Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Misteriozni val samoubojstava 'ubija' selo, oni krive - demone

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Od početka godine u jednom je Indijskom selu zabilježeno čak 80 samoubojstava. Lokalno i praznovjerno stanovništvo krivi demone, a stručnjaci kažu da su uzrok tomu najvjerojatnije pesticidi...

Selo Bodi u okrugu Khargone broji 320 obitelji, a svaka od njih od početka je godine izgubila barem jednog člana šire obitelji. Objavio je to Rajendra Sisodiya, nanovo izabrani predstavnik sela, koji je iznimno zabrinut za svoju zajednicu. Naime, u selu je samo od početka ove godine samoubojstvo počinilo 80 ljudi, a ta će se brojka u narednim mjesecima sigurno i povećati, piše RT

Čak je i Sisodiya preuzeo čelnu poziciju u selu nakon što si je njegov prethodnik život oduzeo vješanjem. Njegovi brat i majka također su počinili samoubojstvo. 

U Badiju inače živi oko 2500 ljudi, a u prošla dva desetljeća ruku je na sebe diglo ukupno 350 ljudi. Stanje se drastično pogoršalo u razdoblju od početka siječnja do kraja ožujka ove godine. 

Sisodiya je uvjeren kako je za val samoubojstva kriva 'prisutnost demona', na stručnjaci ukazuju na problem prekomjernog korištenja pesticida koji uzrokuju depresiju

Dr. Srikanth Reddy je za The Times of India objasnio da samoubojstva najvjerojatnije uzrokuje depresija i šizofrene epizode koje uzrokuju upravo pesticidi. 

- Depresija nije nešto što ljudi u ovim krajevima znaju prepoznati. Kada ne mogu pronaći razloge za ovakve probleme, najčešće ih povezuju s prisutnošću demona, izjavio je Reddy. 

- Prije nekoliko godina u Kini je provedeno istraživanje u selu s nevjerojatno visokom stopom samoubojstava. Znanstvenici su tada otkrili da su poljoprivrednici koristili insekticide koji su sadržavali organofosfate koji su pak vrlo otrovni i izazivaju depresivna stanja uma, objasnio je. 

Zajednica je pokušala stati na kraj valu samoubojstava zabranom alkohola, no seljaci su onda jednostavno odlazili u okolna mjesta. Okrug Khorgone inače se nalazi na listi 250 najnazadnijih regija u Indiji

Zanimljivo, sa sličnim se problemom trenutno suočava zajednica na sjeveru Ontarija u Kanadi. Od rujna je tamo samoubojstvo počinilo stotinjak ljudi, a najmađa žrtva imala je samo 11 godina. Zbog toga je na snazi već mjesecima izvanredno stanje. 

 

 

Komentari (8)
  • Monsanto...

    11. 5. 2016,   08:20
  • kad je u indiji onda je u /fun rubrici jel?

    11. 5. 2016,   11:52
  • Opce ludilo.

    11. 5. 2016,   08:28