Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Krava pobjegla u divljinu pa se pridružila krdu divljih bizona

Prirodoslovci su iznenađeni jer je krdo, čini se, prihvatilo kravu koja je prošle jeseni pobjegla s jedne farme u Poljskoj. Pretpostavljaju da je uz njih našla zaklon od vukova...

Krava, koja je prošle jeseni s farme pobjegla u divljinu, iznenadila je prirodoslovce u Poljskoj nakon što je primijećena u krdu divljih bizona u šumi Bialowieza, nedaleko granice s Bjelorusijom. 

Prvi ju je primijetio ornitolog Adam Zbyryt još u studenom prošle godine nakon što je, promatrajući ptice na tom području, naišao na krdo divljih bizona. Jedna jedinka zapela mu je za oko. 

- Nije neuobičajeno vidjeti krdo bizona blizu ove šume, ali jedna je životinja privukla moju pažnju jer je bila drugačija. Svojom svijetlosmeđom bojom odudarala je od ostalih životinja, a bizoni su inače tamnije smeđe boje - rekao je vjerujući kako je riječ o mutaciji.

No izoštrio je dalekozor i shvatio da je riječ o kravi pasmine limuzin, koja potječe iz Francuske i uzgaja se na brojnim farmama u Poljskoj. Iako najmanja u krdu, krava se činila potpuno zdravom i nimalo uplašenom. 

Biolog Rafal Kowalczyk vjeruje da se priključila krdu nakon što su je vjerojatno spasili od nasrtaja vukova koji se zimi pojavljuju na rubovima šume. 

Za sada se ne čini da krava krdu predstavlja prijetnju, no Kowalczyk strahuje da bi se mogla pariti s bizonima i tako kontaminirati ugroženu populaciju divljih bizona koji u Poljskoj broje oko 600 jedinki. Također, premlada je za parenje, a i hibridne pasmine imaju razmjerno velike mladunce pa bi mogla i umrijeti pri teljenju, piše BBC

Komentari (6)
  • kako ce ju razvalit ovaj desni macan.........

    26. 1. 2018,   15:48
  • ovaj foursome treba snimit.......

    26. 1. 2018,   15:49
  • amy schumer!!! pa di ces?

    26. 1. 2018,   15:46