odustanem, a nisam dao sve od sebe. Boli, hodam poskakujući. Zastajkujem i hrabrim se. Kao, pa daj stari, nisi ovca. Hajde još tu rundu pa gotovo. I nisam, odvozim. Sav sam ponosan. Bravo ja. A sada doma, pivo u ruke i noge u zrak.

Kad... Doma pažljivo skidam čarape. Probušeni vodeni žuljevi peku kao sam vrag. Pivo prisjelo, kao i dani odmora s nogama na povišenom stolčiću. I kako to uvijek i biva, nesreća nikad ne dolazi sama. Sad već poprilično načet, pokunjeno slušam jezikovu juhicu: "Eto ti sad, konju stari! Gdje ti je bila pamet? Pravo ti budi kad si tako pohlepan! Ideš sutra po još? " A ja, jadan?

Mislim si svoje i samo šutim. Patim. Više boli i nerazumijevanja na ovom svijetu, nego dreka u onoj jami. Dobro znam da je to bila cijena preživljavanja i da sam ju morao platiti. Istina, ne baš muški, ali znam da ću preboljeti. Sad znam i da su cipele prekasno završile u kontejneru, pička im materina. Znam da ekološki gledano, ni to nije u redu, ali zaboli me kurac i za to i za... No znam da me vi razumijete, a vaša ljubav grije i blaži patnje u ovom svijetu punom predbacivanja.

O autoru:


Moje ime je Ratko, pa sam slijedom toga dobio i nadimak Ratko Patko. Možda će vam zvučati neozbiljno, no cinizam je moj lajtmotiv. Kao mali sam pao na glavu stoga će vam sve što pročitate zvučati - nadahnjujuće. Pratiti me možete na mojem blogu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…