Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misterij 'bazena smrti': Sve što kroči u njega pretvara u kamen

Jezero Natron proglašeno je jednim od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu, gdje se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu. Razlog su visoke količine natrijevog karbonata u jezeru

Jezero Natron smatra se bazenom smrti i beznađa koje ptice pretvara u kamen, a s druge strane, njegova okolina vrvi od života.

U čemu je njegova tajna? Prije nekoliko godina, britanski fotograf Nick Brandt je na jezeru Natron u Tanzaniji našao okamenjene ptice i vratio ih u prirodan položaj. Postavio ih je kao da stoje na granama ili plivaju na vodi i fotografirao ih. 

- Pronašao sam ih na obali jezera. Nitko ne zna kako su uginule. Možda su se, zbunjene čudnim odrazom ovih voda, zabijale u njih kao insekti u staklo, kazao je tada fotograf. 

Ubrzo je ovo jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu, gdje se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu. Razlog su visoke količine natrijevog karbonata u jezeru. 

Ovaj mineral stiže do jezera iz obližnjeg vulkana Ol Doinyo Lengai, koji je jedini aktivni proizvođač lave natrijevog karbonata. Ovaj vulkanski nusproizvod je bogat natrijem i kalijevim karbonatom, koji se ulijeva u jezero i doprinosi visokim pH vrijednostima vode.

Međutim, ovo jezero nije samo bazen smrti i beznađa. Zapravo, jezero i njegovo okruženje vrve od života. Nevjerojatno, ali između 65 i 75 posto svjetske populacije manjih flamingosa je rođeno na jezeru Natron, a lužnatost jezera zapravo pomaže u ovom procesu, jer ekstremno visoka razinama pH drži predatore podalje od beba flamingosa.

Komentari (4)
  • Hmm ...pa ako je ovaj clanak stavljen u rubriku pod Misterij...para zasto je u tom clanku sve napisano zasto ,koliko i zbog cega..,objasnjeno.. hm 🔚

    11. 9. 2016,   09:38
  • ..."jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu....", .....Valjda bi bolje bilo reći najsmrtonosnijih mjesta na svijetu!

    12. 9. 2016,   20:30
  • vidis to nisam znala zanimljivo procitati :)

    26. 9. 2016,   18:07