Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bježi, bježi, galebe! Sova Veronika sad je glavna u gradu

None Foto: Ivan Grgat/24sata

Veronika je prava zvijezda: Hari Herak je sokolar s nekoliko položenih ispita i bogatim iskustvom. Sa sovom i jastrebom godinama brani hotele u Poreču

Turističke kompanije godinama su muku mučile kako zaštititi svoje goste od nasrtaja galebova, koji se hrane po smetlištima, a znaju gostima za stolom otimati hranu. No zadnjih godina su, izgleda, pronašli rješenje, a to su - sova Veronika, jastreb i “šaptač pticama” Hari Herak.

Nekoć su radnici na krovovima mahali metlama, razglasom puštali zvukove, a na bazenima su bili i posebno angažirani radnici da tjeraju te leteće “napasti”, od kojih ljudima prijete razne bolesti. Nastojalo se galebe tjerati i modernom tehnologijom, dronovima i svjetlećim zmajevima, no agresivne ptice sve bi ih u zraku srušile, a niti elektronička zaštita koja postoji danas nije urodila plodom. U porečkoj Valamar Rivieri, Plavoj laguni i rovinjskoj Maistri više nisu znali što učiniti. Onda se netko od turističkih djelatnika sjetio Harija, legende hrvatske kinologije, koji već godinama svojim humanim programom štiti goste u hotelima tjerajući galebove pticama grabljivicama. Njegovi jastrebi, sokolovi, sove i druge ne lete za galebovima nego je dovoljna samo lagana šetnja s njima da ovi drugi preplašeni pobjegnu glavom bez obzira.

Foto: Ivan Grgat/24sata

- Meni radni dan traje gotovo 24 sata, i to zato što imam pse, mačke, magarce, konje, koze, ptice i još puno životinja, koje naprosto obožavam i o kojima se treba konstantno brinuti. Višestruki sam, čak 27 puta, prvak svijeta u radu sa psima ptičarima u svim kategorijama, međunarodni kinološki sudac i višegodišnji sudac u Italiji na najprestižnijem natjecanju ptica grabljivica. Turističke su kompanije stoga prepoznale te moje vrline i angažirale me budući da imam položen hrvatski, slovenski, talijanski i srpski ispit u sokolarenju, ali i onaj specijalistički za zaštitu aerodroma i sličnih objekata - priča nam Herak, koji je pred porečki hotel Parentium došao u pratnji velike sove ušare, prozvane Veronika, i jednog od jastrebova.

Foto: Ivan Grgat/24sata

- Čuvanje turističkih objekata nije lak posao ljeti jer, osim nesnosnih vrućina, ptice koje rastjeruju trebaju biti stabilne, disciplinirane, mirne i poslušne, pogotovo što među gostima ima male djece i kućnih ljubimaca - govori naš “šaptač” pticama dok ga pratimo u ophodnji. Svako malo zaustavlja nas netko od turista i doslovno moli da se fotografira s Veronikom ili jastrebom. Malo dalje čuje se prodoran urlik i galebovi već bježe čim su nas zapazili u pokretu.

Naš sugovornik objašnjava da problema s njima ne bi niti bilo, pogotovo kad bi se ljudi odgovorno ponašali prema njihovim staništima ne uzimajući im životni prostor.

- Ista je stvar i s drugim životinjama. Grade se ceste i kuće na sve strane, i onda se čudimo kako preko prometnica trče divlje svinje, srne, zečevi, pa čak i medvjedi, koji stradavaju u prometu - dodaje Hari, čija je metoda rastjerivanja ptica svakako uspješnija i bolja od onih kojom se životinje uništava. Isti model već se primjenjuju i drugdje po Europi, primjerice kod zaštite aerodroma i carskih palača. No da bi se bavio time, i sokolar mora biti mirne i staložene naravi, poznavati životinje, njihovu psihu, gene, imati strpljenja i jako puno osjećaja.

- Ja svoje ptice učim osnovnim stvarima tijekom više mjeseci, a sve ostalo kasnije nauče same u radu - rekao nam je na kraju Herak odlazeći polako s Veronikom u daljnju ophodnju.

Komentari (13)
  • Sova radi nocnu smjenu 😊

    21. 8. 2018,   17:45
  • Prekrasna je sova ušara. Rijetko je vidjeti je ovako na svjetlu. Inače se nalazi u vrhu hranidbenog lanca...

    21. 8. 2018,   18:56
  • trebalo bi u zagrebu par sokola da potjeraju vrane...prestrasno je koliko ih ima

    21. 8. 2018,   18:52