Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misteriozna zvona skrivala se tisućama godina u dubini mora

Meksiko: Fotograf Rino Sgorbiani spustio se u špilju u Yucatanu kako bi fotografirao nevjerojatno lijep prizor fenomena stalaktita koji su se formirali u obliku zvona

Duboko u oceanu kraj meksičkog poluotoka Yucatana nalaze se stalaktiti u obliku zvona koji su dosada bili potpuno nepoznati, prenosi Daily Mail. Podvodni fotograf Rino Sgorbiani uhvatio je aparatom taj dosad skriveni prizor. Zvona imaju već brojne nadimke: "paklena zvona", "slonovske noge", "glave od tuša", "trube"...

HELLS BELLS | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

- Bio sam znatiželjan i otišao sam fotografirati te čudne oblike. Stvarno su jedinstveni. Morao sam napraviti mnogo fotografija. Ovakvo nešto se viđa jednom u životu. Jako emotivno iskustvo - rekao je Sgorbiani.

Ispod površine stvaraju se ogromne rupe, takozvane cenote

Poluotok Yucatan je prilično ravan bez površinskih rijeka ili potoka. No, ispod površine je druga priča. Stvaraju se cenote koje dominiraju cijelim krajolikom, a nastale su prirodnim putem i sačinjene su od vapnenca. Neke su služile Majama kao izvor pitke vode pa su cijele gradove gradili oko njih. Obično se nalaze u niskim regijama, obalama, otocima i područjima koja su iz post-paleozoičkog razdoblja.

HELLS BELLS | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Ovakve strukture nastaju tisućama godina

Postoji otprilike 6000 'cenota' u Meksiku, ali polovina njih uopće nije istražena. Stalaktiti u ovoj 'cenoti' u Yucatanu su se stvorili od minerala iz vode koja kapa sa stropa špilje. Dok većina stalaktita ima šiljasti oblik, ovi su se formirali u obliku zvona. Jednom stalaktitu treba otprilike 100 godina da naraste 2,5 centimetra, tako da ove strukture mogu nastajati tisućama godina.

Neki znanstvenici imaju teoriju da su se formirali u obliku zvona zbog vjetra u špiljama, ali što je točno uzrok - ostaje misterija.

Komentari (35)
  • Sve će to čovjek jednog dana uništit, prvi korak u tom pravcu su istraživanja a drugi turizam. Ljudi čim otkriju nešto, odma razmišljaju kako napraviti biznis a posljedice nikog ne zanimaju. Nažalost, ovaljepota se nije uspjela sakrit id čovjeka i tu je početak kraja. Najbolji dokaz korali u Australiji.

    21. 7. 2016,   08:51
  • Neki znanstvenici tvrde da su za ledenog doba ti bile spilje. Otapanjem leda razina vode se podigla i poplavila ih. Takvi spoljski oblici nemogu nastajat u vodi. Nisam znanstvenik ali od svih tvrdnji koje sam čitala ova mi je najprihvatljivija.

    21. 7. 2016,   08:26
  • interesantno

    21. 7. 2016,   15:12