Obavijesti

Viral

Komentari 6

Lude kuće: U obliku su košara, polica s knjigama i novčanica

Lude kuće: U obliku su košara, polica s knjigama i novčanica
10

Svijet je pun neobičnih zgrada pa smo za vas odabrali deset najzanimljivijih. Svaka čast arhitektima, ali treba pohvaliti građevinare koji su se mučili da izvedu ova čuda

VIDEO

1. The Crooked House u Sopotu, Poljska

 Gradnja kuće koja izgleda kao da je ''popila'' počela je u siječnju 2003., a gotova je bila već u prosincu iste godine. Arhitekti su ideju za krivudavi oblik uzeli iz ilustracija poljskog umjetnika Jana Marcina Szancera i danskog slikara Pera Dahlberga. 

2. Stambena zgrada ''Spiralna šuma'' u Darmstadtu, Njemačka

Neobičnu zgradu gradili su u razdoblju između 1998. i 2000. godine. Projektirao ju je poznati austrijski arhitekt Friedensreich Hundertwasser. U zgradi je 105 stanova te restoran i koktel bar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

3. Basket Building u Ohiu, SAD

U košaru su smjestili urede kompanije Lanogaberger. Zgradu, koja je replika slavne košare kakve nalazimo u supermarketima, s više od 16.000 kvadratnih metara prostora gradili su dvije godine. Izgradnja je stajala 156 milijuna kuna. 

4. Gradska knjižnica u Kansas Cityju 

Zanimljiva knjižnica jedna je od prvih rekonstrukcija starog dijela Kansas Cityja. Stanovnici su glasali za najutjecajnije knjige koje su obilježile grad. Izabranim naslovima arhitekti su ukrasili postojeću zgradu. 

5. Kockaste kuće u Rotterdamu, Nizozemska

Ideja za kockaste kuće pojavila se 1970-ih kada je nekoliko njih Piet Blom  izgradio u Helmondu. Vlasti grada Rotterdama tražile su ga dizajnira prostor iznad pješačkog mosta. 

6. House Attack u Beču, Austrija 

Muzej suvremene umjetnosti projektirao je Erwin Wrum, te je na vrh zgrade kao trešnju postavio kuću ''u napadu''. 

7. Stata Center zgrada 32 u Cambridgeu, SAD

Zgrada od 62.000 kvadratnih metara skriva ured Noama Chomskog kao laboratorije i odjel za filozofiju i lingvistiku, a donatori projekta su bili i Bill Gates i Alexander Dreyfoos po kojima su nazvana dva glavna tornja. 

8. Kuća u oblacima u Suffolku, Velika Britanija

Smještaj za odmor ima pet spavaćih soba, tri kupaonice, sobu za crtanje, blagovaonu i sobu na vrhu s koje se vide prekrasni pogledi. 

9. Zgrada ''Novčanica'' u Kaunasu, Litva

''Novčanicu'' su gradili od 2005. do 2008. godine. Iako mnogi misle kako je slika novčanice nalijepljena, uzorak je nanesen posebnom bojom. Prikaz novčanice pokazuje da je zgrada sjedište nekoliko banaka i drugih trgovačkih djelatnosti. Novčanica koja krasi zgradu datira iz 1925. godine. 

10. Zgrada kina u zabavnom parku Futuroscope, Francuska

Zabavni park Futuroscope kod Poitiersa na zapadu Francuske temelji se na multimediji, kinima i audio-vizualnim tehnikama. Ima nekoliko neobičnih zgrada u kojima posjetitelji mogu gledati 3D i 4D filmove. Od otvorenja 1987. godine posjetilo ga je oko 35 milijuna ljudi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj
POGLEDAJTE KOMPILACIJU

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj

HRVATSKA: Ovo nema nigdje na svijetu, pomislili smo često kad bismo ugledali neku novu građevinsku soluciju koje su se Hrvati dosjetili. Nešto je tu privatne gradnje, za većinu su odgovorne vlasti, a zajednička osobina im je bizarnost. Nešto od ovoga je u međuvremenu popravljeno ili je nestalo, ali fotografije nam ostaju. Ovo su najčudnija i najbizarnija građevinska rješenja u Hrvatskoj.

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'
POGLEDAJTE VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'

Radujem se našim raspravama i dijalogu, rekao je Andrej Plenković koji se uključio na TikTok. Njegov prvi video u sat vremena pregledan je oko 6000 puta
Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi
POGLEDAJTE VIDEO

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi

Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini...