Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

FBI je našao ukradene magične cipelice iz 'Čarobnjaka iz Oza'

None Foto: Wikimedia

U romanu L.Franka Bauma po kojemu je snimljen film, čarobne cipele bile su srebrne, no za holivudske hitove toga vremena koristila se nova tehnologija izrade filma u boji pa srebrne nisu bile dovoljno efektne

Čarobne crvene cipelice što ih je nosila Judy Garland u filmu "Čarobnjak iz Oza", ukradene prije 13 godina iz muzeja u njezinu rodnom Grand Rapidsu u Minnesoti koji nosi glumičino ime, pronađene su u Minneapolisu, objavio je u utorak FBI. 

Cipele, osigurane na milijun dolara, ukradene su u kolovozu 2005. godine kada je netko ušao kroz prozor muzeja, razbio malenu staklenu kutiju u kojoj su bile izložene i odnio ih. 

Riječ je o zasigurno najslavnijim cipelama u povijesti američkog filma. Pošto triput udari petom o petu, glavna junakinja filmskog klasika iz 1939., djevojčica Dorothy, ostvaruje svoju najveću želju - da se vrati kući u Kansas. 

Za povrat magičnih cipelica u međuvremenu je ponuđena nagrada od milijun dolara, no njihova je sudbina ostala misterij sve dok FBI u utorak nije objavio da su pronađene u dobrom stanju nakon duge istrage.

Mjesna policija grada Grand Rapidsa kaže da je godinama bezuspješno slijedila mnoge tragove. Potraga za lopovima i dalje traje, a FBI moli javnost za bilo kakve informacije o eventualnim sumnjivcima. 

U romanu L.Franka Bauma po kojemu je snimljen film, čarobne cipele bile su srebrne, no za holivudske hitove toga vremena koristila se nova tehnologija izrade filma u boji, Technicolor, pa srebrne nisu bile dovoljno efektne. 

Prihvaćen je drugi par s jednom izmjenom - perle na vrhu cipela zbog težine su zamijenjene šljokicama, a bilo ih je otprilike 2300 na svakoj. Nema točne informacije o tomu koliko je na kraju Dorothynih cipelica izrađeno, no navodno je riječ o šest ili sedam pari.

Do danas su 'preživjela' najmanje tri identična para cipela koje je Garland nosila u "Čarobnjaku iz Oza".

Jedan od njih je izložen u Muzeju američke povijesti u Washingtonu, koji je 2016. godine prikupio više od 300.000 dolara da bi ih restaurirao i vratio u prvobitno stanje.

 

Komentari (2)
  • Bit će da se netko vratio u sadašnjost.

    5. 9. 2018,   11:12
  • Baš sam sretan zbog te "vijesti",kao prasac u blatu...

    5. 9. 2018,   13:09