Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kod Čiova snimio jato meduza: 'Prizor uopće nije bio ugodan'

None Foto: čiatelj24sata 3

Čitatelj nam je poslao snimku meduza na koje su naišli nedaleko Čiova. Krenuli su loviti ribe no, umjesto riba, oko njih su bile samo meduze. Stručnjak kaže kako su bezopasne za ljude

Otišli smo u subotu popodne loviti ribu blizu Čiova i vidjeli smo jato meduza. Bio je malo neugodno ih vidjeti u tolikom broju rekao nam je čitatelj koji  je snimio meduze. Dodaje u šali kako, nažalost, nije bilo ribe, pretpostavlja da su ih meduze rastjerale.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stručnjak za  biologiju i ekologiju zooplanktona Davor Lučić pojašnjava kako meduze na videu pripadaju rodu Aurelia poznatije kao uhati klobuk.

Foto: čiatelj24sata

Uobičajena je njezina brojnija pojava u obalnim ekosustavima Sredozemnog mora. Na snimci se jasno vide zrele gonade, te su bezopasne za ljude.

Dodaje kako je zanimljivo da su od 2017. godine učestale masovne pojave tih meduza u okolici Splita, što uključuje Čiovo, Kaštelanski zaljev, Loru i brojna druga mjesta. 

Komentari (19)
  • velika vjest,bilo ih j e i bit če,.bilo je godina kad nisi mogao uć u more koliko ij je bilo,da smo i mi i turisti sa mrežama ih izvlačili i ostavljjali da se suše na obali. sad ih ima sad ih nema

    26. 3. 2019,   18:30
  • ne bi ih volio vidjet blizu dok ronim

    25. 3. 2019,   17:39
  • A kamo su to one krenule?

    25. 3. 2019,   14:19