Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ide medo u dućan... A ne, ovaj je krenuo na med. I sve uništio

None Foto: Borna Filić/Pixsell/Vedrana Bekavac Šuvar 11

Kad se dobro najeo, onda je sve što je bilo iza njega razbacao i uništio. Nastradalo je 15 košnica prepunih meda, preostale moram preseliti, kaže nam Jakov Čagalj Šići iz Zagvozda

Medo Brundo, ne ponašaj se ludo, medo brundo, kad ćeš jednom shvatit, ne može se od meda velika torta pravit.

Ovako nekako bi pisalo u pjesmi, ali ovaj medo, snimljen svega dvjestotinjak metara od prvih kuća na lokalitetu Sudišće u općini Zagvozd, potvrdio je da se svojim ponašanjem ni najmanje ne šali i ne želi praviti tortu. Nije da ga ne zanima slatko.

Foto: Vedrana Bekavac-Šuvar

Snimile su ga lovačke kamere prije dvije večeri, a on je tu istu noć prošetao oko četiri kilometra do Biokova i pokazao sav svoj "nestašluk". Točno je znao gdje treba poći, zaustavio se na šesto metara nadmorske visine na Čagljevim stajama i krenuo u svoj "pohod". Na livadi na kojoj su se nalazile košnice pčela, prepune biokovskog meda, u malo vremena sve je bilo porušeno.

Kad se najeo kvalitetnog meda, ono što je u tom trenutku za njega bio višak razbacao je i uništio. Nastradalo je petnaestak košnica punih meda, jer upravo je sada vrijeme kada pčele skupljaju med, a ovaj biokovski je reći će svi, nadaleko je poznat. Prepun ljekovitih biokovskih trava od vriska, kadulje, smilja, majčine dušice,  očito je zamamno djelovalo i na našeg Brundu. 

- Ma sve je uništio tko se ovome mogao nadati?! Napravio je sigurno preko dvadesetak tisuća kuna štete. Pogledajte ovu ljepotu prirode, pčele sam, baš kao i jedan dio zagvoških pčelara, doveo ovdje na ispašu. Ovo je dio Bogom dan za ispašu pčela. Znao je nažalost gdje treba doći - razočarano će Jakov Čagalj Šići, vlasnik košnica. 

Foto: Vedrana Bekavac Šuvar/24sata

Svaki je dan Šići u planini, nagađalo se da je i medo u planini, ali ga do sada nitko nije vidio niti snimio.

Vidjeli su lovci njegove stope i pretpostavljali da je tu negdje. Doći će on opet sad kad zna gdje ima pčela, zato je Šići preostale košnice već spustio na lokalitet bliže selu. To će uraditi i ostali pčelari, ali medu neće s tim omesti u njegovom naumu. Kad zagusti opet će on u pohod, nažalost sve bliže kućama.

Još malo uz vuka koji je zaštićen, u šali će Zagvožđaci dobit će i Brunda kao svog ljubimca.

Foto: Vedrana Bekavac-Šuvar

 

Komentari (22)
  • Evo nisam niti citao...hahhahahh sada mi je sve jasno,kaze 15kosnica stradalo punih meda...a uslikano 10tak okvira,,i to jedan se vise puta ponavlja...sada ce doticni trazit 100-150 eura po kosnici...pametno! Opet naglasacam imao sam slucaj sa medvjedom on sve unisti...po ovim slikama ovo nije medvjed!

    25. 4. 2019,   22:05
  • "Pogledajte ovu ljepotu prirode" Pa medo i pčele su dio te prirode. Caka je u tome da ste vi već znali za tog medu pa ste u dogovoru s lovcima (koji su vam postavili lovačku kameru) ostavili mamac (med) pa kad je medo izvršio akciju, medu će dobit lovci a odštetu za med ćeš dobit ti.

    25. 4. 2019,   22:15
  • Neka se medo najeo, pčelar koji drži košnice na teritoriju medvjeda, što reći.

    26. 4. 2019,   09:51