Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Iz slušalice su dopirali jecaji': Misteriozni nestanak Maure M.

None Foto:

Početkom 2004. godine SAD je šokirao neobjašnjivi nestanak mlade studentice za kojom potraga nikada nije obustavljena. Mjesec dana kasnije i 110 km dalje dogodio se jezivo sličan slučaj...

Kazaljka na satu pokazivala je 19 sati u trenutku kada je jedna žena u Woodsvilleu u New Hampshireu (SAD) začula glasan i tupi udarac. Bila je sredina veljače pa je u to vrijeme već padao mrak, no kada je razgrnula zavjese, žena je ipak uspjela vidjeti automobil u nanosu snijega. 

Podigla je slušalicu i okrenula broj obližnje policijske stanice. U isto vrijeme automobil je vidio i njen susjed koji je primijetio i osobu koja je hodala oko njega. Nakon što je nazvala policiju, žena se vratila do prozora i vidjela da je uz razbijeni automobil sa svojim automobilom stao drugi susjed. 

Bio je to vozač školskog autobusa koji je kasnije policiji ispričao da vozačica nije krvarila, ali se tresla od hladnoće. Ona ga je zamolila da ne zove policiju, jer je ona već to učinila. No, on je znao da mu laže jer na tom dijelu ceste nije bilo signala. Vidjevši da je unesrećena u relativno dobrom fizičkom stanju, vozač je otišao kući i nazvao policiju. 

On će, pokazati će vrijeme, biti posljednji čovjek koji je ikada vidio Mauru Murray, 21-godišnju studenticu čiji slučaj i danas, gotovo 13 godina kasnije, intrigira istražitelje, ali i ljubitelje misterija diljem svijeta.

Policija se na licu mjesta pojavila 20 minuta nakon prve dojave, a sve što su našli bio je prazan, razbijeni automobil. Oba su zračna jastuka bila aktivirana, prozor na strani vozača bio je razbijen, a vrata zaključana. U snijegu oko automobila bilo je nekoliko crvenih mrlja od vina, a u automobilu prazna pivska boca. 

Jeziva glasovna poruka

Bilo je tu još nekoliko uobičajenih stvari poput nakita, rukavica, CD-ova te mape s dvije ucrtane destinacije - Burlington i Stowe u Vermontu. Na stražnjem je sjedalu bilo nekoliko boca vina i žestokog pića, kao i knjiga o planinarenju te omiljena Maurina plišana igračka. 

Nedostajalo je tek nekoliko stvari - debitne i kreditne kartice te mobitel. Ni jedna od njih nije više nikada korištena. Nakon što je auto maknut s ceste u lokalnu garažu za potrebe istrage, u hladnjaku je pronađen sadržaj kutije hitne pomoći. 

Opsežna potraga za Maurom započela je sljedećeg jutra. Pas je nanjušio njen miris po rukavici koju je ostavila, ali ga je i izgubio nakon samo nekoliko stotina metara. Policija je na temelju toga zaključila da je Maura mjesto zločina napustila u drugom automobilu. 

Ispitani su njeni roditelji i dečko, a glasnogovornik policije izjavio je da sumnjaju da je Maura došla u Woodswille kako bi ili pobjegla ili počinila samoubojstvo. Još istog dana njen je dečko primio jezivu glasovnu poruku u kojoj se čulo samo jecanje. Poziv je, pokazala je istraga, došao s kartice koju je izao Crveni križ. 

Opširna istraga i potraga koju je pratila cijela Amerika na kraju nije polučila nikakvim rezultatima, a za nestalom se Maurom aktivno traga i danas. Njeni roditelji i dalje su uvjereni da je ona oteta. 

Neobično ponašanje uoči nestanka

Baš kao i poprilično neobični događaji koji su uslijedili nakon nesreće, ništa manje intrigantni nisu ni oni koji su se dogodili ranije. Naime, nekoliko minuta nakon podneva na dan nestanka Maura je prvo pričala s ocem, a onda na računalu tražila upute za Berkshires i Burlington u Vermontu. 

Oko 13 sati dečku je poslala mail u kojem mu se ispričala jer ne odgovara na poruke i objasnila mu da joj se ne priča s nikim, ali i obećala da će ga nazvati. 

Nakon toga je pokušala rezervirati sobu u Bartlettu u New Hempshireu ali nije uspjela. Nazvala je i kolegicu s faksa. 

Oko 13:30h poslala je mail mentoru s fakulteta i rekla mu da je tjedan dana neće biti u gradu zbog smrti u obitelji što nije bila istina. 

U 14:18h dečku je poslala glasovnu poruku i obećala mu da će mu se javiti tokom dana. U automobil je spakirala odjeću, higijenske potrepštine, udžbenike i kontracepcijske pilule. Kada je policija pretražila njenu sobu, u njoj su gotovo sve stvari našli uredno složene u kutijama, a sa zidova je sve bilo poskidano. 

Mjesec dana kasnije pronađen je još jedan razbijeni automobil

Na kutijama je bilo pismo za njenog dečka u kojem je pisala o problemima koje su imali u vezi. Oko 15:30 ujutro ušla je u svoj crni Saturn i napustila kampus. Desetak minuta kasnije s bankomata je podigla 280 američkih dolara nakon čega je na računu ostalo tek nekoliko dolara. 

U obližnjoj je trgovini kupila nekoliko boca žestokog pića i vina. Cijelo to vrijeme, pokazuju nadzorne kamere, bila je sama. Mobitle je posljednji put koristila u 16:37h kada je provjeravala glasovnu poštu. Dva i pol sata kasnije pronaći će ju lokalni vozač autobusa nakon čega joj se gubi svaki trag. 

Od nestanka Maure Murray prošlo je 12 godina i osam mjeseci. Iako se u istragu uključio i FBI, ona ili njeno tijelo nikada nisu pronađeni. Mjesec dana kasnije 110 kilometara dalje od mjesta njenog nestanka pronađen je napušteni automobil zabijen u napuštenu kuću. Njegova je vlasnica bila 17-godišnja Brianna Maitland. Baš kao ni Maura, ni Brianna nikada nije pronađena te se i dalje smatra nestalom osobom. 

Komentari (28)
  • A gdje je nestalo 350 milijardi kuna opranih preko Hypo banke na 77 tajnih računa??? Kradeze?

    11. 10. 2016,   08:08
  • pa nije nestala sama od sebe

    11. 10. 2016,   10:15
  • Šta ti je Amerika!!!! Žena se zabije autom u snijeg, susjedi se navire kroz prozor, pozovu policiju i ostanu u kućama. Vozač autobusa stane uz automobil, vidi da je žena pri svijesti i ode dalje. Pa zar nitko nije mogao ostati s njom, ili ju pozvati u kuću da tamo pričeka policiju? Kud sve ovo vodi, svaki dan se sve vše pitam.

    13. 10. 2016,   08:34