Obavijesti

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Dalmatinska zagora

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Dalmatinska zagora
10

Krška ljepotica, Dalmatinska zagora, privlači posjetitelje netaknutom prirodom, bogatom kulturnom i gastronomskom baštinom

Dalmatinska zagora nalazi se manje od sata vožnje od grada Splita, zračne luke, autobusnog i željezničkog kolodvora. Autocesta A1 Zagreb-Dubrovnik s direktnim izlazima za Dugopolje i Trilj učinili su ovu regiju dostupnom i turistima koji su na proputovanjima kao i gostima koji žele pobjeći od gradske vreve.

Ostaci rimskog vojnog kampa u Trilju, srednjovjekovne utvrde Nutjak i Čačvina te park Česma iz 19. stoljeća - kultno mjesto nastanka i izvođenja najpoznatije hrvatske opere Ero s onoga svijeta), izvor rijeke Cetine, Perućko jezero, tvrđava Prozor samo su neke od znamenitosti koje vrijedi posjetiti.

Sinjska alka
Viteški turnir Sinjska alka održava se od 1717. godine. To je jedini preživjeli primjer srednjovjekovnog viteškog natjecanja koja su se redovito održavala hrvatskim obalnim gradovima sve do 19. stoljeća. Sinjska alka značajna je manifestacija za lokalnu kulturnu baštinu, ali i zabava za turiste. Vitezovi koji galopiraju niz glavnu ulicu, ciljajući kopljem željezni prsten koji visi na užetu prizor su koji se ne zaboravlja.

Špilja Vranjača
Špilja Vranjača smještena je u podnožju središnjega dijela Mosora. Zbog obilja stalaktita i stalagmita, špiljskih stupova i arkada predstavlja jedan od najljepših bisera prirode krškog kraja, a 1963. godine proglašena je zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode. Ulazni dio, tzv. atrij, poznat je mještanima od davnina, dok je drugi dio otkrio vlasnik zemljišta na kojemu se nalazi špilja, Stipe Punda, 1903. godine. Specifičnost ove špilje je da je unutarnja temperatura konstantna cijele godine i iznosi oko 15⁰C. Nedaleko od ulaza u špilju Vranjaču nalazi se i polazna točka planinarskih staza koje vode prema vrhu Vickov stup (1325 m).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sport i rekreacija
Biciklističke, planinarske i trekking staze uz rijeku Cetinu omogućuju bavljenje aktivnim odmorom. Dalmatinska zagora domaćin je i biciklističkih utrka – TransDinare, Cetine Adventure, Velike nagrade Dugopolje-Klis. Planinarenje, slobodno penjanje, kanu safari, paragliding, jahanje, kajaking, jeep safari, trekking, veslanje i padobranstvo samo su neke aktivnosti kojima se može baviti na prostorima Dalmatinske zagore.

Hrana i vino
Od antike do danas Dalmatinska zagora je bila poznata po proizvodnji vina. Sunce, kvalitetna zemlja, ručno branje grožđa koje se još uvijek prakticira odlike su kojima se ovi vinari Dalmatinske zagore s ponosom diče. Tematske staze vode do kušaonica autohtonih sorti vina: crljenka, pošipa, maraštine, debita, hrvaštine. Dalmatinska zagora je pravi raj za gurmane, poznat po vrlo ukusnim i jedinstvenim jelima. Osim sinjskih arambaša, uvijek gostoljubivi stanovnici Zagore rado će ponuditi i razne delicije poput žaba, cetinske pastrve, vrličkih uštipaka i dugopoljskog pršuta.

Arheološki biser
Od kulturnih znamenitosti ističe se arheološko nalazište - rimski vojni logor Tilurij, smješten na području današnjeg sela Garduna, na desnoj obali rijeke Cetine. U kamene kuće pitoresknog sela još uvijek su uzidani spomenici iz rimskog vremena. Tilurij je jedinstvena kombinacija arheološkog lokaliteta i izvornog ruralnog ambijenta.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer