Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misterij lijesa u katedrali, u njemu su našli kosti kraljice?

None Foto: Wikipedia

Njemačka: Dosad se mislilo da je lijes kraljice Pruske spaljen tijekom napada 1944. godine. Povjesničari su sada otvorili lijes broj 93 u kojem su našli još jedan manji...

Povjesničari su u katedrali u Berlinu našli lijes na kojem je bio natpis "neidentificiran". Sumnjaju da bi u njemu mogli biti ostaci kraljice za koje se mislilo da su uništeni u ratu. 


Elisabeth Christine se 10. ožujka 1732. godine zaručila za princa, budućeg pruskog kralja Fridrika II. Velikog. 

Foto: Wikipedia
- Zgodna je i ne mogu se požaliti da ju baš ne volim, ukratko, ne znam zašto nemamo djece - rekao je jednom prilikom Fridrik o svojoj supruzi. Par nije imao djece, a nakon smrti svojeg oca Fridrik je živio osvojeno od Christine. Navodno je razlog bio taj što je Fridrik kao i njegov brat Heinrich bio homoseksualac. 
Kada se jednom Christine razboljela, Fridrik je rekao liječniku:
- Mislite na to da je riječ o najskupljoj i najpotrebnijoj osobi za državu, za siromašne i za mene.

Christine njezin suprug možda nije volio, ali mu je bila važna jer je vodila većinu državnih poslova, a on se povukao u Potsdam gdje se posvetio filozofiji i glazbi. Zvao ju je svojom "najhrabrijim vojnikom". Nakon što je umrla pokopali su ju u katedralu u Berlinu. Katedrala je razorena u bombardiranju 1944. godine. Vjerovalo se da su posmrtni ostaci kraljice spaljeni. Ispod katedrale nalaze se još 94 sarkofaga i lijesa dinastije Hohenzollern.

Povjesničari su nedavno otvorili lijes broj 93. Na njemu je pisalo "nepoznat" i mislili su da je prazan i htjeli su ga restaurirati. A onda su shvatili da se u lijesu nalazi manji u kojem su bile skupljene kosti. Pojavila se teorija da su to možda posmrtni ostaci kraljice Christine odnosno da ih je netko skupio i stavio u lijes. Povjesničari žele napraviti DNK analizu. Dok ostaci kraljice ne budu pronađeni, u katedrali će se nalaziti natpis: "Lijes kraljice Elisabeth Christine uništen je u Drugom svjetskom ratu", piše Bild.  

Foto: Wikipedia

Komentari (8)
  • Pustimo mrtve da počivaju u miru....Za jedno 100 godina povjesničari će otvoriti i lijes jednog našeg poznatog Sxxx i u nadi da će naći koji skupi sat :)))

    19. 1. 2017,   21:45
  • Ma sad ce nasi povijesnicari tipa Anicic navalit. Dodje mi zlo od svih tih koji se kao bave povijescu, a drze tezge u svim hrvatrskim povijesnim casopisima i ne pustaju nikog naprijed.

    19. 1. 2017,   20:43
  • heh tko zna

    19. 1. 2017,   18:39