Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Fake news' nekad: Evo kako je maleni John postao beba Hitler

Majka se zaprepastila kad je sina ugledala u novinama, a autor obrađene slike vjerojatno nije slutio ovakav uspjeh. Obišla je svijet, a završila je i na Hitlerovu radnom stolu

Kako su izgledale lažne vijesti tijekom Drugog svjetskog rata? - Izgledale su kao moj ujak Johnny, priča nećakinja čovjeka čija je slika obišla svijet u godinama pred Drugi svjetski rat. No, dugo se nije znalo da to ipak nije Hitler, priču prenosi Atlas Obscura

Harriet May Warren uslikala je tada dvogodišnjeg sina Johnnyja ne sluteći u kakve će svrha slika njezina sina biti iskorištena. Bila je 1931. godina. U Westportu u Connecticutu Harriet je izvela sina te ga nekoliko puta fotografirala na dekici ispred kuće.

Sedam godina poslije listajući kopiju magazina Life naišla je na fotografiju svoga sina, samo što on više nije bio djetinje nevin kao na izvornima. Kosa mu je bila masna i slijepljena na čelo, a nevini osmijeh postao je zlokoban.

Fotografija je nekako došla i do Europe, najprije u Austriju, pa u Nizozemsku gdje su novinari bili uvjereni da su dobili fotografiju od pouzdanog izvora. Sredinom 30-ih fotografiju je objavio londonski Daily Herald, a preko njega i američki mediji. Kada je to napravio i Chicago Tribune, njemačko veleposlanstvo u SAD-u oštro je reagiralo. 

Ovo je autentična fotografija malog Adolfa Hitlera:

Foto: Pinterest Autentična slika Hitlera kada je bio beba

Ubrzo je fotografija završila i na Hitlerovu radnom stolu, a prema izvještajima američkih medija, naredio je svojim ljudima da se pothitno fotografija iskorijeni iz javnosti. Njemačko veleposlanstvo obratilo se Tribuneu sa zahtjevom povlačenja fotografije. Također, tražili su od njih izvor fotografije te im poslali autentičnu fotografiju Hitlera kada je bio beba kao dokaz da 'malo čudovište' koje su propagirali mediji nije nacistički vođa.

Unatoč nastojanjima Hitlerovih ljudi fotografija nije iskorijenjena. Štoviše, postignut je kontra-efekt pa se nakon reakcija ona još intenzivnije širila svjetskim medijima. Izvor obrađene fotografije nikada nije utvrđen.

Komentari (5)
  • To vam je slicno kao i kad napisete da je imigrant bez dokumenata izbjeglica, a svi izmedju 18-35 godina organizirani u prvim redovima sa zenom i jednim djetetom....fake news!

    6. 4. 2017,   08:17
  • Svaka bebica je medena pa tako i on ali nije jasno sto je pisac htio reci???

    6. 4. 2017,   09:09
  • Ovaj desni je pernan kad je bio mali😅😅😂😂

    6. 4. 2017,   09:00