Obavijesti

Viral

Komentari 14

Dolazi mužjak iz Rumunjske: Zaustavit će izumiranje riseva?

Dolazi  mužjak iz Rumunjske: Zaustavit će izumiranje riseva?
6

Doseljavanje riseva je kruna projekta LIFE Lynx čiji je cilj zaustaviti izumiranje riseva u Dinaridima. Od dva mužjaka koji su proteklih tjedan dana ulovljeni u Rumunjskoj, jedan dolazi u Hrvatsku

VIDEO

U Hrvatsku za nekoliko tjedana stiže ris iz Rumunjske, prvi od četrnaest jedinki koji će se iz Slovačke i Rumunjske preseliti u Hrvatsku i Sloveniju zbog spašavanja ugrožene populacije riseva.

Doseljavanje riseva je kruna projekta LIFE Lynx čiji je cilj zaustaviti izumiranje riseva u Dinaridima, pojašnjavaju u priopćenju. Proteklog tjedna su posebnim zamkama u Rumunjskoj ulovljena dva risa, pa će jedan koji je dobio ime Goru svoj novi dom pronaći u Sloveniji, a drugi mužjak koji još nema imena dolazi nama u Hrvatsku i bit će pušten u području NP Risnjak. 

Prvi spašeni ris u Hrvatskoj je proslavio rođendan u divljini...
Prvi spašeni ris u Hrvatskoj je proslavio rođendan u divljini...

- Predivan ris podrijetlom iz subkarpatskih šuma novi će dom imati u Gorskom kotaru. Dolazi nam mužjak dobi oko četiri godine i mase dvadeset i jedan kilogram. Ris se sada nalazi u karanteni i jedva čekamo njegov dolazak u Hrvatsku za nekoliko tjedana - kazala je doc. dr. sc. Magda Sindičić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog prekomjernog lova, fragmentacije staništa i nestanka plijena ris je na našem području istrijebljen početkom 20. stoljeća, pa su Slovenci 1973. godine u šume pokraj Kočevja naselili šest risova iz Slovačke. No kako se njihovi potomci međusobno razmnožavaju već 45 godina, nastale su genetske promjene koje prijete opstanku ovih prekrasnih životinja. 

Za spašavanje populacije nužni svježi geni

 Zbog skrovitog načina života znanstvenicima je teško precizno odrediti brojnost ove velike zvijeri, no procjenjuje se da u Hrvatskoj danas živi između 40 i 60 risova, a u Sloveniji samo dvadesetak.

U prvoj fazi velikog međunarodnog projekta LIFE Lynx koji sufinancira Europska komisija, napravljena je temeljita priprema za dolazak novih jedinki. U staništu risa u Hrvatskoj i Sloveniji postavljene su fotozamke i organizirano je prikupljanje uzoraka za izolaciju DNK kako bi se, među ostalim, utvrdila područja podobna za nove jedinke. Ris je teritorijalna životinja koja živi sama, teritorij mužjaka je oko 200 četvornih kilometara. Risovi žive samo u očuvanom staništu koje im pruža zaklon i hranu.

Vuk, medvjed i ris hrvatske su zvijeri! Saznajte gdje one žive
Vuk, medvjed i ris hrvatske su zvijeri! Saznajte gdje one žive

- Veseli nas što će ris biti pušten u Nacionalnom parku Risnjak koji ime duguje upravo toj veličanstvenoj životinji. Nadamo se da će se došljak zadržati na području Parka ili u njegovoj bližoj okolici kako bismo ga što uspješnije mogli nadzirati u godinama koje slijede - kazao je Miljenko Gašparac, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak.

- Od devedesetih godina prošlog stoljeća bilježi se pad populacije risova, a za njezino spašavanje nužni su tzv. svježi geni. Naime, čovjek je rascjepkao staništa risova pa je njihova populacija u Hrvatskoj i Sloveniji ostala izolirana. Sada je na čovjeku da risovima vrati dug. Moramo veliku pažnju pridati praćenju njihove populacije te im naseljavanjem iz Karpata omogućiti kontakt s risovima koji im nisu u rodu - kazala je mr. sc. Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

U repopulaciju risa u Hrvatskoj uključeni su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i udruga Biom, uz podršku Javne ustanova Priroda te Nacionalnog parka Risnjak. Ris je najveća mačka u Europi, simbol je netaknute prirode, one jedinstvenog bogatstva biljnim i životinjskim svijetom, i nužno je sačuvati ga za generacije koje dolaze, zaključuju u priopćenju voditelji projekta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj
POGLEDAJTE KOMPILACIJU

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj

HRVATSKA: Ovo nema nigdje na svijetu, pomislili smo često kad bismo ugledali neku novu građevinsku soluciju koje su se Hrvati dosjetili. Nešto je tu privatne gradnje, za većinu su odgovorne vlasti, a zajednička osobina im je bizarnost. Nešto od ovoga je u međuvremenu popravljeno ili je nestalo, ali fotografije nam ostaju. Ovo su najčudnija i najbizarnija građevinska rješenja u Hrvatskoj.

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'
POGLEDAJTE VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'

Radujem se našim raspravama i dijalogu, rekao je Andrej Plenković koji se uključio na TikTok. Njegov prvi video u sat vremena pregledan je oko 6000 puta
Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi
POGLEDAJTE VIDEO

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi

Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini...