Obavijesti

Viral

Komentari 8

Brižni starci: 'Praunučad je razlog zbog kojeg se vraćamo'

Brižni starci: 'Praunučad je razlog zbog kojeg se vraćamo'

Kata i Ivan Ojurović odlučili su se vratiti u Australiju iz obiteljskih razloga. U 70-im godinama prošlog stoljeća preselili su 'preko bare', da bi se početkom ovog stoljeća vratili u Hrvatsku. Evo ih opet u Australiji...

VIDEO

Nakon što smo jučer pisali o prekrasnom dočeku bračnog para Ojurović, danas donosimo njihovu životnu priču. Kata i Ivan su 70-ih godina prošlog stoljeća otišli 'trbuhom za kruhom' iz podravskog sela Trnava Cabunska u daleku Australiju.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:29

Tada su bili roditelji dvojice malenih sinova, Stipe i Zorana, koji su u međuvremenu izgradili uspješne karijere, oženili se i svojim roditeljima podarili po troje unučadi, danas također odrasle osobe. Stipe se oženio s Međimurkom Irenom, a Zoran s Ličankom Snježanom.

Ivan je nostalgiju za domovinom liječio pjesmom, pa je tako osnovao tamburaški sastav s kojim je svirao na obiteljskim okupljanjima. U njihovoj se kući uvijek čuvala tradicija i hrvatski govor. Danas svi njihovi potomci govore hrvatski jezik i posjećuju domovinu, a svi supružnici su 'naše gore lišće'.

Koliko vole Hrvatsku, najbolje opisuje običaj kad im stigne pošiljka iz domovine - zajedno ju otvore i naginju se iznad omotnice da 'udahnu malo zraka iz Hrvatske'.

Početkom ovog stoljeća, Kata i Ivan odlučili su se vratiti u Lijepu našu. Djecu su odgojili, ona su se osamostalila i čežnja za podravskim krajem bila je jača od njih.

Po povratku na naše tlo Ivan je poljubio zemlju na Plesu, rekavši da je 'stigao u svoju ljubljenu Hrvatsku'. Naši domaći proplanci, šumarci i voćnjaci predstavljali su idilu za bračni par Ojurović, koji je na druženjima s prijateljima i rođacima često isticao napredak Hrvatske i poboljšanje života.

Unuk Marko Ojurović na svom se Facebook profilu zahvalio portalu 24sata na 'dijeljenju ljubavi':

No, ono što ih je potaknulo na ponovni povratak u Australiju bilo je rođenje dvoje praunučadi. Kažu da će u Hrvatsku i dalje redovito dolaziti jer bez nje ne mogu. Na aerodromu ih je dočekao glazbeni sastav Pajdaši, u kojem sviraju tri njihova unuka: Marko, Luka i Daniel.

Natpis 'Dobro došli, dida i baka' nosila je Markova supruga. Suze radosnice zbog povratka u Australiju, ali i žalosnice zbog odlaska iz Hrvatske proširile su se društvenim mrežama poput munje, a sve je na svom Facebook profilu objavio unuk Marko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Dostavljač iz Nepala poslao je poruku vozačima: 'Obitelj me čeka, pazite kako vozite...'
NAPISAO MARKEROM

Dostavljač iz Nepala poslao je poruku vozačima: 'Obitelj me čeka, pazite kako vozite...'

Većina stranih radnika bez previše problema odradi svoj posao, ali proteklih mjeseci porastao je i broj napada na njih
Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje