Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dirljiva snaga prijateljstva: Uz njih je uspio postići nemoguće

None Foto: youtube

Internetom se proširila nevjerojatna snimka dječaka koji nikako nije mogao preskočiti švedski sanduk. Kada je već htio odustati okružili su ga prijatelji, a onda se dogodilo nešto nevjerojatno...

Svatko od nas u osnovnoj je školi doživio barem pokoju traumu. Ukoliko na satu tjelesnog odgoja jedini niste mogli napraviti nešto, postoji vrlo velika vjerojatnost da su vas ostala djeca ismijala. No, u Japanu se njeguje potpuno drugačija kultura. One slabije i sporije hrabri se i motivira toliko dugo dok ne uspiju u izazovu koji je postavljen pred njih. 

Kada bi svi mi razmišljali i djelovali poput ovog razreda, svijet bi, vjerujemo, bio mnogo ljepše mjesto. 

S obzirom da je video trenutno među najpopularnijima na Redditu, jedan se korisnik prisjetio istraživanja koje je jedan američki znanstvenik proveo u četvrtom razredu japanske osnovne škole, na satu matematike. 

- Učitelj je pokušavao razred naučiti kako nacrtati kocku u sve tri dimenzije. No, jedan je učenik s tim imao velikih problema i nikako nije uspijevao dovršiti zadatak. Učitelj ga je zbog toga pozvao pred ploču. Pomislio sam kako je to vrlo zanimljivo. U SAD-u se pred ploču obično pozivaju najbolji učenici koji nemaju problema sa savladavanjem gradiva, prisjetio se tog dana znanstvenik. 

- Dječak se trudio i trudio, ali nikako nije mogao nacrtati kocku. Učitelj je svakih nekoliko minuta ispitivao ostale učenike je li dječak uspio izvršiti zadatak, a oni bi mu odgovarali da nije. Bilo mi je žao dječaka i mislio sam da će svakoga trena zaplakati. 

- No, dječak nije plakao. Uporno je nastavio crtati kocku. I do kraja sata je zaista i uspio. Učitelj se tada opet okrenuo razredu i pitao ga je li dječak ovaj puta uspio. Oni su odgovorili potvrdno i svi mu srdačno zapljeskali. Dječak se nasmijao od uha do uha i vrlo ponosno sjeo na svoje mjesto. 

Komentari (13)
  • Suze su mi u očima ... Naime da li je to tako važno uopće preskočiti. I moji kolege, nekada prijatelji, nisu isto mogli učiniti a danas su jako uspješne osobe. Jasno mi je da se ovdje radi o timskom duhu djece, mentora, roditelja ... ali da dijete slučajno nije uspjelo? Želim samo dodati da sam bio u Japanu nedavno i njihov mentalitet je san snova svih osoba koji cijene red, rad,disciplinu i jednostavnost.

    10. 3. 2016,   12:45
  • Svaka čast. Ovo je čisti dokaz da ljudski mozak i tjelo mogu sve sa malo ohrabrenja i poticajem snage volje.

    10. 3. 2016,   12:33
  • Ovo je stvarno dirljivo

    10. 3. 2016,   12:25