Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Krigla piva za 80 kuna: 'To si više nitko ne može priuštiti...'

None Foto: Angelika Warmuth/DPA/PIXSELL 19

Visoke cijene na Oktoberfestu kritizirao je i dogradonačelnik Münchena Josef Schmid, no unatoč cijenama na pivskom festivalu očekuje se do šest milijuna gostiju iz cijelog svijeta

Zabijanjem slavine u prvu pivsku bačvu, u Muenchenu u subotu točno u podne počeo je ovogodišnji Oktoberfest, najveće narodno slavlje na kojem se i ove godine do 7. listopada očekuje preko šest milijuna gostiju.

Slavinu u prvu bačvu tradicionalno zabija gradonačelnik Muenchena. Aktualni prvi čovjek grada Peter Reiter (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) prvo pivo iz bačve, kako također nalaže tradicija, dijeli s premijerom Bavarske Markusom Soederom (Kršćansko-socijalna unija CSU).

Oktoberfest 2018 | Autor: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL

I ove godine se u sljedeća dva tjedna očekuje preko šest milijuna gostiju koji bi trebali popiti 7,7 milijuna litara piva.

Ove godine tradicionalna jednolitarska krigla piva stoji više od 11 eura što se objašnjava novim, skupljim, konceptom sigurnosti na slavlju. Kompletno područje Oktoberfesta je od prošle godine ograđeno, a posjetitelji na smiju unositi veće torbe.

Na prvom Oktoberfestu 1810. pivo je stajalo "tri krajcara i dva feninga" pri čemu je prvi Oktoberfest zapravo bio svadbeno slavlje tadašnjeg prijestolonasljednika Ludwiga, kasnijeg kralja Ludwiga I.

Oktoberfest 2018 | Autor: Lino Mirgeler/DPA/PIXSELL Foto: Lino Mirgeler/DPA/PIXSELL

Svoj zabavni karakter Oktoberfest je zadržao do dana današnjeg s tom razlikom što danas za zabavu skrbe mnoge tehnički zahtjevne zabavne atrakcije a ne kao što je to prvobitno bio slučaj, konjičke utrke.

Dogradonačelnik Muenchena Josef Schmid (CSU) kritizirao je visoke cijene na Oktoberfestu. "Obitelji si više ne mogu priuštiti ove cijene", rekao je Schmid za dnevnik TZ.

Oktoberfest 2018 | Autor: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL

Unatoč visokim cijenama na Oktoberfestu se svake godine, osim 7,7 milijuna litara piva, konzumira i 122 volova na ražnju, 510.000 pilića i 75.000 svinjskih koljenica.

Šest najvećih minhenskih pivovara u 16 velikih šatora sa 120.000 sjedećih mjesta i ove godine toči pivo specijalno pripremljeno za Oktoberfest s višim postotkom alkohola (6 posto). Oktoberfest raspolaže i vlastitom stanicom za otrežnjenje koju svake godine „posjeti“ više stotina gostiju.

Komentari (153)
  • Bio sam uvjeren kako mi trebamo uskoro uvesti euro kad ono Nijemci već uveli kunu.

    22. 9. 2018,   12:27
  • 80,00 kuna krigla pive od 1 Litre, dakle 40 kuna pola litre... to je i kod nas ljeti normalna cijena na nekim destinacijama ili događajima na moru...

    22. 9. 2018,   12:35
  • Taj event je brand, 6 mil ljudi dolazi i spremni su platiti 80kn. Za njih se radi fest a ne za one koji si to ne mogu priustiti. Strasno sta je vijest.

    22. 9. 2018,   12:28