Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Džoint kao lijek: Izvozio 'travu' iz Ljubljane prije - 150 godina!

None Foto: Dreamstime

Vlasnik ljubljanske ljekarne svoje je cigarete s kanabisom reklamirao kao lijek protiv astme, bronhitisa i drugih respiratornih poteškoća, ali i sredstvo koje pomaže protiv nesanice, reume i drugih tegoba

Cigarete punjene indijskom konopljom bile su prije 150 godina tržišni hit ljubljanske ljekarne 'Pri Samorogu', a njezin vlasnik Julius von Trnkóczyju pl. Saszkalski poštom ih je slao širom tadašnje Austro-Ugarske monarhije i nakon što su vlasti 80-ih godina 19. stoljeća uvele restrikciju prodaje i uvoza proizvoda koji se reklamirao kao lijek. 

Ljekarnik koji je u tadašnju Kranjsku doselio iz Češke, uspio je uvjeriti lokalne vlasti u Ljubljani da su njegovi proizvodi ljekoviti. 

Kazao im  je da se carska zabrana odnosi samo na uvoz krivotvorina iz Francuske koje su sadržavale ekstrakt marihuane pomiješan s beladonom (vilinsko bilje, bun, luda trava) i nekim drugim dodacima, pa je svoje 'džointe' slobodno i dalje prodavao širom monarhije, šaljući ih poštom, piše u ponedjeljak u povijesnoj crtici ljubljansko 'Delo'. 

Ljubljanski smotuljci s indijskom konopljom očito su bili namijenjeni razmaženim 'pacijentima' izvan Kranjske jer ih je domišljati ljekarnik reklamirao na njemačkom, dok je u domaćem slovenskom tisku onog vremena uglavnom promovirao čajeve, pomade i sirup protiv kašlja od ljekovitog bilja, piše 'Delo'. 

Svoje je cigarete s kanabisom  u novinama i časopisima reklamirao kao lijek protiv astme, bronhitisa i drugih respiratornih poteškoća, ali i sredstvo koje pomaže protiv nesanice, reume i drugih tegoba. 

Prema tadašnjoj reklami u novinama. kutija ljubljanskog retro-džointa (ne navodi se koliko je komada sadržavala) stajala je 80 krajcara, za što su se na obližnjoj tržnici mogle dobiti tri litre dobrog vina ili litra ruma.

Komentari (15)
  • Možda ali možda neki i shvate da je ta biljka zabranjena samo da bi farmaceuti mogli bolje zarađivati

    7. 5. 2019,   10:02
  • Jos ce te me nagovoriti da pocnem pusiti "travu " redovno. 😊

    7. 5. 2019,   09:25
  • gle ide klosar za njim se šlepa pas a oko njega još 50 ljudi čeka gras uzimamo na djemdo uzimamo na dug mrvi,soli,motaj,pali šalji to u krug🤗

    7. 5. 2019,   19:48