Obavijesti

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Južna Istra

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Južna Istra
10

Južna Istra, riznica je kulturne baštine. Posjetite rimski amfiteatar u Puli i prepustite se prirodnim ljepotama Brijuna.

Zahvaljujući spoju antičke, venecijanske i austrougarske kulture koje prožimaju gradove na samom jugu istarskog poluotoka, taj je kraj jedinstven u Hrvatskoj. Rimski amfiteatar koji predstavlja spomenik antičkog graditeljstva dominantna je znamenitost grada Pule. Izgrađena je za vrijeme cara Vespazijana, kada se gradio i rimski koloseum. Tu su se nekada priređivale gladijatorske borbe i lov na životinje, a oživljuju ih predstave koje se priređuju u amfiteatru.

Bogat kulturan život Pule njeguje se i kroz uličnu umjetnost te postav Muzeja Suvremene umjetnosti Istre. Ne nedostaje niti sadržaja za posjetitelje željne aktivnog odmora. Biciklističke rute karakteristične su za cijelu Istru, pa tako i jug, a preko 350 kilometara staza zanimljive su rekreativcima, kao i profesionalnim sportašima.

Osam staza, od zaštićenog krajolika rta Kamenjak do Medulina, potom Marčane i Rakalja prema istočnom dijelu Istre i više su nego dovoljno za uživanje u pokretu. U panoramskim letovima i cartingu mogu uživati zaljubljenici u adrenalinske aktivnosti, a posjetitelji se mogu prepustiti i ribolovu, ronjenju, golfu, tenisu, jahanju ili opuštati se u centrima za wellness.

Izleti u prirodu
Zaputite se u Nacionalni parku Brijune ili otkrijte otiske dinosaura u Parku prirode Kamenjak. Brijuni su nadaleko poznati po razvedenosti i prekrasnoj vegetaciji. Otočje se ističe baštinom iz rimskog i bizantskog razdoblja te brojnim životinjskim vrstama, kao što su ptice, čaplje, jeleni i drugi. Na sjevernom dijelu Velikog Brijuna nalazi se impresivni safari park u kojem živi indijski slon, ljama - južnoamerička deva, zebre, indijske svete krave te nojevi. U Parku prirode Kamenjak prošećite ili se provozajte biciklom stazom dinosaura gdje možete vidjeti stope stare 80 milijuna godina. Ukupna dužina cijele staze iznosi oko 600 metara, a okružuju je modeli dinosaura u prirodnim veličinama i mirisno ljekovito bilje. Staza završava dolaskom na morsku obalu na rtu Grakalovac u blizini uvale Pinižule. Na južnoj strani otoka Fenolige nalazi se jedno od najbogatijih nalazišta otisaka dinosaura u Europi – ima ih više od stotine.

Gastronomija
Kako biste doživjeli Istru svim svojim osjetilima posjetite jedan od brojnih gastronomskih evenata. Manifestacija “Gastro jesen Južne Istre” koja se održava u Puli, Medulinu, Fažani, Vodnjanu i Ližnjanu okuplja ljubitelje ribljih specijaliteta, mesnih delicija i samoniklih plodova. Slijedovi po promotivnim cijenama omogućuju vam da kušate sezonske delicije koje se tradicionalno pripremaju u ovom kraju. Od 14.- 23. studenog na jelovniku Gastro jeseni bit će specijaliteti od bakalara i svinjetine te slasne maneštre koje su nezaobilazan dio tradicionalne kuhinje.

Muzeji
Vratite se u prošlost posjetom Arheloškom muzeju Istre u Puli. Prapovijesna, antička i srednjovjekovna zbirka očarat će sve ljubitelje povijesti. Istražite i tradiciju istarskog pomorstva u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te otkrijte zbirke plakata, fotografija, filmova u Muzeju Suvremene umjetnosti Istre.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!