Obavijesti

Viral

Komentari 21

Izbaci uljeza (čitaj ženu): Iran s omota albuma briše glazbenice

Izbaci uljeza (čitaj ženu): Iran s omota albuma briše glazbenice
20

eke zemlje Bliskog istoka imaju praksu prekriti glazbenice na naslovnicama albuma odjećom ili stave na njih hidžab, no Iran je tu prešao na jednu novu bizarnu razinu.

VIDEO

Na prvi pogled djeluje urnebesno, no zapravo je zabrinjavajuće. Govorimo o činjenici da je iranska mrežna stranica za glazbeni streaming imena Melovaz zabranila žene na omotima glazbenih albuma.

To su napravili tako što su koristili različite tehnike 'photoshopa' da bi ženske glazbenice potpuno uklonili s naslovnica albuma. Neke zemlje Bliskog istoka imaju praksu prekriti glazbenice na naslovnicama albuma odjećom ili stave na njih hidžab, no Iran je tu prešao na jednu novu bizarnu razinu.

Tako na stranici možete vidjeti da umjesto Taylor Swift ili Beyoncé primjerice, cover albuma sadrži samo dim ili jedno veliko ništa, nulu, kakva su zapravo i prava žena na glazbenom tržištu u Iranu, pošto je njihova pojava 'previše provokativna'.

Umjesto pjevačice Avril Lavigne koja na omotu svog albuma drži gitaru, korisnici stranice u Iranu mogu vidjeti samo gitaru koja stoji na površini vode, a na Gaginom albumu 'Joanne' samo je šešir u zraku. Na omotu njenog 'A Star is Born', samo je Bradley Cooper

 

'Muški um treba držati dalje od zabranjenih užitaka'

U tekstu portala Qantara iz 2014. godine piše da je dostupnost glazbe u Iranu osporavana jer religijski, um muškarca treba držati podalje od 'zabranjenih užitaka' kao što su vino, žene i pjesma. Neko vrijeme vlasti su pokušali smanjiti snagu glazbe tako da su na radijske postaje i televizijske kanale nametali pjesme povezane s 'patriotizmom i religiozno-političkim optimizmom da bi odvratili, obeshrabrili i promijenili srca i um ljudi u opoziciji'.

Prava žena u Iranu - gdje početi?

Žene su u Iranu strašno diskriminane - postoji 23 zabrana u iranskom zakonu za udane žene koji se odnose na putovnice, putovanje izvan kuće, odabir mjesta stanovanja i položaj u kućanstvu. Žene se ne mogu zaposliti u istim zanimanjama kao i muškarci, ne mogu imati jednaku plaću za jednaki rad, a ne postoji zakon koji bi zabranio rodnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način