Obavijesti

Viral

Komentari 2

FBI je našao ukradene magične cipelice iz 'Čarobnjaka iz Oza'

FBI je našao ukradene magične cipelice iz  'Čarobnjaka iz Oza'
1

U romanu L.Franka Bauma po kojemu je snimljen film, čarobne cipele bile su srebrne, no za holivudske hitove toga vremena koristila se nova tehnologija izrade filma u boji pa srebrne nisu bile dovoljno efektne

VIDEO

Čarobne crvene cipelice što ih je nosila Judy Garland u filmu "Čarobnjak iz Oza", ukradene prije 13 godina iz muzeja u njezinu rodnom Grand Rapidsu u Minnesoti koji nosi glumičino ime, pronađene su u Minneapolisu, objavio je u utorak FBI. 

Cipele, osigurane na milijun dolara, ukradene su u kolovozu 2005. godine kada je netko ušao kroz prozor muzeja, razbio malenu staklenu kutiju u kojoj su bile izložene i odnio ih. 

Riječ je o zasigurno najslavnijim cipelama u povijesti američkog filma. Pošto triput udari petom o petu, glavna junakinja filmskog klasika iz 1939., djevojčica Dorothy, ostvaruje svoju najveću želju - da se vrati kući u Kansas. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za povrat magičnih cipelica u međuvremenu je ponuđena nagrada od milijun dolara, no njihova je sudbina ostala misterij sve dok FBI u utorak nije objavio da su pronađene u dobrom stanju nakon duge istrage.

Mjesna policija grada Grand Rapidsa kaže da je godinama bezuspješno slijedila mnoge tragove. Potraga za lopovima i dalje traje, a FBI moli javnost za bilo kakve informacije o eventualnim sumnjivcima. 

U romanu L.Franka Bauma po kojemu je snimljen film, čarobne cipele bile su srebrne, no za holivudske hitove toga vremena koristila se nova tehnologija izrade filma u boji, Technicolor, pa srebrne nisu bile dovoljno efektne. 

Prihvaćen je drugi par s jednom izmjenom - perle na vrhu cipela zbog težine su zamijenjene šljokicama, a bilo ih je otprilike 2300 na svakoj. Nema točne informacije o tomu koliko je na kraju Dorothynih cipelica izrađeno, no navodno je riječ o šest ili sedam pari.

Do danas su 'preživjela' najmanje tri identična para cipela koje je Garland nosila u "Čarobnjaku iz Oza".

Jedan od njih je izložen u Muzeju američke povijesti u Washingtonu, koji je 2016. godine prikupio više od 300.000 dolara da bi ih restaurirao i vratio u prvobitno stanje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle