Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Medo nije bio iste sreće: Pijetlu dopustili da slobodno kukuriče

None Foto: Screenhoot/Youtube

Ova je afera počela banalnom žalbom zbog susjedskog remećenja mira. Podnio ju je par umirovljenih poljoprivrednika iz departmana Haute-Vienne kojima je smetalo Mauriceovo jutarnje kukurikanje

Francuski sud odobrio je u četvrtak nastavak jutarnjeg kukurikanja pijetlu Mauriceu čiji je pjev u zoru simbol ruralne tradicije ali je nervirao susjede koji su ga optužili da ih prerano budi, rekao je Julian Papineau, odvjetnik vlasnice.

"Maurice je pobijedio tužitelje i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici tisuću eura štete i kamata kao i troškove pravnog postupka", rekao je Papineau nakon što je sud objavio presudu.

OSUDILI GA ZA KUKURIKANJE Medo uz Mauricea: 'Pozdravite pijetla, i recite mu da izdrži...'

"Ja sam bez teksta. .To je pobjeda za sve ljude koji se nalaze u situaciji sličnoj mojoj. Nadam se da će im to biti pouka", veselo je rekla Corinne Fesseau.

"Ovako će svi biti zaštićeni: i zvona i žabe", dodala je, referirajući se na žalopojke koje se pojavljuju u posljednje vrijeme jer novopridošlicama u ruralni svijet smetaju seoski zvukovi.

"Zbog čega se ne bi donio 'zakon Maurice' koji bi štitio sve ruralne zvukove", upitala je.

MAURICE KAO I NAŠ PAS MEDO Tuže pijetla jer glasno kukuriče ujutro: 'Samo želimo spavati...'

Papineau je pojasnio da se po francuskom zakonu mora dokazati počinjena šteta, a ona se u ovom slučaju nije mogla dokazati.

Ova je afera počela banalnom žalbom zbog susjedskog remećenja mira. Podnio ju je par umirovljenih poljoprivrednika iz departmana Haute-Vienne kojima je smetalo Mauriceovo jutarnje kukurikanje u blizini njihovog ljetnikovca na otoku Oleron na atlantskoj obali.

U nekoliko mjeseci Mauriceova neizvjesna sudbina postala je simbol borbe za očuvanje francuskog ruralnog života pa se pojavio članak u New York Timesu, majice s natpisom "Let me sing" (Pustite me da pjevam) kao i peticija za spas pijetla koja je sakupila 140.000 potpisa.

 

 

Komentari (5)
  • U Splitu paunovi kreštajući također teroriziraju cijeli grad a u doba parenja je to nesnošljivo je njihovo kreštanje počinje je već iza 5:00 ujutro. Gradsko poglavarstvo je obećalo pomoći i ptice raseliti a ništa se nije učinilo

    13. 9. 2019,   16:09
  • Pjetao kukurice ujutro i ne tako dugo. Ovaj pas je valjda lajao po cijele dane. Ali jednu stvar ne razumijem a to je da vlasnik psa nije htio kupiti ogrlicu koja na lavez psa reagira sa laganom strujom. To kosta cca 300kn, i nije stetna za psa, a umjesto toga isli su se potezati po sudu.. e pa da ne povjerujes

    10. 9. 2019,   10:25
  • Sad tužitelji trebaju nabaviti lasicu. Odradit će ostatak.

    5. 9. 2019,   13:58