Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Korak po korak': Evo kako se slao e-mail prije 30 godina

Britanska TV kuća objavila je urnebesan video svoje emisije iz 1984., gdje se u šest minuta objašnjava postupak slanja e-mail poruke, ni nalik onoj koju danas poznajemo

Iako je danas sasvim normalna stvar da u samo nekoliko klikova pošaljemo sve potrebne podatke putem e-maila, nekad to zaista nije bio jednostavan niti lak zadatak. Jer su, prije svega, rijetki posjedovali računalo, a o internetu kakav poznajemo danas nije još bilo niti govora. Ali tehnološki stručnjaci koji su imali sreće posjedovati modem za internetsku vezu u Velikoj Britaniji, testirali su brzinu i pogodnost 'elektroničkog pisanja poruka putem telefonske linije'. 

Naime, britanska mreža Thames Television objavila je urnebesan video svoje računalne emisije 'Baza podataka' iz 1984. godine u kojem se u šest minuta, korak po korak, objašnjava postupak slanja elektroničke pošte.

POGLEDAJTE VIDEO:

Video prikazuje stručnjaka koji spaja ogromni modem kako bi povezao svoje računalo s Prestel mrežom. Ali prvo, on mora uspostaviti telefonsku vezu koristeći 'rotacijski' telefon. Nakon uspostavljanja veze, korisnik se javlja na uslugu Micronet 800. 

Micronet je bio rani pružatelj informacija dostupan putem Prestel mreže u Velikoj Britaniji tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. URL-ova tad još uvijek nije bilo, s svaka stranica na usluzi bila je numerirana. 

Nakon toga, druga stručnjakinja demonstrira kako poslati elektroničku poštu koju domaćin prima te objašnjava na koji način se poruka može ispisati. 

 

Komentari (30)
  • Nije bilo mnogo toga, al svejedno...ili mozda bas zbog toga....bile su to fenomenalne godine. Bez da trepnem pristala bih da se vratim u 80-te.

    2. 12. 2019,   22:22
  • E sad da netko nađe snimku kako smo snimali sebi omiljene pjesme s radia. Prokleti voditelji uvijek su pričali u pola pjesme😂

    2. 12. 2019,   23:24
  • ti kompjutori iz 80ih crni ekran zelena slova dos

    2. 12. 2019,   23:14