Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misterij u Sibiru: Probudili se i vani ih dočekao potpuni mrak

None Foto: Screenshot/yk24.ru

Lokalni meteorolozi vjeruju da to ima veze s požarima. Moguće je da se zbog velikih količina ugljičnog monoksida u atmosferi formiraju neobično 'debeli' oblaci koji blokiraju sunce

Stanovnici ruskog grada Verhojansk u Sibiru su se prije tjedan dana probudili u potpunom mraku. Mrak je bio i u vrijeme kada je sunce već davno trebalo biti na nebu.

Sličan fenomen dogodio se i prije godinu dana. U ovo vrijeme godine sunce u Verhojansku izlazi već u četiri ujutro, no u osam sati i dalje ga nije bilo.  

- Ovo izgleda postaje tradicija. Da se u kolovozu ili srpnju probudimo i da nas uhvati panika jer sunca još nema - rekao je jedan od stanovnika grada.

Iako službenog objašnjenja ovog fenomena nema, lokalni meteorolozi vjeruju da to ima veze s požarima. Moguće je da se zbog velikih količina ugljičnog monoksida u atmosferi formiraju neobično 'debeli' oblaci koji blokiraju sunce.

Ipak, kažu meteorolozi, ova njihova procjena ne mora nužno biti točna jer moraju napraviti dodatne analize.

Također, meteorološki centar Fobos je u to vrijeme izmjerio povišene vrijednosti ugljičnog monoksida no nedovoljno visoke da bi uzrokovale ovaj fenomen, piše yk24.ru.

Komentari (16)
  • Ravna zemlja se malo maknula iz centra suncu, a sunce po starom... 🙄

    16. 8. 2019,   09:56
  • Ovaj što pali sunce, otišao u drugi sunčev sustav na bolju plaču.

    16. 8. 2019,   11:44
  • Velite i dosad to bilo u isto vrijeme godine . Hm ?!

    16. 8. 2019,   11:46