Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

E, neće ići: Kravama i kozama Švicarci će i dalje rezati rogove

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Preliminarni rezultati pokazuju da je 53 posto glasača protiv inicijative koju je za "dostojanstvo stočnih životinja" pokrenuo farmer Armin Capaul, dok je 47 posto dalo potporu prijedlog

Švicarci će, kako pokazuju preliminarni rezultati, odbaciti prijedlog o poticajima stočarima koji svojim kravama i kozama ne režu rogove, javio je u nedjelju švicarski televizijski kanal SRF.

Preliminarni rezultati pokazuju da je 53 posto glasača protiv inicijative koju je za "dostojanstvo stočnih životinja" pokrenuo farmer Armin Capaul, dok je 47 posto dalo potporu prijedlogu koji je na nacionalnoj razini pokrenuo raspravu o pravima životinja.

Tri četvrtine švicarskih krava, koje su nacionalni simbol i turistička atrakcija, nemaju rogove. Većini njih su rogovi uklonjeni, a mali broj krava je genetski bez rogova.

Švicarska vlada se protivi inicijativi za prestankom te prakse jer bi u ustav morala uvesti amandmane za isplatu poticaja od 190 švicarskih franaka godišnje po rogatoj životinji. Time bi država godišnje izgubila 30 milijuna franaka u proračunu za poljoprivredu koji iznosi tri milijarde franaka. 

Zajednica poljoprivrednika, koja broji 52.000 članova, je bila podijeljena te se sindikat suzdržao od davanja preporuke kako glasati na referendumu.

Osim pitanja okrutnosti prema životinjama, u javnosti se ovim povodom povela i debata o stočarstvu. Neki, naime, tvrde da je rezanje rogova ključno za ekonomski uspjeh jer uzgajivačima omogućava da na manjem prostoru drže više krava uz manje rizika od ozljeda. 

Capaul i oni koji ga podržavaju smatraju da je očuvanje rogova ispravna stvar i za životinje i za državu, koja se slikama rogatih krava služi za promociju svega od čokolade do svoga planinskog krajobraza.

"Rogovi su dio krave. U njima je mnogo krvi, mnogo više nego u psećem repu, a njih se ne smije rezati", kaže Capaul. "U Švicarskoj još uvijek ima 10 posto krava s rogovima i njih želim spasiti", uvjeren je Capaul.

 Švicarci su na referendumu u nedjelju odbili i prijedlog da se švicarskom zakonu da prednost pred međunarodnim zakonima i sporazumima.

Komentari (17)
  • Mene je ova tema duboko iznenadila.....imam cca 100 zivotinja u sustavu krava - tele i dobro znam sto je to kad krava ima rogove a sto kad nema.Nije dobro ni jedno ni drugo kad je samo.Kad bi imale sve rogove to je lom al kad bi bile sve bez rogova puno puta bi cagljevi i lisice imale gozbu prilikom telenja na pasnjaku.....a puno puta sam vidio da krava pri telenju sa rogovima brani i svoje i tuđe mladunce

    25. 11. 2018,   17:45
  • trebale su krave i koze izići na referendum.

    25. 11. 2018,   16:10
  • Pitam se kakve bi bile reakcije gospode koja kod nas odlučuju da se narod "drzne" prikupiti potpise za poneku ovakvu inicijativu. Koliko bi trebalo potpisa, bi li se kontrolirala njihova valjanost i tak to:)

    25. 11. 2018,   15:42