Obavijesti

Viral

Komentari 14

'Čuvajte se krava! Nemojte ih maziti i ne okrećite im leđa...'

'Čuvajte se krava! Nemojte ih maziti i ne okrećite im leđa...'
1

Austrija je izdala smjernice za planinare koji se nađu u bizini krava: 'Planinari ne smiju hraniti životinje ili stvarati veliku buku jer ih to preplaši. Također bi trebali ostati na obilježenim stazama'

VIDEO

Austrija se ponosi svojim zelenim alpskim pašnjacima po kojima planinari mogu slobodno šetati među govedima na ispaši. Međutim, zbog incidenta u kojemu je turista ubilo krdo stoke vlada je izdala smjernice za posjetitelje koji ne znaju kako se ponašati sa životinjama.

Austrijske vlasti žele da turisti imaju na umu nekoliko stvari kada se nalaze u Alpama ili šeću bilo kojim područjem gdje mogu naići na domaće životinje koje se slobodno kreću.  

Trebam li se plašiti krava?  

- Općenito, krave nisu opasne životinje, ali planinski pašnjaci nisu zoološki vrtovi sa životinjama koje se mogu maziti - kaže austrijska ministrica turizma Elizabeth Koestinger, koja je odrasla na farmi.  

Austrijski Odbor za sigurnost u Alpama zabilježio je 54 incidenta s govedima sa samo dvije ljudske žrtve u prošlom desetljeću. Treba uzeti u obzir da je u tom razdoblju Alpe posjetilo 30 milijuna planinara.  

Planinari ne smiju hraniti životinje ili stvarati veliku buku jer ih to preplaši, navodi se u smjernicama. Također bi trebali ostati na obilježenim stazama. Ako stoka blokira put, nikada ne bi trebali ići kroz krdo nego ga zaobići.  

Što može razljutiti krave?  

Krave žele zaštititi svoju mladunčad - posebice kad im se u blizini nađu psi. Većina incidenata između ljudi i stoke uključivala je pse koje su planinari poveli sa sobom.  Vlasnici pasa trebaju držati svoje ljubimce na kratkoj uzici, ali ih moraju pustiti s uzice ako se krave počnu agresivno ponašati, stoji u smjernicama. 

Psi su puno brži od krava i lako mogu pobjeći, kaže čelnik Austrijskog alpskog kluba Andreas Ermacora.  

- Krave će onda potrčati za psom, a ne za čovjekom - dodao je Ermacora koji često planinari sa svojim psom.  

Kako ću znati jesu li krave ljute? 

Životinje pokazuju da su razdražene podizanjem i spuštanjem glave, toptanjem nogu i dahtanjem. 

Kako ostati siguran ako krave priđu? 

Najbolje je ostati miran i skloniti im se s puta, ali im ne okretati leđa kako bi u svakom trenutku mogli vidjeti što rade, savjetuje  ministarstvo turizma. 

Glavno pravilo u Alpama je 'poštivati ljude koji tamo rade, prirodu i životinje'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega
zima u proljeće

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega

Sjeverni Velebit - Iako smo u kalendarskom proljeću, na Velebitu je prava zima. U noći s ponedjeljka na utorak na Zavižanu je palo 27 centimetara snijega. -Cesta od Babića Siče nije očišćena i nije prohodna za osobna vozila i autobuse. Kako se danas i sutra očekuju nove snježne padaline, trenutno ne preporučujemo posjet Parku-, napisali su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Kako snježna idila izgleda koncem travnja, pogledajte u videu

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'
URNEBESNI KOMENTARI

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'

'Joj pa i u Austriji se tako radi', napisao je jedan korisnik društvene mreže. 'Čovjeku se nešto prosulo po tepihu pa ispire...', dodao je drugi
Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!
RETRIEVER WEEKEND

Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!

U prostranom parku Osnovne škole Eugena Kvaternika, osim specijalnih izložbi retrievera iz cijelog svijeta, bit će predstavljeni i psi za traženje droge i eksploziva. spasilački i potražni psi te terapijski i psi pomagači