Obavijesti

Viral

Komentari 10

I BiH može na Mjesec, ali stvar je jasna: Ne smiju ga okupirati

I BiH može na Mjesec, ali stvar je jasna: Ne smiju ga okupirati
1

Na dnevnom redu Vijeća ministara BiH našlo se i pristupanje Sporazumu o istraživanju i korištenju svemira. Sasvim je jasno kako je ovo izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama...

VIDEO

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je razmatralo i jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.  - Budžet je usvojen jednoglasno u gabaritima koje je utvrdilo Fiskalno vijeće, znači 966 milijuna KM - izjavio je novinarima ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, dodajući da je to 16 milijuna više nego što je bio prošlogodišnji budžet. 

Podsjetio je da je procedura usvajanja budžeta takva da se on sada upućuje Predsjedništvu BiH, koje je faktički predlagatelj prema oba doma Parlamenta BiH, gdje se budžet konačno usvaja. 

No, osim pitanja budžeta, na dnevnom redu Vijeća ministara našao se i Nacrt osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela. Predlagatelj je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

'Bitno za narode s ovih prostora - Mjesec se ne može prisvojiti'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Riječ je o sporazumu o principima upravljanja aktivnostima država u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela i to je sporazum koji se formira osnovu međunarodnog svemirskog zakona. Kako javlja cazin.net, svojim principima, on sprječava države potpisnice ovog sporazuma da postavljaju oružja za masovnu destrukciju u orbitu Zemlje, kao i njihovo instaliranje na Mjesecu ili bilo kojem drugom nebeskom tijelu, ili da ih na bilo koji drugi način stacioniraju u svemiru.

Sporazum jasno zabranjuje da bilo koja vlada svojata bilo koji nebeski izvor kao što je Mjesec ili planeta, tvrdeći da su Mjesec i sva nebeska tijela zajedničko naslijeđe čovječanstva.

- Jako bitno za narode s ovih prostora je naglasiti Članak 2. ovog sporazuma, koji kaže da "svemir, u koji spadaju Mjesec i nebeska tijela, nije predmet nacionalne aproprijacije tvrdnje suvereniteta, ni korištenjem ni okupacijom, niti na bilo koji drugi način". Također, država koja lansira svemirski objekt zadržava jurisdikciju i kontrolu nad tim objektom - navodi Cazin.net. 

Društvene mreže eksplodirale: 'Idemo na Mjesec!'

Sasvim je jasno kako je ovo pitanje izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama.

- #BiH pristupa Sporazumu o svemiru, to znaci da Mjesec nije ni srpski, ni hrvatski, ni bošnjački, i to je u skladu sa odlukom #ZAVNOBIH-a !!! - stoji u jednom komentaru na Twitteru.

- Od davnina Mujo kuje konje po mjesecu, a oni nama tek sada daju pristup... Ccc... - stoji u drugom.

- Konačno ćemo potpisati sporazum da smijemo istraživati Mjesec i druga nebeska tijela, ali ih ne smijemo okupirati! Yes!  - navodi treći.

- Idemo na Mjesec! - navodi četvrti.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.
Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"

Pretplatnici tiskanog izadnja 24sata u ponedjeljak 22. 4. imat će priliku osvojiti vrećicu za reciklažu.