Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dosta je! Madrid je odlučio da će istrijebiti 12 tisuća papiga

None Foto: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL

U Madridu vlasti želi eutanazirati zelene opatice. Borba s kričavo zelenim papigama krenula je u Madridu zbog glasnog kričanja, ugrožavanja ekosustava i ugroze od papagajske groznice, ptičje gripe i salmonele

Španjolski grad s 3 milijuna stanovnika ima letećih problema. Zeleno perje uskoro neće biti po madridskim ulicama, a sa stabala nestaju opasna gnijezda od 200 kilograma koja sada prijetite prolaznicima i stanovnicima Madrida.

Čišćenje od 12,000 papiga umiljatog izgleda trebalo bi uskoro započeti kako bi se spriječilo daljnje uništavanje ekosustava i nerviranje stanovnika.

Glasne, neuredne i opasne za Madriđane

Zelene opatice u Španjolsku su dovezene iz Južne Amerike kao kućni ljubimci, a s vremenom je većina pobjegla iz krletki ili su ih vlasnici pustili na slobodu.

Prije osam godina na snagu je stupila zabrana njihova posjedovanja. Stručnjaci govore kako se radi o vrlo inteligentnoj vrsti koja se brzo prilagođava životu u velikim gradovima, i to je baš odlučila napraviti u Madridu. 

U samo 13 godina, njihov broj je porastao za 700 posto.

24sata ŠARENO NEBO Papige liječe depresiju u gradu prepunom kriminala i nasilja

Gradske vlasti su odlučile stati na kraj ovom krilatom zlu te su ih u suradnji sa španjolskim ornitološkim društvom Birdlife odlučili sterilizirati i istrijebiti do kraja godine.

Nije poznato koliko papiga će "riješiti", ali tvrde da neće nestati cijela vrsta. Već su pokušali s neinzvanzivnim metodama poput uništavanja gnijezda, ali one su se samo preselile na drugo stablo.

Borba ne staje tu. Slične probleme imaju i u Sevilli, Barceloni, Malagi i Zaragozi. Pitanje ostaje hoće li i njihove lokalne vlasti isto donijeti ovako drastičnu odluku. 

Komentari (10)
  • U Barceloni nisam vidio niti jednu....

    11. 10. 2019,   10:52
  • Imam ih i preslatke su 😙

    18. 10. 2019,   14:12
  • Stavili ste sliku tigrica (Melopsittacus undulatus). Kakve veze one imaju sa zelenim opaticama (Myiopsitta monachus)?

    24. 10. 2019,   17:22