Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Grad 430 godina vraća dug: Novac im je posudio 'vještac'

None Foto: Wikipedia

NJEMAČKA: Ernst Mettlach, glasnogovornik grada, kaže kako bi rado prekrižili ta davanja iz svojeg proračuna ako ih se Crkva bude odrekla. No Crkva kaže kako oni taj novac daju beskućnicima

Njemački grad Trier Crkvi godišnje plaća 362,50 eura (oko 2694 kune). To traje već 430 godina, a sve je počelo smaknućem jednog muškarca kojeg su optužili da je vještac.

Dietrich Flade (55) je zadavljen, a nakon toga je njegovo mrtvo tijelo zapaljeno u rujnu 1589. godine.

Dietrich Flade bio je vrlo bogat čovjek i ugledan u društvu te je obavljao različite dužnosti. Između ostalog, jedno je vrijeme bio sudac. Vodio je brojne procese protiv vještica i osudio je brojne ljude na lomaču. 

Nakon što su ga smaknuli sva njegova imovina je pripala crkvi. Između ostalog i dug od 4000 zlatnih novčića. Tu je sumu Flade posudio gradu Trieru kako bi dobio svoju nezavisnost od kneževine. No grad je izgubio i ostao je dužan Fladeu. Na temelju tog duga grad i dan danas plaća kamate. Naravno, tijekom godina iznos se preračunao u današnje valute.

Ernst Mettlach, glasnogovornik grada, kaže kako bi rado prekrižili ta davanja iz svojeg proračuna ako ih se Crkva bude odrekla. No Crkva kaže kako se oni toga ne žele odreći i da taj iznos daju beskućnicima, piše Bild.  

Komentari (9)
  • Nakon što su ga smaknuli sve njegovo je pripalo crkvi 😃😝

    8. 4. 2019,   23:17
  • crkva da se odrekne neceg....to nebumo nikad vidli.....i sve se bojim kak to ide beskucnicima

    8. 4. 2019,   22:56
  • hahahahha! crkva i odricanje ne idu u istu rečenicu, budimo realni.

    9. 4. 2019,   09:52