Obavijesti

Viral

Komentari 13

Kako im pomoći: Zbog petardi psi mogu doživjeti srčani udar

Kako im pomoći: Zbog petardi psi mogu doživjeti srčani udar
2

Počelo je najljepše doba godine za nas, ali najgore za naše ljubimce. Ulicama već odzvanjaju petarde, a psi i mačke tresu se od straha. Strah im ne možete potpuno ukloniti, ali ga možete ublažiti

VIDEO

Zamislite da vaš svakodnevni mir, ritam i rutinu iznenadno prekinu glasne eksplozije i miris paljevine? Sigurno biste postali nemirni i uplašeni. Jednako tako i naši četveronožni ljubimci proživljavaju ovo blagdansko vrijeme. Zbog straha od pucnjave skrivaju se, drhte i odbijaju izlazak van.

Jeste li znali da godišnje više o 5.000 pasa i mačaka ugine zbog petardi!? Svaki drugi pas ima fobiju od snažnih zvukova, psi imaju izuzetan sluh, dva puta osjetljiviji od ljudskog i oni mogu uloviti frekvencije koje su izvan našeg dosega te mogu bolje razlučiti zvukove, pa nije čudo da grmljavina i eksplozije mogu imati razarajući utjecaj na njih i njihovo ponašanje. Bilo bi lijepo da se Hrvatska povede za talijanskim primjerom, gdje je još od 2011. u mnogim gradovima, u Torinu, Milanu, Veneciji, na primjer, zabranjeno bacanje petardi, a kazne idu i do 500 eura. Do tada, možemo samo apelirati na sve da odustanu od slavlja bacanjem petardi.

Službeno pucanje petardi dozvoljeno je od 27. prosinca do 1. siječnja no zvuk pucanja već dobrano odzvanja.

Pokretanje videa...

00:44

Univerzalni savjet za rješavanje strahova od pucanja ne postoji. Kako bi našim najboljim prijateljima olakšali ovo neuobičajeno bučno i stresno vrijeme, navest ćemo nekoliko savjeta stručnjaka.

Kako pomoći psima za vrijeme pucanja petardi?

1. Nikud bez povodca. Iako je možda naučen hodati bez povodca, ne preporučuje se u ovo vrijeme ići bez njega. Pas u panici nije sposoban slušati. Na ovaj način ćete spriječiti bježanje i mogućnost veće nezgode.

2. Izbjegavajte večernje šetnje. Što se dan bliži kraju, to je pucnjava petardi češća i intenzivnija. Bljeskovi, glasni pucnjevi i miris baruta izaziva veliki stres kod pasa. Obavite jednu dnevnu dužu šetnju kako bi zadovoljili njegovu dnevnu potrebu kretanja.

3. Dozvolite mu da boravi u vašoj blizini. Ako pas neprestano traži, pustite ga da se smiri uz vas. Mnogi se primire dok se smjeste pored svojih vlasnika na kauču ili krevetu.

4. Premjestite obroke u ranije termine. Ukoliko ne žele jesti, moguće da je u pitanju stres i strah. U ovo vrijeme, slobodno mu prebacite obroke u popodnevne sate.

5. Nemojte ga kažnjavati. Svaki pas se razlikuje u reakcijama na pucnjavu petardi. Neki su tihi i preplašeni, a neki panično laju i ne ponašaju se uobičajeno. Važno je ne vikati i dodatno ih plašiti, već ih pokušajte smiriti uz igračke ili omiljene slastice.

6. Spustite rolete, navucite zavjese. U prostorijama u kojima najviše borave potrudite se izolirati ih na najbolji mogući način. Spustite rolete, navucite tamne zavjese kako bi spriječili bljeskove, pojačajte tv ili upalite umirujuću glazbu.

7. Lijekovi za smirenje. Ako petarde stvaraju toliko veliki strah i fobiju kod vaših četveronožaca, najbolje da potražite savjet veterinara koji lijek koristiti za smirenje. U pet centrima imate veliki izbor lijekova na biljnoj bazi. Nemojte davati lijekove na svoju ruku bez konzultiranja sa veterinarom!

Apel uzgajivača

Svoj šaljivi apel uputio je i Hrvoje Mužević, uzgajivač doga iz Slavonskog Broda, znan i kao autor amaterskih filmova, snimivši trominutnu priču o psu koji je petardama uzvratio ljudima!

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega
zima u proljeće

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega

Sjeverni Velebit - Iako smo u kalendarskom proljeću, na Velebitu je prava zima. U noći s ponedjeljka na utorak na Zavižanu je palo 27 centimetara snijega. -Cesta od Babića Siče nije očišćena i nije prohodna za osobna vozila i autobuse. Kako se danas i sutra očekuju nove snježne padaline, trenutno ne preporučujemo posjet Parku-, napisali su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Kako snježna idila izgleda koncem travnja, pogledajte u videu

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'
URNEBESNI KOMENTARI

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'

'Joj pa i u Austriji se tako radi', napisao je jedan korisnik društvene mreže. 'Čovjeku se nešto prosulo po tepihu pa ispire...', dodao je drugi
Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!
RETRIEVER WEEKEND

Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!

U prostranom parku Osnovne škole Eugena Kvaternika, osim specijalnih izložbi retrievera iz cijelog svijeta, bit će predstavljeni i psi za traženje droge i eksploziva. spasilački i potražni psi te terapijski i psi pomagači