Obavijesti

Viral

Komentari 10

Jezivo: Ova brutalna ubojstva poslužila su za horor filmove...

Jezivo: Ova brutalna ubojstva poslužila su za horor filmove...
1

Jedan od najpopularnijih serijskih ubojica zasigurno je Ed Gein. Čak tri lika nastala su na temelju njega, a to su ujedno i najpopularniji i kultni filmovi: Psiho, Kada jaganjci utihnu te Teksaški masakr

VIDEO

Brojni filmovi inspirirani su pravim događajima. Drame, ljubavne komedije, trileri... Ali, nije li najstrašnije od svega kada su i horor filmovi i priče napravljeni prema stvarnom događaju ili kad su njima nadahnuti? 

Donosimo vam sedam stvarnih događaja koji su bili toliko strašni i jezivi da su prema njima napravljeni horor filmovi, a neki od ubojica inspirirali su scenariste da naprave čak nekoliko likova. 

Trbosjek iz Gainesvillea 

Kraj ljeta 1990. godine studenti su počeli dolaziti natrag na Sveučilište u Floridi u Gainesvilleu nakon praznika. No, neki nikada nisu došli na predavanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve je započelo u petak 24. kolovoza kada je Danny Rolling ubio dvije brucošice, Sonju Larson i Christinu Powell. Idućeg dana ubio je i treću žrtvu, Christu Hoyt. 

Mnogi studenti su nakon toga pobjegli s kampusa i otišli kućama u strahu za svoj život. Oni koji su ostali dogovorili su se da će uvijek biti u grupama i u sigurnom okruženju. Kako su mediji počeli dolaziti, tako je panika sve više rasla. 

Idućeg ponedjeljka osvanule su nove žrtve, Tracy Paules i Manny Taboada, oboje 23-godišnjaci. 

Ukoliko vam ovo zvuči poznato, to je zato što je masakr inspirirao film Vrisak iz 1996. godine. 

Rolling je uhićen u listopadu iste godine, a 2006. godine usmrćen je injekcijom. 

Egzorcizam Anneliese Michel 

Stravični prizori iz filma Egzorcizam Emily Rose utemeljeni su na priči djevojke Anneliese Michel, rođene 1952. u Njemačkoj. Kao tinejdžerka počela je dobivati napadaje i dijagnosticirana joj je epilepsija. Do njezine 18. godine napadaji su se pogoršali i počela je uzimati lijekove zbog kojih je počela halucinirati. Njezina obitelj smjestila ju je u psihijatrijsku bolnicu zbog depresije i suicidalnih misli koji su također bili nuspojava lijekova. 

Stanje joj nije išlo na bolje godinama, a njezini roditelji počeli su vjerovati da je opsjednuta

Anneliese navodno nije htjela prolaziti kraj slike Isusa i odbijala je piti svetu vodu. 

Kroz 10 mjeseci prošla je kroz 67 egzorcizama. Teško je to podnijela i počela je odbijati hranu i vodu, no doktori nikad nisu primijetili da joj je tijelo počelo propadati. Naposljetku je preminula od neishranjenosti i dehidracije. 

U filmu Egzorcizam Emily Rose nije naglasak na analizi njezinih psihičkih problema, već na tome koliko su njezini bližnji zapravo utjecali na kvalitetu njezinog života te naposljetku - smrt. 

Nakon Anneliesine smrti, istraga je dokazala da su njezini roditelji i dva svećenika krivi za njezinu preranu smrt, a crkva je kasnije priznala da nikad nisu mislili da joj treba egzorcizam, već da ima mentalnih problema. 

Mesar iz Plainfielda 

Ed Gein odrastao je na obiteljskoj farmi u Wisconsinu. Majka ga je u djetinjstvu izolirala od druge djece i nije se smio s njima družiti. Nakon smrti njegovog oca i brata, Ed se zbližio sa svojom majkom, a kada je preživjela jaki moždani udar, brinuo se o njoj sve do smrti 1945. godine. 

Godinama kasnije, 1957. nestala je lokalna djevojka. Gein je bio posljednji koji ju je vidio. Kada ga je policija došla ispitati, u njegovoj kući su pronašli tijelo žene, ali i neidentificirane kože i lubanje. 

Screenshot

Deset godina ranije, 1947. godine, Gein je često išao na groblja gdje je tijekom noći iskopavao žene za koje je mislio da izgledao kao njegova pokojna majka. Oderao bi im kožu i napravio "odijelo", kako bi psihički mogao "postati svoja majka". Osim "odijela", koristio je kožu pokojnika za maske, a imao je i razne dijelove tijela postavljene u kući. 

Priznao je ubojstvo još jedne žene, a sumnjičilo ga se i za brojne druge čudne stvari koje su se događale u mjestu. 

Gein je postao jedan od najpopularnijih serijskih ubojica u povijesti. Priča o njegovim ubojstvima inspirirala je Roberta Blocha da 1959. objavi roman Psiho, a knjiga je ekranizirana u istoimeni film Alfreda Hitchcocka. 

Bio je inspiracija i za lik Leatherfacea iz filma Teksaški masakr motornom pilom kao i za Buffalo Billa iz Kada jaganjci utihnu. 

Ubojstva turista 

Između 1989. i 1994. godine ubijeni su mladi turisti u Australiji. Netragom su nestajali sve do 1992. godine kada su pronađena tijela dvije žrtve. Dvije djevojke iz Britanije, Caroline Clark i Joanne Walter nestale su nekoliko mjeseci ranije. Jedna je imala 15 ubodnih rana, a druga je upucana 10 puta. 

Godinu dana kasnije pronađena su još dva tijela, mjesec dana nakon još tri. Svi slučajevi bili su slični. I sve njih ubio je isti čovjek: Ivan Milat. 

YouTube

Započeo je lov na ubojicu, a jedan je čovjek prijavio policiji pokušaj otmice. Naime, čovjek imena "Bill" mu je ponudi prijevoz, a kada je sjeo s njime u auto, ovaj ga je krenuo vezati ne bi li ga oteo. Srećom, uspio je pobjeći. 

Policija je Milata naposljetku i pronašla, a čovjek koji je uspio pobjeći identificirao ga je. Osuđen je na sedam smrtnih kazni, a vjeruje se kako je odgovoran i za još nestanaka turista u Australiji. 

Horor film iz 2005., Wolf Creek bazira se na ovim događajima. 

Fantomski ubojica 

U proljeće 1946. godine nepoznati ubojica izazvao je veliku paniku u gradu Texarkana u Texasu. Punih 10 tjedana vrebao je parove, ubio je petero ljudi i ozlijedio troje. Prve dvije žrtve napao je dok su bili u autu na napuštenom mjestu, no preživjeli su. 

Stanovnici grada bili su u panici. Porasla je prodaja municije i oružja, a nekoliko tinejdžera pokušala je čak uhvatiti ubojicu. No, uz sve patrole i policijske napore, ubojica nikada nije pronađen i postao je poznat kao Fantomski ubojica. 

Ubojstva su prestala kada je u glavu upucan farmer Virgil Stark. 

The Town Thet Dreaded Sunrise film je iz 1976., a nastao je na temelju tih ubojstava. U filmu su korištene prave lokacije Texarkane, a lokalni stanovnici bili su statisti. 

Horor u Amityvilleu 

Naselje Amityville u New Yorku ostalo je u šoku kada je skoro cijela obitelj ubijena u snu. 

Ronald DeFeo mlađi ušao je u kafić i vikao da su mu roditelji ubijeni. Kada je policija došla, njegovi roditelji su, zajedno s dvojicom braće i dvije sestre od 9 do 18 godina, ležali na krevetima propucani i mrtvi. 

Na kraju se dokazalo da je Ronald ubio svoju obitelj, a 1975. je i osuđen. 

No, priča postaje još zanimljivija dvije godine kasnije kada Jay Anson objavljuje knjigu 'Horor u Amityvilleu' koja se bavi događajima poslije ubojstva. 

Kada se obitelj Lutz uselila u kuću ubojstva počele su se događati čudne paranormalne stvari. Obitelj se navodno budila svaki dan u isto vrijeme kada je DeFeo obitelj ubijena, imali su noćne more, najezde muha, a knjiga je navodila i levitirajuće predmete. 

Knjiga je ekranizirana 1979. godine kao serija horor filmova. Iako se često propituje istinitost tih događaja, jedan od članova obitelji Lutz tvrdi da su događaji opisani u knjizi "uglavnom točni". 

Kao i brojni drugi horor filmovi, i ovaj je dobio svoj remake

Ubojstva u Snowtownu 

Policija u južnoj Australiji otkrila je 1999. godine užasnu scenu. U šest plastičnih bačvi u jednom sefu u staroj banci pronađeno je čak osam raskomadanih tijela. Brzo su zaključili da je krivac vlasnik sefa John Bunting. 

Početkom 1992. godine Bunting je nagovorio dvojicu svojih prijatelja da ubijaju ljude. Govorio im je da su homoseksualci ili pedofili koje je mrzio od djetinjstva. Nakon što su ih ubili spremili su ih u bačve kako ih netko ne bi otkrio. 

Film Snowtown nastao 2011. godine bazira se upravo na ovim događajima, a daje više pozornosti pozadini događaja i motivaciji Johna Buntinga da ubije osmero ljudi. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj
POGLEDAJTE KOMPILACIJU

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj

HRVATSKA: Ovo nema nigdje na svijetu, pomislili smo često kad bismo ugledali neku novu građevinsku soluciju koje su se Hrvati dosjetili. Nešto je tu privatne gradnje, za većinu su odgovorne vlasti, a zajednička osobina im je bizarnost. Nešto od ovoga je u međuvremenu popravljeno ili je nestalo, ali fotografije nam ostaju. Ovo su najčudnija i najbizarnija građevinska rješenja u Hrvatskoj.

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'
POGLEDAJTE VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'

Radujem se našim raspravama i dijalogu, rekao je Andrej Plenković koji se uključio na TikTok. Njegov prvi video u sat vremena pregledan je oko 6000 puta
VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'
POTEZOM NASMIJAO INTERNET

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'

HRVATSKA - Nižu se reakcije na snimku starijeg gospodina koji se spušta niz zgradu na ne baš uobičajen način. Objava na popularnoj Instagram stranici "Dnevna doza prosječnog Dalmatinca" je u kratkom roku prikupila na stotine 'lajkova' i komentara, a starijeg gospodina su neki s razlogom prozvali - Dalmatinski Spiderman. "Možda je muž ranije došao doma", "Barem ima gaće na sebi", "Bježi od svoje kuće i ukućana", "Išao je viriti susjedu koja se presvlači", samo su neki od komentara. Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini.