Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misterij na dnu oceana: Kako je potopljen 'neuništiv' ratni brod

None Foto: 24sata Video 5

Na današnji dan, 27. listopada 1914. godine, u sjevernom Atlantiku potopljen je HMS Audacious, za kojeg se smatralo da je nepotopljiv brod Kraljevske mornarice. Što se dogodilo?

Iako je rat trajao već četiri mjeseca, vjerovalo se da je Irsko more mirno. Ratni brodovi britanske mornarice smatrali su se nepotopivima. Iznenada je Audacious naletio na skrivenu minu. Nakon duge borbe, posada je napustila brod, a 12 sati nakon toga, moćni se bojni brod prevrnuo.

Foto: 24sata Video

Neočekivano, snažna ga je detonacija 'poslala' na dno. Zašto je došlo do spektakularne druge eksplozije? I kako je jedna jedina mina potopila nepotopivi brod?

POGLEDAJTE VIDEO: Povjesničar i ronilac Innes McCartney pokušat će odgovoriti na ova pitanja

HMS Audacious bio je među najjačim i najbolje naoružanim brodovima i jedini je britanski brod te klase potopljen u Prvom svjetskom ratu. Ronioci su pronašli područje najvećeg oštećenja. Dva velika topa virila su iz olupine na dnu mora. Zbog veličine olupine, ronioci su mogli obići samo mali dio pri svakom zaronu.

Na dnu je ležala i golema cijev torpeda, vjerojatno ga je eksplozija odbacila s druge strane broda. Takva eksplozija razbacala je dijelove broda na kilometar. Njihovo istraživanje se nastavlja...

POGLEDAJTE VIDEO: Ronioci pokušavaju otkriti detalje oko nesreće

Više sličnih sadržaja potražite na intheboxtv.info

 

Komentari (14)
  • Nema toga broda kojeg se ne može potopiti, samo mu treba nači slabu točku.

    27. 10. 2016,   08:30
  • svi ti engleski brodovi su "nepotopivi", a opet leže na morskom dnu....

    27. 10. 2016,   10:13
  • halo naletija na torpedo i poša ća...............

    27. 10. 2016,   09:45