Obavijesti

Viral

Komentari 13

Bježi, bježi, galebe! Sova Veronika sad je glavna u gradu

Bježi, bježi, galebe! Sova Veronika sad je glavna u gradu
1

Veronika je prava zvijezda: Hari Herak je sokolar s nekoliko položenih ispita i bogatim iskustvom. Sa sovom i jastrebom godinama brani hotele u Poreču

VIDEO

Turističke kompanije godinama su muku mučile kako zaštititi svoje goste od nasrtaja galebova, koji se hrane po smetlištima, a znaju gostima za stolom otimati hranu. No zadnjih godina su, izgleda, pronašli rješenje, a to su - sova Veronika, jastreb i “šaptač pticama” Hari Herak.

Nekoć su radnici na krovovima mahali metlama, razglasom puštali zvukove, a na bazenima su bili i posebno angažirani radnici da tjeraju te leteće “napasti”, od kojih ljudima prijete razne bolesti. Nastojalo se galebe tjerati i modernom tehnologijom, dronovima i svjetlećim zmajevima, no agresivne ptice sve bi ih u zraku srušile, a niti elektronička zaštita koja postoji danas nije urodila plodom. U porečkoj Valamar Rivieri, Plavoj laguni i rovinjskoj Maistri više nisu znali što učiniti. Onda se netko od turističkih djelatnika sjetio Harija, legende hrvatske kinologije, koji već godinama svojim humanim programom štiti goste u hotelima tjerajući galebove pticama grabljivicama. Njegovi jastrebi, sokolovi, sove i druge ne lete za galebovima nego je dovoljna samo lagana šetnja s njima da ovi drugi preplašeni pobjegnu glavom bez obzira.

- Meni radni dan traje gotovo 24 sata, i to zato što imam pse, mačke, magarce, konje, koze, ptice i još puno životinja, koje naprosto obožavam i o kojima se treba konstantno brinuti. Višestruki sam, čak 27 puta, prvak svijeta u radu sa psima ptičarima u svim kategorijama, međunarodni kinološki sudac i višegodišnji sudac u Italiji na najprestižnijem natjecanju ptica grabljivica. Turističke su kompanije stoga prepoznale te moje vrline i angažirale me budući da imam položen hrvatski, slovenski, talijanski i srpski ispit u sokolarenju, ali i onaj specijalistički za zaštitu aerodroma i sličnih objekata - priča nam Herak, koji je pred porečki hotel Parentium došao u pratnji velike sove ušare, prozvane Veronika, i jednog od jastrebova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Čuvanje turističkih objekata nije lak posao ljeti jer, osim nesnosnih vrućina, ptice koje rastjeruju trebaju biti stabilne, disciplinirane, mirne i poslušne, pogotovo što među gostima ima male djece i kućnih ljubimaca - govori naš “šaptač” pticama dok ga pratimo u ophodnji. Svako malo zaustavlja nas netko od turista i doslovno moli da se fotografira s Veronikom ili jastrebom. Malo dalje čuje se prodoran urlik i galebovi već bježe čim su nas zapazili u pokretu.

Naš sugovornik objašnjava da problema s njima ne bi niti bilo, pogotovo kad bi se ljudi odgovorno ponašali prema njihovim staništima ne uzimajući im životni prostor.

- Ista je stvar i s drugim životinjama. Grade se ceste i kuće na sve strane, i onda se čudimo kako preko prometnica trče divlje svinje, srne, zečevi, pa čak i medvjedi, koji stradavaju u prometu - dodaje Hari, čija je metoda rastjerivanja ptica svakako uspješnija i bolja od onih kojom se životinje uništava. Isti model već se primjenjuju i drugdje po Europi, primjerice kod zaštite aerodroma i carskih palača. No da bi se bavio time, i sokolar mora biti mirne i staložene naravi, poznavati životinje, njihovu psihu, gene, imati strpljenja i jako puno osjećaja.

- Ja svoje ptice učim osnovnim stvarima tijekom više mjeseci, a sve ostalo kasnije nauče same u radu - rekao nam je na kraju Herak odlazeći polako s Veronikom u daljnju ophodnju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'
POTEZOM NASMIJAO INTERNET

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'

HRVATSKA - Nižu se reakcije na snimku starijeg gospodina koji se spušta niz zgradu na ne baš uobičajen način. Objava na popularnoj Instagram stranici "Dnevna doza prosječnog Dalmatinca" je u kratkom roku prikupila na stotine 'lajkova' i komentara, a starijeg gospodina su neki s razlogom prozvali - Dalmatinski Spiderman. "Možda je muž ranije došao doma", "Barem ima gaće na sebi", "Bježi od svoje kuće i ukućana", "Išao je viriti susjedu koja se presvlači", samo su neki od komentara. Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini.

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse