Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Karte su "out": Izviđači će put tražiti pomoću GPS-a

None Foto: 24sata/ilustracija

Vještina čitanja zemljopisne karte više nije "in". Izviđačima su predstavili značke koje će dobiti ako polože osnove služenja satelitskom navigacijom

Snalaženje u prirodi, paljenje vatre i čitanje zemljopisne karte bile su osnove koje su morale znati generacije izviđača kako bi zaradili svoje značke. Uskoro će izviđačima u Velikoj Britaniji predstaviti nove značke koje će dobiti ako nauče služiti se satelitskom navigacijom. Kartografi su na to ogorčeni.
- Djeci zaista nisu potrebne vještine satelitske navigacije. Sve ono što su generacije izviđača učile, palo je u vodu. Ne mogu vjerovati da će ih to učiti - rekla je Mary Spence, bivša predsjednica Britanskog kartografskog društva.
Dosad su izviđači koristili karte i zastavice kako bi pronašli puteve na raznim vježbama kroz šume. Sad će karte zamijeniti GPS-navigacija slična onoj u svim autima s malo boljom opremom.
- Većina ljudi u automobilima ima satelitsku navigaciju. Na nama je da izviđače naučimo vještinama koje su u skladu s tehnologijama i vremenom u kojem živimo - rekao je Simon Carter iz Izviđačke organizacije.

Komentari (1)
  • Pa kada im zakaže tehnologija neće se znati vratiti iz malo većeg šumarka

    15. 6. 2009,   11:08