Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misteriozan zvuk dopire s dna oceana: Vojska istražuje slučaj

None Foto: ILUSTRACIJA Reuters/Imdb.com

DOLAZI KRAKEN? Stanovnike izoliranog naselja u Kanadi već mjesecima muči zvuk koji opisuju kao šum, 'bip', i 'ping', a čini im se i da morski sisavci i druge divlje životinje bježe od njega...

Ako vjerujete u čudovišta poput Krakena i volite teorije zavjere ovo je prava priča za vas. Naime, kanadska vojska istražuje čudni zvuk koji dolazi s morskog dna blizu udaljene arktičke ispostave. Poslali su posadu da istraži misteriozni zvuk koji, čini se, dolazi s dna oceana, piše Vintage News.

Kako javlja CBS News, stanovnici naselja u Iglooliku cijelo ljeto čuju buku kojoj nikako ne mogu pronaći izvor. 

Zvuk koji ih muči već mjesecima opisuju kao šum, 'bip', i 'ping'. U studenom područje je senzorom pretražio vojni zrakoplov, ali nije pronašao ništa neobično. Glasnogovornica je izjavila da trenutno nikakve druge istrage nisu u planu.

Tijekom toplijih mjeseci u ovoj rijetko naseljenoj regiji obitavaju morski sisavci koje često lovi lokalno stanovništvo. Stanovnici su i prijavili zvuk te dodaju kako se čini da tjera divljač. Ljudi koji su posjetili područje na privatnim jahtama su također prijavili zvuk. Čini se da se može čuti blizu površine mora, te kroz trup brodova.

CBS dalje izvještava da njihovi novinari nisu čuli zvuk, ali da su pronašli nekoliko teorija o porijeklu samog zvuka: prva teorija je da je kriva rudarska kompanija Baffinland Iron Mines Corporation, zbog prekomjernog korištenja sonara u potrazi za plinom i naftom. Kompanija je za CBS izjavila da trenutno ne koriste nikakvu podvodnu opremu.

Druga je teorija da Greenpeace namjerno plaši životinje sonarom, kako ih Inuiti ne bi lovili. Njihov Greenpeacea zanijekao je optužbe i potvrdio da Greenpeace poštuje prava naroda Inuit da love na tom području.

Kanadsko ministarstvo obrane nije isključilo da bi podmornice mogle biti izvor zvuka, ali to je malo vjerojatno. Igloolik je blizu vojne baze, pa ako najviše volite teorije zavjere vezane uz vojsku, onda možda tu i ima nešto.

To nije prvi čudan zvuk kojeg je kanadska vlada morala istraživati. Godinama se prijavljuje "windsorski šum ", koji muči stanovnike Windsora u Ontariju. Do dana današnjeg nije otkriven izvor zvuka.
 

Komentari (18)
  • pa zna se da je tamo baza vanzemaljaca , kaj se sad opet foliraju

    9. 12. 2016,   09:31
  • I moja zena bjezi iz kreveta kad pustam misteriozne zvukove ispod deke.

    9. 12. 2016,   10:30
  • čudovište iz dubina

    9. 12. 2016,   09:55