Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Moja koza ojarila šestorke: Sad im moram novu štalu graditi...

None Foto: AgroKlub.com 10

ČUDO U PAKOŠTANIMA: Vinko Šarin (68) šali se da će jarićima sagraditi novu štalu kako bi im bilo ugodno

Vidio sam joj po trbuhu da će biti više jarića, računao sam tri. I kad je došlo vrijeme, okotila je tri. Sve je bilo u redu i pomislio sam OK, idem sad kući. Kad je ona opet legla, izašla su još njih tri. A majke ti čuda, sad ću novu štalu morati graditi, kaže nam radosni Vinko Šarin (68) iz Pakoštana. Njegova koza Gabrijela je prije nekoliko dana okotila šest jarića, a pet ih je preživjelo.

Veliki je to rast u broju koza obitelji Šarin koje žive na ranču u blizini Vranskog jezera.

Foto: AgroKlub.com

- A to vam je bilo čudo kad se pročulo po selu. Svi su dolazili vidjeti jariće. Ljudi ne pamte da je jedna koza ojarila šestero kod nas. Gabi je popularna kao nekad Marisol - smije se Vinko.

Inače, koza Gabrijela ima šest, a jarac Franjo dvije godine.

- Oboje su odradili odličan posao. Gabrijela je bila super, dobro se oporavila i na sve njih sad pazi. Prva tri jarića bila su veća i kad su se pojavile noge, Franjo je pomagao i izvlačio jariće jednog po jednog. Četvrti i peti su izišli sami, kao i šesti najmanji koji, nažalost, nije preživio - kaže Vinko.

Foto: AgroKlub.com

Njegova obitelj ima 13 koza i od prije deset dana duplo više jarića, a sve koze nisu se još ojarile.

Kozji sir prodaju odmah čim ga naprave jer je potražnja velika.

- Naše koze jedu više od 50 vrsta trava te su zato i sir i mlijeko super jer je ovaj naš kraj poznat po tome - kaže Vinko. Uz sijeno i djetelinu, kozu rekorderku Vinko nagradi i sa svježom mrkvom iz Bare, kako zovu plodnu zemlju, idealnu za povrćarstvo u obližnjem Vranskom polju. Osim o unucima, njegova supruga Mladenka sad skrbi i o jarićima. Uskoro slijedi davanje imena.

Foto: AgroKlub.com

- To će mojih šestero unučadi odlučiti. Najprije moramo vidjeti kakvi će biti, kakav će karakter pokazivati, onda im lako nađemo imena - rekao je Šarin.

Komentari (3)
  • .....Ovo je demografska obnova....ali na nju gleda i misli vlasnik......a kad Hrvatica rodi....onda je izbace sa posla na ulicu....ko zadnju gnjidu....

    7. 2. 2019,   20:00
  • Bebe su preslatke.

    7. 2. 2019,   21:15
  • Sumnjiv mi je

    7. 2. 2019,   19:57