Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misteriozna neman iz Dunava: Ribiči prenose legende o Kemzi

None Foto: Privatni album

Povjesničar je napisao da neman "ribare i kupače navlači u virove gdje repom zaplete žrtvu kojoj onda nema spasa". Kemza je navodno nalik velikome somu

Smederevski ribiči godinama prenose legende o Kemzi, misterioznoj nemani iz Dunava. Nitko ne zna kada se Kemza prvi put pojavio, ali sudeći po imenu koje ima turske korijene, priča vjerojatno seže u vrijeme Osmanskog carstva. Tada je ovdje prerađen najvjerojatnije neki od slavenskih mitova o vodenim duhovima. O Kemzi je pisao i povjesničar Leontije Pavlović koji ga je opisao kao "oličenje zla koje vreba priliku da nekoga udavi". Napisao je i da neman "ribare i kupače navlači u virove gdje repom zaplete žrtvu kojoj onda nema spasa". Prema pričama onih koji su navodno vidjeli neman, Kemza je nalik velikoj ribi, a najviše sliči somu pokrivenom muljem i travom. Drugi pak tvrde da je sličniji čovjeku s kandžama i dugim repom. 

- Naravno da ga nitko nije vidio, bar ne neko zadnje vrijeme, a naši stari su se pričama o Kemzi dobro zabavljali - kaže dugogodišnji ribič Nikola Tasić Cale. Cale je novinarima pričao priču o tome kako se ribarima usred noći nešto zaplelo u mrežu i počelo lupati po čamcu. U mrklom mraku kada ne nedostaje puno da se ožive jezive priče, dovoljno je bilo da netko vikne "Kemza". Onaj tko je izvlačio mrežu odmah je bio spreman presjeći konopac i oprostiti se od ulova, ali je onda vidio gusana koji se zapleo i krilima udarao po čamcu. Neki su po mraku u mreži vidjeli rogove i odmah su pomislili na Kemzu, a onda su shvatili da su "uhvatili" srndaća.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

Za razliku od čudovišta iz Loch Nessa, Kemza nikada nije bio tako popularan. Tome je možda doprinijela činjenica da nema snimaka. Jedna jedina snimka iz 1938. godine za koju je mislilo da predstavlja Kemzu, predstavlja zapravo dijete iz sela Lipe koje lovi ribu, piše Blic. Današnji smederevski ribiči više se boje da će u mreži naći leš nego Kemzu.

Komentari (62)
  • Kemza....zvuči mi ko cigan sa maskom i dihalicom koji utaplja ljude zbog plemenitih materijala...

    27. 9. 2016,   10:57
  • "Kemzo" je japanskog korjena a ne turskog ! I ima veze sa godzilom , samo za razliku od godzile koji kad izroni iz mora veli : 私はあなたを食べるよ, kad kemzo izroni iz Dunava veli : sad cu da vas karam :))

    27. 9. 2016,   11:04
  • ribiči su inače poznati po realnosti i iskrenosti :P

    27. 9. 2016,   12:08